ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (8-14/3/2012)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας· που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 2ης εβδομάδας του Μαρτίου)


Καταναλωτισμός και ολοκληρωτισμός
«Ο συνεκτικός παράγοντας του φαινομένου της παγκοσμιοποίησης που γνωρίσαμε βασίστηκε στην ανθρωπολογική εξάρτηση του ανθρώπου από την επιθυμία και όχι στην ικανοποίηση των πραγματικών αναγκών του. Υπήρξαν στοχαστές που σημείωναν αυτή την εκτροπή του εργατικού κινήματος από το αίτημα ικανοποίησης των πραγματικών αναγκών. Ποιοί εξωτερικοί παράγοντες φαίνεται να αμφισβητούν την κυριαρχία της επιθυμίας;  Δύο είναι οι κύριοι παράγοντες που φαίνεται ότι θα φέρουν σε δοκιμασία την επιθυμία:

1. Το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών το οποίο λειτουργεί σαν να επισκιάζεται ο δεσπόζων παράγοντας της περιβαλλοντικής κρίσης γενικευμένακαι ταυτόχρονα βέβαια

2. η κρίση του μοντέλου του υπαρκτού φιλελευθερισμού. Οι εσωτερικές και εξωτερικές κρίσεις του υπαρκτού φιλελευθερισμού με πιο πρόσφατη την οικονομική κρίση -με την ύφεση αλλά και την εφαρμοζόμενη «μέθοδο» της ανάκαμψης.

Η πολύπλευρη κρίση του υπαρκτού φιλελευθερισμού γίνεται δυσκολότερη στη διαχείρισή της από το γεγονός ότι απουσιάζει μια συστημική προσέγγιση που να στέκεται ως εναλλακτική λύση. Αυτό είναι επικίνδυνο γιατί σε περίπτωση που η κρίση προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τότε ως πιο «πρόσφορη» πολιτική λύση τείνει να προβάλει η ψευδαίσθηση των «ασφαλών» λύσεων των φονταμενταλιστικώνκαι ολοκληρωτικών μοντέλων εξουσίας.»

Γιάννης Ζήσης, Ολοκληρωτισμός & νέο πολιτικο υποκείμενο, 9/3/2012

_______________

Στοιχειοθετώντας το επόμενο δικαστήριο για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας
«Σύμφωνα με τον Μπραούλιο Φερρέρα ντε Σόουζα Ντίας, νέο διευθυντή  της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιολογική Ποικιλότητα  (U.N. Convention on Biological Diversity – C.B.D.) η ανάσχεση των ρυθμών απώλειας της βιοποικιλότητας απαιτεί ετησίως περισσότερα από 300 δις δολάρια για τα επόμενα οχτώ τουλάχιστον έτη. «Η βιοποικιλότητα είναι η βάση για οτιδήποτε κάνουμε στη γεωργία, για οτιδήποτε αφορά την υγεία» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση, οι δαπάνες που προορίζονται για την προστασία των οικοσυστημάτων παγκοσμίως δεν ξεπερνούν τα 30 δις δολάρια.  Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της C.B.D. δηλαδή απαιτείται δεκαπλασιασμός του ποσού αυτού. Σε περίπτωση που ακολουθηθεί το “business-as-usual” σενάριο, οι απώλειες θα είναι πολύ μεγαλύτερες, εκτιμώμενες από 2 έως και 4,5 τρις δολάρια, και προφανώς μη αναστρέψιμες.

Τα τρις δολάρια ζημιών μπορεί να φαίνονται υπερβολικά αλλά δεν είναι, καθώς η περιβαλλοντική υποβάθμιση χαράσσει νέα πλαίσια στην οικονομία, και όχι το αντίστροφο. Η αποδοτικότητα των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι σταδιακά πτωτική, ανάλογη των απωλειών του φυσικού περιβάλλοντος. Ήδη τεράστιες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κίνδυνο εξαιτίας της απώλειας βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής.»

