ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΥΓΕΙΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

ΕΝΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ, ΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΝ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΑ; (της Δήμητρας Μελαδάκη)

orange med - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

orange med - Σόλων ΜΚΟΑυτό έδειξε μία πρόσφατη έρευνα. Πρόκειται για ένα νέο εύρημα από τη μεγάλη προοδευτική μελέτη Nurse’s Health Study, που παρακολουθεί εδώ και 14 χρόνια σχεδόν 70000 γυναίκες στη Μεγάλη Βρετανία. Στην έρευνα αυτή, μελετήθηκε η επίδραση των φλαβονοειδών και των υποκατηγοριών τους στην εμφάνιση Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου. Το συστατικό που βρέθηκε να έχει κάποια επίδραση είναι οι φλαβανόνες, μία υποκατηγορία φλαβονοειδών που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή.

Βρέθηκε λοιπόν, ότι οι γυναίκες αυτές που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες από φλαβονόνες είχαν 19% χαμηλότερο κίνδυνο να πάθουν ισχαιμικό Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο, σε σχέση με αυτές που κατανάλωναν μικρή ποσότητα από φλαβονόνες. Ακόμη, η μεγάλη κατανάλωση εσπεριδοειδών φρούτων και των χυμών τους, κύριες πηγές των φλαβονοειδών, φαίνεται ότι σχετίζεται με 10% χαμηλότερο κίνδυνο για ισχαιμικό ΑΕΕ. Καμία στατιστικά σημαντική συσχέτιση δεν βρέθηκε ανάμεσα στη συνολική πρόσληψη φλαβονοειδών ή κάποιας άλλης υποκατηγορίας και στην εμφάνιση ΑΕΕ, ωστόσο υπήρχε μία μη στατιστικά σημαντική τάση για λιγότερα επεισόδια στις υψηλότερες προσλήψεις.

Η προστασία αυτή που παρέχουν τα εσπεριδοειδή, είναι πιθανότατα μεγαλύτερη όταν καταναλώνεται ολόκληρο το φρούτο και όχι ο χυμός. Η κατανάλωση ολόκληρου του φρούτου είναι αδιαμφισβήτητα προτιμότερη, καθώς έχει και άλλα οφέλη, όπως η πρόσληψη φυτικών ινών, η προστασία της βιταμίνης C, η μη προσθήκη ζάχαρης και άλλα.

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι στη μελέτη αυτή, συγκρινόταν ο κίνδυνος ανάμεσα στις γυναίκες με ακραία πρόσληψη και συγκεκριμένα ανάμεσα σε αυτές που είχαν πολύ χαμηλή πρόσληψη (το χαμηλότερο πέμπτο) και αυτές που είχαν το υψηλότερο πέμπτο. Άρα, ανάμεσα στις προσλήψεις υπήρχε πολύ μεγάλη απόκλιση.

Ακόμη, η περιεκτικότητα των τροφίμων σε φλαβανόνες βασίστηκε σε μία βάση δεδομένων, όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η περιεκτικότητα των τροφών σε φλαβονοειδή επηρεάζεται πάρα πολύ από την εποχικότητα και την ποικιλία των φρούτων. Ακόμη, παρόλο που στη συγκεκριμένη έρευνα λάβανε υπ’ όψιν πολλούς συγχυτικούς παράγοντες, θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι τα άτομα που καταναλώνουν πολλά φρούτα (πηγή φλαβανονών), ακολουθούν συνήθως γενικότερα πιο υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή ισορροπημένη διατροφή, φυσική δραστηριότητα και φυσιολογικό σωματικό βάρος.

Χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την διαλεύκανση αυτής της σχέσης, όμως η κατανάλωση φλαβονοειδών έχει φανεί και από άλλες μελέτες ότι έχει καρδιοπροστατευτική δράση και συγκεκριμένα συμμετέχει στην πρόληψη της υπέρτασης, χαμηλότερο κίνδυνο για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ και μείωση του κινδύνου για θάνατο λόγω καρδιαγγειακών. Και τα εσπεριδοειδή έχει φανεί και από άλλες έρευνες ότι έχουν καρδιοπροστατευτική δράση, ενώ και σε πειράματα σε ζώα φαίνεται ότι μπορούν να επηρεάσουν κάποιους παράγοντες κινδύνου για προβλήματα της καρδιάς.

Άρα, αυτή είναι άλλη μία έρευνα, που υπογραμμίζει τις ευεργετικές δράσεις της κατανάλωσης εσπεριδοειδών και άρα φρούτων γενικά. Έρχεται να προσθέσει άλλο ένα όφελος στα φρούτα. Γι’ αυτό λοιπόν, δεν παραλείπουμε τα φρούτα από τη διατροφή μας, θέτουμε ως στόχο την κατανάλωση 3 τουλάχιστον φρούτων ημερησίως και προσπαθούμε να υπάρχει ποικιλία στις επιλογές μας.

Βιβλιογραφία
–Dietary flavonoids and risk of stroke in women. Cassidy A, Rimm EB, O’Reilly EJ, Logroscino G, Kay C, Chiuve SE, Rexrode KM. Stroke. 2012 Apr;43(4):946-51.
–Habitual intake of flavonoid subclasses and incident hypertension in adults. Cassidy A, O’Reilly ÉJ, Kay C, Sampson L, Franz M, Forman JP, Curhan G, Rimm EB. Am J Clin Nutr. 2011 Feb;93(2):338-47.
–Dietary flavonoid intakes and risk of type 2 diabetes in US men and women. Wedick NM, Pan A, Cassidy A, Rimm EB, Sampson L, Rosner B, Willett W, Hu FB, Sun Q, van Dam RM. Am J Clin Nutr. 2012 Apr;95(4):925-33.
–Flavonoid intake and cardiovascular disease mortality: a prospective study in postmenopausal women. Mink PJ, Scrafford CG, Barraj LM, Harnack L, Hong CP, Nettleton JA, Jacobs DR Jr. Am J Clin Nutr. 2007 Mar;85(3):895-909.
–Fruit and vegetable intake in relation to risk of ischemic stroke. Joshipura KJ, Ascherio A, Manson JE, Stampfer MJ, Rimm EB, Speizer FE, Hennekens CH, Spiegelman D, Willett WC. JAMA. 1999 Oct 6;282(13):1233-9.
–Effect of acute and chronic grapefruit, orange, and pineapple juice intake on blood lipid profile in normolipidemic rat. Daher CF, Abou-Khalil J, Baroody GM. Med Sci Monit. 2005 Dec;11(12):BR465-72.


Γράφει (24-04-12) η 
Μελαδάκη Δήμητρα, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Με την ευγενική παραχώρηση του mednutrition.gr

(Φωτό: mednutrition)