ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

PAUL RICOEUR – ΗΘΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ : Στρογγυλή Τράπεζα (10 Μαΐου 2012)

ricoeur - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ricoeur - Σόλων ΜΚΟΣτο πλαίσιο του Focus στη Φιλοσοφία 2012, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος προτείνει μια στρογγυλή τράπεζα αφιερωμένη στο Γάλλο φιλόσοφο Paul Ricoeur.
Ο Paul Ricoeur (1913-2005) είναι ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του 20ου αιώνα. 
Το εύρος της σκέψης του και η σημασία του έργου του αναγνωρίζονται σε όλο τον κόσμο και αντιπροσωπεύει για πολλούς το πρότυπο του διανοούμενου που αποδέχεται την πρόκληση των γεγονότων και προσπαθεί να απαντήσει σε αυτά ως στοχαστής απλώς και όχι ως πνευματικός καθοδηγητής.


Πανεπιστημιακός, τακτικός συνεργάτης του περιοδικού Esprit, συγγραφέας πολύ σημαντικών έργων, όπου η φιλοσοφία συνομιλεί με το δίκαιο, την ιστορία ή την βιβλική εξηγητική. Ενθάρρυνε πάντα μια φιλοσοφία σε άμεση και ενεργή σχέση με τα σύγχρονα ερωτήματα. Διασχίζοντας με υποδειγματικό τρόπο τα διάφορα πνευματικά σύνορα, τοποθετεί τον ευατό του στη διασταύρωση της αναστοχαστικής γαλλικής φιλοσοφίας, της ευρωπαϊκης φιλοσοφίας της λεγόμενης ηπειρωτικής και της αναλυτικής αγγλοσαξονικής φιλοσοφίας.

Ομιλητές:

* Βαγγέλης Μπιτσώρης, συγγραφέας, μεταφραστής, «Ρικέρ, Ντερριντά: δύσκολη συγχώρηση, αδύνατη συγχώρηση»

* Γιώργος Φαράκλας-Ματορίκος, καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο

* Daniel Frey, καθηγητής φιλοσοφίας,Πανεπιστήμιο Στρασβούργου, «Μεταξύ ηθικής και πολιτικής: ανταλλαγές μνήμης σύμφωνα με τον Ricoeur»

* Παύλος Κόντος, καθηγητής φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιων Πατρών, «Από υπόσχεση σε υπόσχεση»

* Myriam Revault d’Allonnes, φιλόσοφος, πανεπιστημιακή καθηγήτρια στην École Pratique des Hautes Études,

«Paul Ricoeur, μια σκέψη για την κρίση».

Είσοδος ελεύθερη – ταυτόχρονη μετάφραση

Η εκδήλωση αυτή διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το περιοδικό Νέα Εστία με την υποστήριξη του Institut français (Παρίσι).

Πηγή/φωτό: Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας

Σχετικά άρθρα