ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΤΡΕΛΑΪΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΛΙΒΙΑ

Evo - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Evo - Σόλων ΜΚΟΝέα πνοή στο κύμα εθνικοποιήσεων στη Λατινική Αμερική φαίνεται ότι έδωσε η απόφαση της Αργεντινής να εθνικοποιήσει την ελεγχόμενη από την ισπανική Repsol πετρελαϊκή επιχείρηση YPF.
Τη συνέχεια έδωσε χθες ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοινώνοντας την εθνικοποίηση της Ηλεκτρικής Επιχείρησης της χώρας του, η οποία σε ποσοστό 74% βρισκόταν υπό τον έλεγχο της ισπανικής Red Eléctrica de España.

Η ισπανική επιχείρηση ελέγχει το δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Σημειώνεται ότι η Ισπανία είναι ο δευτέρος μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα μετά τις ΗΠΑ. Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης του προέδρου, αστυνομικοί και στρατιώτες έσπευδαν στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης για να πάρουν τον έλεγχο.


Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτή την κίνηση, ο Μοράλες κατηγόρησε την Red Eléctrica, όπως και την προκάτοχό της Union Fenosa, για ελάχιστες επενδύσεις στη χώρα. “Στα 16 χρόνια που βρίσκονται εδώ επένδυσαν συνολικά 81 εκατομμύρια δολάρια. Μόλις 5 εκατομμύρια τον χρόνο”.

Πάντως ο Μοράλες ξεκαθάρισε ότι η Βολιβία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι όσων επένδυσαν. “Είμαστε υπεύθυνη χώρα. Αν κάποιος επένδυσε, θα το αναγνωρίσουμε”. Στη Μαδρίτη η είδηση έγινε δεκτή με ανησυχία, αλλά η οργή δεν ήταν ανάλογη με εκείνη που είχε συνοδέψει την απόφαση της Αργεντινής.

“Η απόφαση είναι αρνητική, αλλά εκτιμούμε ότι η Ισπανία θα αποζημιωθεί με δίκαιο τρόπο”, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος. Δηλητηριώδες ήταν και το σχόλιο της ισπανικής εφημερίδας “El Pais”, που κάνει λόγο για μια κίνηση εσωτερικής κατανάλωσης “με αμφίβολο αποτέλεσμα, σε μια χώρα όπου οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι από την οικονομική πολιτική του προέδρου”.

Από το 2006, οπότε εξελέγη στην προεδρία, ο Έβο Μοράλες έχει προχωρήσει σε δεκάδες εθνικοποιήσεις στον τομέα της ενέργειας, ωστόσο η χώρα απέχει πολύ ακόμη από το να έχει αποκτήσει ενεργειακή αυτάρκεια.

Πηγή: Αυγή 

Φωτό: wikimedia