ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΠΡΑΣΙΝΟΣ ΔΑΚΤΥΛΙΟΣ (της Μανίνας Νικολοπούλου)

daktilios - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

daktilios - Σόλων ΜΚΟΕξοστρακίζονται από το κέντρο τα παλιά φορτηγά και λεωφορεία. Παραμένει το σύστημα μονών-ζυγών
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 θα ισχύσει ο νέος «πράσινος» δακτύλιος, σύμφωνα με την κοινή απόφαση των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών που υπογράφτηκε την Τετάρτη. 

Τα νέας τεχνολογίας ΙΧ θα κυκλοφορούν ελεύθερα ενώ τα παλιά ΙΧ δεν εξορίζονται τελικά από το κέντρο.


Τα παλιά φορτηγά και τα λεωφορεία θα σταματήσουν να κυκλοφορούν εντός του Λεκανοπεδίου. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

  • Κυκλοφορούν ελεύθερα στον μικρό δακτύλιο τα ΙΧ οχήματα και τα φορτηγά κάτω των 2,2 τόνων εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 και μεταγενέστερης και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 g/km. Για τα υβριδικά, ισχύει μόνο ο περιορισμός του διοξειδίου του άνθρακα. Τα υπόλοιπα οχήματα επιτρέπεται να κινούνται εντός του μικρού δακτυλίου με το σύστημα των «μονών/ζυγών».

  • Απαγορεύεται η κυκλοφορία στον μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων με πρώτη άδεια κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1990. Για μία μεταβατική περίοδο ενός έτους η απαγόρευση εφαρμόζεται στα παραπάνω οχήματα με πρώτη άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν από την 1.1.1984. Στην απαγόρευση δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών με εξαίρεση το τμήμα από τη διασταύρωση με την Κηφισού έως την οδό Αχιλλέως.

  • Η ημερομηνία της 1.1.1990 επικαιροποιείται αυτόματα κάθε ημερολογιακό έτος ώστε κάθε φορά να ισχύει η απαγόρευση για οχήματα μεγαλύτερα των 22 ετών.

  • Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα θα εφοδιάζονται με ειδικό σήμα πράσινου χρώματος.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Νοέμβριο καταργήθηκε η απαγόρευση της πετρελαιοκίνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Μανίνα Νικολοπούλου
Πηγή/φωτό: Έθνος