1

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ

Οι γέφυρες είχαν πάντοτε μια γοητεία, γι’ αυτό και αποτελούν το απόλυτο αντικείμενο πειραματισμού για τους designers σε ολόκληρο τον κόσμο. Και οι γέφυρες που οραματίζονται για το όχι και πολύ μακρινό μέλλον δεν θα έχουν καμιά σχέση με αυτές που ξέρουμε, αφού θα είναι εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τροφίμων αλλά και κατασκευές υψηλής αισθητικής που θα αποτελούν από μόνες τους τουριστική ατραξιόν. Δύο διαγωνισμοί που έγιναν πρόσφατα αποδεικνύουν με τον πιο απτό τρόπο ότι οι οραματιστές των νέων γεφυρών κάνουν ένα εντυπωσιακό άλμα στο μέλλον.

«Ηλιακός άνεμος»

Έτσι ονόμασαν την πρότασή τους οι Ιταλοί σχεδιαστές Francesco Colarossi, Giovanna saracino και luisa saracino, που κέρδισαν το δεύτερο βραβείο στον διαγωνισμό «solar Park Works – solar Highway». Ο διαγωνισμός είχε αντικείμενο τον πλήρη εκσυγχρονισμό μιας παροπλισμένης γέφυρας που χρησιμοποιούνταν για τη σύνδεση των περιοχών Bagnera και scilla.

Η προτεινόμενη γέφυρα θα είναι με τέτοιο τρόπο κατασκευασμένη, ώστε να αξιοποιεί την ηλιακή ενέργεια μέσα από ένα πλέγμα ηλιακών κυψελών που θα είναι τοποθετημένες στο οδόστρωμα, ενώ στα διαστήματα μεταξύ των πυλώνων της γέφυρας θα ενσωματωθούν ανεμογεννήτριες που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αξιοποιώντας τους πλευρικούς ανέμους.

Οι σχεδιαστές προτείνουν την αντικατάσταση της ασφάλτου, σε όλο το μήκος των 20 χιλιομέτρων, με τους λεγόμενους «ηλιακούς δρόμους», ένα πυκνό πλέγμα από ηλιακά κύτταρα επικαλυμμένα με ένα διαφανές και πολύ ανθεκτικό ειδικό πλαστικό υλικό. Παράλληλα θα τοποθετηθούν 26 ανεμογεννήτριες μεταξύ των πυλώνων της γέφυρας.

Οι «ηλιακοί δρόμοι» θα μπορούν να παράγουν ετησίως 11,2 εκατοµµύρια κιλοβατώρες και οι ανεµογεννήτριες 24,8 εκατοµµύρια κιλοβατώρες, ενέργεια υπεραρκετή για να καλυφθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρισµό 15.000 σπιτιών.

Κατά µήκος της γέφυρας θα δηµιουργηθούν νησίδες πρασίνου και σταθµοί εξυπηρέτησης των οδηγών, που θα φιλοξενούν εµπορικά καταστήµατα, ενώ θα υπάρχουν και ειδικά σηµεία όπου οι διερχόµενοι θα µπορούν να απολαµβάνουν την εκπληκτική πανοραµική θέα.

Γέφυρα – φάρµα

Η δεύτερη πρόταση εστιάζει στη µετεξέλιξη της γέφυρας του Λονδίνου σε µια γέφυρα που θα παράγει ενέργεια αλλά και αγροτικά προϊόντα! Ο σχεδιασµός είναι διά χειρός Laurie Chetwood, ο οποίος κέρδισε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισµό που έγινε µε πρωτοβουλία της Worshipful Company of Chartered Architects και του Royal Institute of British Architects.

Η κεντρική ιδέα της πρότασης είναι η µετατροπή της γέφυρας σε ένα σηµείο συνάντησης της πόλης αλλά και ένα νέο εµπορικό κοµµάτι.

Έτσι στη γέφυρα θα δηµιουργηθεί ένα κατακόρυφο αγρόκτηµα που θα παράγει βιολογικά προϊόντα µε τη λεγόµενη υδροπονική µέθοδο καλλιέργειας. Παράλληλα η κρεµαστή φάρµα θα λειτουργεί και ως ένα σύστηµα παραγωγής ενέργειας µέσα από φωτοβολταϊκά συστήµατα και ανεµογεννήτριες. Ειδικά συστήµατα θα χρησιµοποιηθούν επίσης για την επαναχρησιµοποίηση του νερού, την παραγωγή θερµότητας και τον δροσισµό όλων των εγκαταστάσεων από εναλλακτικά συστήµατα.

Οι κριτές του διαγωνισµού που επέλεξαν την πρόταση για το πρώτο βραβείο χειροκρότησαν την «άγρια» φαντασία και την υψηλή αισθητική του αρχιτέκτονα, επισηµαίνοντας παράλληλα ότι πρέπει να εξεταστεί σε βάθος η δυνατότητα κατασκευής της αλλά και ο τρόπος µε τον οποίο µπορεί να ενταχθεί στο αστικό περιβάλλον του Λονδίνου.


Επιμέλεια: 
Mitsila

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι