1

ΞΕΚΙΝΑ Η ΔΙΚΗ ΤΩΝ 15 ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟΝ ΑΣΩΠΟ (του Κασσιανού Τζέλη)

Την ερχόμενη Τρίτη θα συνεχιστεί η δίκη των 15 επιχειρήσεων που κατηγορούνται για ρύπανση στον Ασωπό, την στιγμή μάλιστα που μια από αυτές εντοπίστηκε πριν από μισό μήνα από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος να συνεχίζει να ρυπαίνει.

Η δίκη για τον Ασωπό ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη, μετά από πέντε αναβολές από τον Ιούλιο του 2009 με την ανάγνωση του κατηγορητηρίου και άλλα διαδικαστικά θέματα.


Οι επιχειρήσεις διώκονται για ρύπανση του περιβάλλοντος αλλά και πρόκληση βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου, αδικήματα για τα οποία προβλέπεται ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών άλλα και βαρύτατα πρόστιμα. Η δίκη βασίζεται σε έκθεση που πραγματοποίησε από το 2007 ο πρώην επικεφαλής των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Ι. Δερμιτζάκης.

Ωστόσο αποδεικνύεται ότι πέντε ολόκληρα χρόνια μετά και παρά τη δημοσιοποίηση του θέματος άλλα και την επιβολή μέτρων εκ μέρους της Πολιτείας, τουλάχιστον μια από τις εταιρείες που κατηγορούνται συνεχίζει να παραβιάζει κάθε νόμο για την περιβαλλοντική νομοθεσία. 

Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις 14 Μαΐου η συγκεκριμένη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο των μεταλλικών εξαρτημάτων, «λειτουργεί χωρίς να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους και τη κείμενη περιβαλλοντική νομοθεσία. Συγκεκριμένα η διαχείριση των υγρών αποβλήτων γίνεται με τέτοιο τρόπο που να προκαλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον καθώς διατίθενται ανεπεξέργαστα στο περιβάλλον».Διαπιστώθηκε ακόμη ότι στα ανεπεξέργαστα απόβλητα περιλαμβάνεται το πολύ επικίνδυνο για την υγεία νικέλιο.

Πάντως προκαλεί ενδιαφέρον το γεγονός ότι δεν έχει γίνει μέτρηση για εξασθενές χρώμιο παρά το γεγονός ότι στελέχη των επιθεωρητών έκαναν λόγο για εντοπισμό ενός μεγάλου τεχνητού λάκου ο οποίος μάλιστα βρίσκεται σε οικόπεδο άλλης γνωστής εταιρείας, στον οποίο υπήρχαν τεράστιες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου.

Οικολογικό έγκλημα
Η δίκη του Ασωπού αφορά σε ένα από τα μεγαλύτερα οικολογικά εγκλήματα που έγιναν ποτέ. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι για χρόνια έπιναν νερό επιβαρημένο με εξασθενές χρώμιο το οποίο διοχέτευαν ως απόβλητο στο ποτάμι του Ασωπού οι βιομηχανίες της περιοχής των Οινοφύτων. Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη του υπουργείου Υγείας, το γεγονός αυτό προκάλεσε την έκρηξη των καρκινογενέσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι από το 2008 όταν και ήρθε στη δημοσιότητα το πρόβλημα, η Πολιτεία προχώρησε σε ελέγχους επιβάλλοντας μεγάλα οικονομικά πρόστιμα στις εταιρείες αν και κανείς δεν είναι σε θέση σήμερα να απαντήσει αν αυτά έχουν εισπραχθεί. 
Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε σχέδιο συμμόρφωσης των εταιρειών οι οποίες φαίνεται ότι δεν συμμορφώνονται στο σύνολο τους ενώ προχώρησε επίσης και στη παροχή καθαρού νερού σε κάποιες από τις επιβαρημένες περιοχές. Δυστυχώς όμως πολλοί οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή συνεχίζουν να υδρεύονται από γεωτρήσεις οι οποίες πάντως δεν είναι ασφαλείς αφού όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι ως φυσικό επακόλουθο έχει επιβαρυνθεί και ο υδροφόρος ορίζοντας σε ακτίνα 30 χιλιομέτρων.


Κασσιανός Τζέλης
ktzelis@pegasus.gr

Πηγή/φωτό: Ημερησία