1

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΙΠΛΑΣΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΚΩΝ ΠΙΓΚΟΥΪΝΩΝ

Διπλάσιοι απ’ ότι νομίζαμε είναι οι αυτοκρατορικοί πιγκουίνοι που ζουν στην Ανταρκτική, όπως προέκυψε από νέα έρευνα που βασίστηκε σε δορυφορικές εικόνες.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικές εικόνες υψηλής ανάλυσης για να μετρήσουν τον πληθυσμό κάθε αποικίας πιγκουίνων στις ακτογραμμές της Ανταρκτικής.


Οι ερευνητές της βρετανικής γεωλογικής υπηρεσίας BAS μέτρησαν 595.000 αυτοκρατορικούς πιγκουίνους, σχεδόν τους διπλάσιους απ’ ότι νόμιζαμε μέχρι σήμερα.

Σε αντίθεση με τις απλές φωτογραφίες, στις δορυφορικές εικόνες οι αποικίες των αυτοκρατορικών πιγκουίνων διακρίνονται με μεγάλη ευκολία.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 44 αποικίες πιγκουίνων στις ακτογραμμές της Ανταρκτικής, επτά εκ των οποίων ήταν άγνωστες μέχρι σήμερα.

«Είμαστε πάρα πολύ ευτυχισμένοι που εντοπίσαμε και αναγνωρίσαμε τόσο μεγάλο αριθμό αυτοκρατορικών πιγκουίνων. Αυτή είναι η πρώτη πλήρης απογραφή ενός είδους από το διάστημα», δήλωσε ο Peter Fretwell, επικεφαλής της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS ONΕ.

Οι επιστήμονες φοβούνται ότι σε αρκετές περιοχές της Ανταρκτικής η πρώιμη άνοιξη και οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν λιώσιμο των πάγων, καθιστώντας τις αποικίες των πιγκουίνων πιο ευάλωτες στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πηγή/φωτό:Econews