1

Η ΥΠΕΡΑΝΤΛΗΣΗ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΟΔΟ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΤΩΝ ΘΑΛΑΣΣΩΝ;

Μία νέα ιαπωνική επιστημονική έρευνα δείχνει πως στη άνοδο της στάθμης της θάλασσας, εκτός από το λιώσιμο των πάγων, συντελεί και η άντληση υπόγειων υδάτων σε ολόκληρο τον πλανήτη για άρδευση, ύδρευση και βιομηχανική χρήση, καθώς τα νερά που αντλούνται από τους κατά τόπους υδροφόρους ορίζοντες, μειώνοντας τη στάθμη τους, τελικά καταλήγουν στις θάλασσες προκαλώντας αύξηση της στάθμης του νερού. 

Σύμφωνα με την έρευνα η αυξανόμενη άντληση των υπόγειων νερών έχει οδηγήσει σε μέση άνοδο της στάθμης των θαλασσών κατά 0,77 χιλιοστά το χρόνο από το 1961 μέχρι σήμερα. Ενδεικτικό είναι πως η άντληση των υπόγειων υδάτων είναι πενταπλάσια σε ποσότητα από το λιώσιμο των πάγων στην Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, εκτιμάται ότι κατά την τελευταία 50ετία, αντλήθηκαν περίπου 18 τρισεκατομμύρια τόνοι υπόγειου νερού, χωρίς να αντικατασταθούν. 

Στην έρευνα επισημαίνεται πως η δίψα του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού είναι ένας σημαντικός παράγοντας, που συμβάλει στην άνοδο της στάθμης των ωκεανών και των θαλασσών. Εξάλλου, όπως σημειώνεται, από το 1950 μέχρι σήμερα η στάθμη παγκοσμίως έχει ανέβει κατά 1,8 χιλιοστά ετησίως.

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) απέδιδε την αύξηση του 1,1 χιλιοστού ετησίως στο λιώσιμο των πάγων. Η νέα επιστημονική μελέτη έρχεται να δώσει απάντηση και για τα υπόλοιπα 0,7 χιλιοστά, αποδίδοντάς αυτή την άνοδο στην άντληση των υπόγειων υδάτων.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιαντού Ποκρέλ, και δημοσιεύθηκε  στο περιοδικό «Nature Geoscience».

Οι ερευνητές επισημαίνουν πως η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν υπήρχαν οι ταμιευτήρες, στους οποίους αποθηκεύονται τα αντλούμενα ύδατα.

Η συλλογή υδάτων στους ταμιευτήρες αντισταθμίζει σε ένα βαθμό τη διαρροή των νερών στις θάλασσες, αλλά με το πέρασμα του χρόνου ο αντισταθμιστικός ρόλος των ταμιευτήρων σταδιακά μειώνεται, με συνέπεια να αυξάνεται σιγά-σιγά η ποσότητα του υπόγειου νερού που χύνεται στους ωκεανούς ή εξατμίζεται στην ατμόσφαιρα.

Άλλωστε η έρευνα δείχνει πως το νερό από το υπέδαφος δεν προλαβαίνει να αναπληρωθεί και πως ακόμα και αν δεν υπήρχε η κλιματική αλλαγή, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε λόγω της μη βιώσιμης χρήσης των υπόγειων υδάτων από τους ανθρώπους.  Ενδεικτικό αυτής της ανεξέλεγκτης χρήσης είναι πως σε αρκετές περιοχές της Γης τα υπόγεια αποθέματα νερού έχουν εξαντληθεί.

Ωστόσο, μεγάλος αριθμός επιστημόνων δεν συμφωνεί με την εν λόγω έρευνα και ειδικότερα με το πόσο σοβαρός παράγοντας είναι η άντληση των υπόγειων υδάτων για την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, Τζόναθαν Μπάμπερ δήλωσε ότι κατά τα τελευταία 50 χρόνια δεν φαίνεται να έχει επιταχυνθεί ο -όντως τεράστιος- όγκος υπόγειου νερού που καταλήγει στους ωκεανούς, παρά τον υπερδιπλασιασμό του παγκόσμιου πληθυσμού μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα. Αντίθετα, όπως επισήμανε, στην ίδια περίοδο είναι βέβαιο ότι το λιώσιμο των πάγων λόγω ανόδου της θερμοκρασίας έχει επιταχυνθεί, μ’ αποτέλεσμα η κλιματική αλλαγή τελικά να συνιστά την κυριότερη απειλή για τις παράκτιες περιοχές. 
Άλλοι επιστήμονες συμφωνούν ότι η νέα έρευνα επί της ουσίας δεν πρόκειται να αλλάξει σημαντικά την εκτίμηση για το πόσο μπορεί να ανέβει η στάθμη των υδάτων έως το τέλος του αιώνα μας.

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) το 2007, η στάθμη των ωκεανών θα ανέβει κατά 18 έως 59 εκατοστά έως το 2100, όμως αυτή η εκτίμηση θεωρείται πλέον πολύ χαμηλή, γιατί δεν έλαβε υπόψη της πλήρως το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας και της Ανταρκτικής. Νεότερες εκτιμήσεις, από άλλους επιστημονικούς φορείς το 2011, αναφέρουν ότι, με τον τωρινό ρυθμό που λιώνουν οι πάγοι, η στάθμη θα ανέβει κατά 90 εκατοστά έως 1,6 μέτρα έως το 2100, κάτι που, αν όντως συμβεί, θα αποτελέσει τρομερό πρόβλημα για πολλές πολυπληθείς παράκτιες πόλεις και άλλες περιοχές σε όλη τη Γη.

Πηγή/φωτό: Tvxs