ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΝΕΑ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ (της Μάχης Τρατσά)

diaxeirisi idaton - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

diaxeirisi idaton - Σόλων ΜΚΟΔεύτερη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ για μη εφαρμογή της σχετικής οδηγίας
Δεύτερη φορά καταδικάστηκε στις 19 Απριλίου η Ελλάδα για μη εφαρμογή της οδηγίας – πλαίσιο για τα ύδατα (2000/60/EΚ) από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ). Πριν από 2 χρόνια (31/1/2008) το ευρωπαϊκό δικαστήριο είχε καταδικάσει και πάλι τη χώρα μας για παραβίαση της ίδιας οδηγίας, αλλά οι αρμόδιοι ουδέποτε συμμορφώθηκαν.


Η οδηγία 2000/60/EΚ προβλέπει ότι τα κράτη μέλη εξασφαλίζουν την κατάρτιση ενός σχεδίου διαχείρισης για κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού που βρίσκεται στο έδαφός τους. Στην Ελλάδα υπάρχουν 14 τέτοιες περιοχές, εκ των οποίων οι πέντε είναι διεθνείς, καθώς μεγάλα τμήματα των ποταμών που τις διατρέχουν διέρχονται από την πΓΔΜ, την Αλβανία, τη Βουλγαρία στα βόρεια και την Τουρκία στα ανατολικά.

Το ελληνικό κράτος δεν έχει καταρτίσει όλα τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών που απαιτούνταν για τη συμμόρφωση με την οδηγία (καταληκτική ημερομηνία 22-12- 2009), ούτε έλαβε ποτέ τα απαιτούμενα μέτρα για την πληροφόρηση του κοινού και την πραγματοποίηση σχετικών διαβουλεύσεων (έως τις 22-12-2008).

Επίσης, δεν κοινοποίησε στην Επιτροπή (έως τις 22-3-2010), ως όφειλε, τα αντίγραφα όλων των σχεδίων διαχειρίσεως των οικείων λεκανών απορροής ποταμού. Για τους λόγους αυτούς το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η Ελλάδα παρέβη τις υποχρεώσεις της.

Η ελληνική πλευρά υποστήριξε ότι η κατάρτιση σχεδίων διαχειρίσεως των λεκανών απορροής ποταμών που βρίσκονται εξ ολοκλήρου στο έδαφός της πρόκειται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2012.

Οσον αφορά τις διεθνείς λεκάνες απορροής, δεν κάνει λόγο για ημερομηνία περατώσεως των σχεδίων διαχειρίσεως, αλλά αναφέρθηκε απλώς στις προσπάθειες συντονισμού με τις γειτονικές χώρες που έχει καταβάλει.

Πηγή/φωτό: Το Βήμα

Σχετικά άρθρα