1

KOΡΥΦΑΙΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΘΕΤΟΥΝ “ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ” ΣΤΟΥΣ G-8

Η ζήτηση για νερό και ενέργεια, οι φυσικές καταστροφές και η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα στα οποία θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα, λένε οι ερευνητές. 

Τα ηγετικά επιστημονικά ιδρύματα καλούν τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν σε τρία «παγκόσμια διλήμματα»: την αυξανόμενη ζήτηση νερού και ενέργειας, τις φυσικές καταστροφές και  την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα.


Μέσα από μια σειρά δηλώσεων, οι επιστήμονες συνιστούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν με τη Διεθνή Ερευνητική Κοινότητα στους τομείς της συστηματικής ανάπτυξης και των καινοτόμων λύσεων, ώστε να περιοριστούν αυτά τα προβλήματα.

Οι επικεφαλής των κρατικών και εθνικών Ακαδημιών Επιστήμης 15 χωρών, όπου περιλαμβάνονται και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Γερμανία, η Ρωσία και η Ινδία, υπέγραψαν τις μελέτες αυτές, που πορεύονται προς εξέταση από τις κυβερνήσεις κατά την προσεχή συνεδρίαση της G8 των μεγαλύτερων βιομηχανοποιημένων οικονομιών του κόσμου, στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τη Guardian,  οι επιστήμονες συνέστησαν, ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στους τρεις αυτούς τομείς και να συνεργαστούν με ειδικούς επιστήμονες για να αναπτύξουν τρόπους για την επίλυση των προβλημάτων.

Τρόποι επίλυσης περιβαλλοντικών προβλημάτων
Σχετικά με τη ζήτηση νερού και ενέργειας, οι επιστήμονες συνέστησαν ότι θα πρέπει οι κυβερνήσεις να δουν αυτούς τους δύο πόρους ως στοιχεία αλληλένδετα. Η αποτελεσματική χρήση των πόρων αυτών θα είναι το «κλειδί» και θα προσφέρει όχι μόνο συνιστώμενους τρόπους επίλυσης της ζήτησης, αλλά και ενίσχυση των επενδύσεων στην επιστημονική έρευνα για την ενεργειακή αποδοτικότητα και τη βιώσιμη χρήση του ύδατος.

Επίσης προτείνεται ότι οι Κυβερνήσεις  θα πρέπει τα βασικά στοιχεία αυτά στοιχεία, δηλαδή το νερό και την ενέργεια, να τα διαθέτουν δωρεάν στους πολίτες και τα κόστη αυτά να τα συμπεριλαμβάνουν στην αναπτυξιακή πολιτική των χωρών τους.

Αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες είναι σε μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες δηλώνουν ότι οι οικονομικές απώλειες λόγω αυτών των καταστροφών είναι υψηλότερες από ποτέ.

Προκειμένου να περιοριστούν οι κίνδυνοι αυτοί, οι επιστήμονες συνέστησαν ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλαμβάνουν συστηματικές αξιολογήσεις των κινδύνων των καταστροφών και να διεξάγουν έρευνες  για την βελτίωση της κατανόησης των βασικών αιτίων τέτοιων καταστροφών.

Οι κεντρικές αρχές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για την πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και να δημιουργήσουν έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό επενδύσεων και επιβολής μέτρων για την πρόληψη ή τη μείωση των ζημιών από ενδεχόμενες φυσικές καταστροφές. Επίσης αναγκαία θα ήταν  και μια διεθνής συνεργασία για πιο άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Σε αυτό το επίπεδο, τα συστήματα δημόσιας υγείας θα πρέπει επίσης να βελτιωθούν, δηλώνουν οι επιστήμονες. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης οφείλουν να είναι έτοιμες για οποιοδήποτε σενάριο καταστροφής. Επίσης, οι απώλειες από τις καταστροφές θα μπορούσαν να μειωθούν με τη βελτίωση των σχεδίων σε κτίρια, δρόμους, ηλεκτρικά συστήματα, συστήματα ύδρευσης και άλλα συστήματα υποδομής.

Ο τρίτος άξονας στον οποίο θα πρέπει να κινηθούν οι αρχές των χωρών είναι η εκτίμηση και παρακολούθηση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου. Οι επιστήμονες στις εθνικές επιστημονικές ακαδημίες προσδιορίζουν τη μέτρηση και την εξακρίβωση της εκπομπής αερίων ως ένα βασικό ζήτημα που αξίζει διεθνή προσοχή.

Το ζήτημα αυτό της μέτρησης και της υποβολή αξιολόγησης των εκπομπών ήταν και το υπό συζήτηση θέμα κατά τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή το 2009. Όμως, ορισμένες  χώρες, όπως η Κίνα, υποστηρίζουν ότι το θέμα αυτό είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας και δε δέχονται να υποβληθούν σε διεθνή επίβλεψη.

Ωστόσο, οι επιστήμονες πρότειναν ότι η διεθνής συνεργασία θα  ήταν το κλειδί για την ανάπτυξη των  προτύπων και της μεθοδολογίας για τη μέτρηση των εκπομπών, και ζήτησαν ετήσιες εκθέσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από τις κυβερνήσεις, προσφέροντας και την κατάλληλη βοήθεια από εμπειρογνώμονες.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι επισήμονες θεωρούν αναγκαία τα προγράμματα έρευνας σε τομείς των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχουν ελλιπή αναφορά, όπως τις πιθανότητες ελευθέρωσης του μεθανίου από το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική,  τις αλλαγές στη χημική σύσταση του ωκεανού και τις αλλαγές στον τρόπο που τα τροπικά δάση απορροφούν και απελευθερώνουν άνθρακα.

Πηγή/φωτό: Tvxs