1

ΟΟΣΑ: AYΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΟΜΠΩΝ 50% ΩΣ ΤΟ 2050 – ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΟΡΥΚΤΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ

Κατά 50% αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το 2050 οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως αν δεν ληφθούν δραστικά μέτρα, σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ). Ειδικότερα, την Τετάρτη ο ΟΟΣΑ ανακοίνωσε ότι «αν δεν αλλάξει το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα, τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν μέχρι το 2050 να καλύπτουν το 85%  της ενεργειακής ζήτησης, γεγονός που συνεπάγεται αύξηση κατά 50% των αερίων του θερμοκηπίου και επιδείνωση της ρύπανσης του αέρα στα αστικά κέντρα».

Εκτιμάται ότι το 2050 η παγκόσμια οικονομία θα είναι τετραπλάσια συγκριτικά με σήμερα και ο κόσμος θα καταναλώνει 80% περισσότερη ενέργεια.

Ωστόσο το παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα δεν αναμένεται να παρουσιάσει σημαντικές διαφοροποιήσεις.

Οι κύριες ενεργειακές πηγές, σε ποσοστό 85%, θα είναι τα ορυκτά καύσιμα, όπως το πετρέλαιο, ο άνθρακας και το φυσικό αέριο, ενώ το ποσοστό των ΑΠΕ και των βιοκαυσίμων, ως πηγές ενέργειας, δεν θα ξεπερνά το 10%. Οι πυρηνικοί σταθμοί θα καλύπτουν το 5% της ζήτησης για ενέργεια.

Λόγω της εξάρτησης σε ορυκτά καύσιμα, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την ενεργειακή κατανάλωση θα αυξηθούν σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ κατά 70%, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 3 με 6 βαθμούς Κελσίου μέχρι το 2100.

Σημειώνεται ότι παρά την οικονομική κρίση και τη μείωση της βιομηχανικής παραγωγής, οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τον τομέα της ενέργειας έφτασαν το 2010 το ιστορικά υψηλό ρεκόρ των 30,6 γιγατόνων.

Πηγή/φωτό:Econews