ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

Ο ΜΥΘΟΣ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΦΟΝΙΑ ΠΟΥ ΑΠΛΑ ΤΡΕΛΑΘΗΚΕ (του Ρόμπερτ Φισκ)

fghan relative - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

fghan relative - Σόλων ΜΚΟΒαρέθηκα με την ιστορία του δήθεν «διαταραγμένου» στρατιώτη». Ο 38χρονος λοχίας που σφάγιασε 15 Αφγανούς πολίτες, μεταξύ των οποίων 9 παιδιά, κοντά στο Κανταχάρ, αυτήν την εβδομάδα κατά τους δυτικούς εμπειρογνώμονες ήταν μια «διαταραγμένη» προσωπικότητα. 
Αν ήταν Αφγανός
, και ειδικά Ταλιμπάν θα ήταν ένας κακός καιανόητος τρομοκράτης
Είναι όμως Αμερικανός. Άρα, ένας στρατιώτης που απλά τρελάθηκε.

Πρόκειται για την ίδια ανοησία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους δολοφονικούς στρατιώτες των ΗΠΑ που έπαθαν αμόκ στην ιρακινή πόλη Χαντίθα. Με αυτόν τον τρόπο χαρακτηρίστηκε και ο Ισραηλινός στρατιώτης Μπαρούχ Γκόλντστεϊν που έσφαξε 25 Παλαιστίνιους στη Χεβρώνα.

«Προφανώς διαταραγμένος», «πιθανόν διαταραγμένος», ήταν οι χαρακτηρισμοί των δημοσιογράφων του Guardian για έναν στρατιώτη ο οποίος «ενδέχεται να υποφέρει από κάποιο είδος βλάβης», ενώ οι Financial Times τον αναφέρουν ως «ένας ψευτο-στρατιώτης των ΗΠΑ», του οποίου η «μανία» (ΝΥ Times), «ήταν αδιαμφισβήτητη και διαπερασμένη από μία παρανοϊκή δράση» (Le Figaro). Πραγματικά υποτίθεται ότι πρέπει να τα πιστέψουμε αυτά;

Εάν ήταν πραγματικά διαταραγμένος ο λοχίας μας θα είχε σκοτώσει 16 από τους Αμερικάνους συντρόφους του. Τα δικά τους πτώματα θα είχαν σφαγιαστεί και θα είχαν πυρποληθεί αμέσως μετά. Αλλά, όχι, δεν σκότωσε Αμερικανούς. Επέλεξε να σκοτώσει Αφγανούς. Το ερώτημα είναι γιατί έκανε αυτή την επιλογή; Χτες έγινε γνωστό πως ο στρατιώτης είδε πρόσφατα έναν από τους συντρόφους του με κομμένα πόδια. Αλλά και τί μ’ αυτό;

Η αφήγηση των Αφγανών έχει λοβοτομηθεί και λογοκριθεί περίεργα από αυτούς που προσπαθούν να εξηγήσουν αυτή την ειδεχθή σφαγή στο Κάνταχαρ. Όλοι θυμούνται τα Κοράνια που καίγονταν από τα αμερικανικά στρατεύματα που εισέβαλλαν στο Μπαγκράμ και τους θανάτους 6 στρατιωτών του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων οι δύο Αμερικανοί.

Αποκλείεται ωστόσο να ξεχάστηκε η πολύ σημαντική δήλωση του υπ’ αριθμόν ένα Αμερικανού στρατηγού στο Αφγανιστάν Τζόν Άλεν, 22 ημέρες μετά.

Ο Άλεν είπε στους άντρες του πως «δεν είναι τώρα η στιγμή για εκδίκηση για τους θανάτους των δύο Αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στις ταραχές της Πέμπτης». Όπως είπε «θα έπρεπε να αντισταθούν σε οποιαδήποτε ορμή τυχόν έχουν για να εκδικηθούν». «Θα υπάρχουν στιγμές σαν αυτές που τα συναισθήματά σας θα κυριεύουν ο θυμός και η επιθυμία για εκδίκηση. Τώρα δεν είναι η ώρα για εκδίκηση, τώρα είναι ώρα να κοιτάξετε βαθειά μέσα στις ψυχές σας, να θυμηθείτε την αποστολή σας, την πειθαρχία σας , το ποιοί πραγματικά είστε», είπε ο Άλεν.

Αυτός ήταν ένας εξαιρετικός λόγος από το στρατηγό των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Ο επικεφαλής του στρατού έπρεπε να εξηγήσει στους , δήθεν, αυστηρά πειθαρχημένους , επαγγελματίες στρατιώτες του να μην «αναζητήσουν εκδίκηση» στους Αφγανούς που υποτίθεται έπρεπε να βοηθούν/προστατεύουν/ταΐζουν/ εκπαιδεύουν κλπ. Έπρεπε να πει στους στρατιώτες του να μην διαρπάξουν φόνο.

Προφανώς λοιπόν ο Άλεν είχε ήδη προειδοποιηθεί από τους κατώτερους αξιωματικούς τουότι οι στρατιώτες του ήταν εξοργισμένοι από τις δολοφονίες που ακολούθησαν το κάψιμο των Κορανίων και ίσως είχαν μπει σε ένα πνεύμα εκδίκησης. Ως εκ τούτου προσπάθησε απεγνωσμένα –με μία δήλωση τόσο σοκαριστική όσο και αποκαλυπτική- να προκαταλάβει τη σφαγή που έγινε την περασμένη Κυριακή.

Ωστόσο οι δηλώσεις αυτές του Άλεν εξαφανίστηκαν εντελώς από το πεδίο μνήμης των «ειδημόνων» όταν έπρεπε να μας πουν για την σφαγή. Ούτε μια αναφορά στα ρεπορτάζ, καθώς αυτό φυσικά θα έβγαζε από τη λογική του «διαταραγμένου» το λοχία μας και θα του έδινε πιθανό κίνητρο για τους σκοτωμούς. Ως είθισται οι εφημερίδες τα «ταίριαξαν» με τον στρατό για να δημιουργήσουν έναν παρανοϊκό αντί έναν δολοφόνο στρατιώτη. Ο κακόμοιρος ήταν εκτός εαυτού. Δεν γνώριζε τι έκανε.

Πειθαρχία, ηθική, θάρρος, οι αξίες που υποτίθεται ότι προσβεύει ο αμερικανικός στρατός. Το θάρρος να μην σκοτώνεις για εκδίκηση. Αλλά όταν χάνεις σε έναν πόλεμο που προσποιείσαι ότι κερδίζεις, υποθέτω πως είναι υπερβολικό να ελπίζουμε. Ο στρατηγός Αλεν φαίνεται πως έχανε το χρόνο του.

Μετάφραση: Γρηγόρης Καυκιάς
Πηγή/φωτό: Tvxs από Independent

Σχετικά άρθρα