Άρης Καπαράκης, “Όταν η βιοποικιλότητα αρχίζει να θέτει τους όρους του οικονομικού παιχνιδιού”, 14/3/2012

_______________

Προς μια Ψηφιακή δημοκρατία;
«Συμμετέχοντας σε συνέδριο για την ψυχαγωγία και τις νέες τεχνολογίες, ο πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ, τόνισε στην ομιλία του ότι είναι καιρός να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά εργαλεία για να βελτιώσουμε τον τρόπο διακυβέρνησης.

Ο νυν ακτιβιστής για το περιβάλλον συμμετείχε στο συνέδριο “South By Southwest – Music Film Interactive” (http://sxsw.com/) που διεξάγεται στο Όστιν του Τέξας και στη συζήτησή του με τον συνιδρυτή του Napster και αρχικό επενδυτή στο Facebook, Σιν Πάρκερ, εστίασε αρκετά στο κομμάτι της ενίσχυσης της δημοκρατίας μέσα από τις δομές του Διαδικτύου. Ο Γκορ τόνισε ότι για να ξαναγίνει λειτουργική η διακυβέρνηση στις ΗΠΑ πρέπει να δημιουργηθεί το κίνημα Occupy Democracy. Τόνισε ότι χρειάζεται να δημιουργηθούν και να προωθηθούν διαδικτυακά εργαλεία και δομές στα κοινωνικά μέσα, ικανές “να αλλάξουν το δημοκρατικό διάλογο”.

Ο Αλ Γκορ χρησιμοποίησε εννοιολογικούς όρους, όπως “wiki-democracy” και “ψηφιακοί ξαφνικοί όχλοι που αναζητούν την αλήθεια”. Ο Σιν Πάρκερ έχει επενδύσει στο “Votizen”, ένα δίκτυο ψηφοφόρων που αξιοποιούν τα social media για την προώθηση των κοινωνικών αιτημάτων. Ο Πάρκερ αναφέρθηκε στο κύμα αντιδράσεων που πυροδότησε η ACTA, μιλώντας για την ισχύ των κοινωνικών δικτύων, τα οποία βρίσκονται στη «βρεφική τους ηλικία.»

“Αλ Γκορ: Καιρός για μία διαδικτυακή δημοκρατία”, Καθημερινή με πληροφορίες από AP, 13/3/2012

_______________

Ο φονταμενταλισμός είναι εδώ – ‘Α 
«Η εχθρότητα προς την εκπαίδευση έχει υιοθετηθεί τόσο από τους συντηρητικούς σε κοινωνικά θέματα όσο και από τους συντηρητικούς σε οικονομικά θέματα, που τώρα εκπροσωπούνται από άτομα όπως ο Ρικ Σαντόρουμ και ο Μιτ Ρόμνι. Και αυτό συμπίπτει με μία περίοδο που η αμερικανική εκπαίδευση βρίσκεται ήδη σε κακή κατάσταση.
Σχετικά με αυτή την εχθρότητα: ο Σαντόρουμ έγινε πρωτοσέλιδο όταν διακήρυξε ότι ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να διευρύνει το ποσοστό των εγγεγραμμένωνστην ανώτατη εκπαίδευση επειδή τα πανεπιστήμια είναι «κατηχητικες μυλόπετρες», που καταστρέφουν τη θρησκευτική πίστη.

Αλλά η απάντηση του Ρόμνι σε έναν τελειόφοιτο μαθητή λυκείου που ανησυχούσε για το κόστος του πανεπιστημίου είναι αναμφισβήτητα πιο σημαντική, επειδή αυτό που είπε δείχνει τον δρόμο προς πραγματικές πολιτικές επιλογές που θα υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την αμερικανική εκπαίδευση. Να λοιπόν τί είπε ο υποψήφιος στον μαθητή: “Απλά μην πας στα πιο ακριβά. Πήγαινε σε ένα που είναι λίγο πιο φθηνό και μπορεί να σου προσφέρει καλή εκπαίδευση. Και, ευελπιστώ ότι θα το βρεις αυτό. Και μην περιμένεις ότι η κυβέρνηση θα διαγράψει το χρέος που θα αναλάβεις”. 
Δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ποιό είναι το κίνητρο της πτέρυγας Σαντόρουμ. Ο ισχυρισμός του ότι το πανεπιστήμιο υπονομεύει την πίστη είναι, όπως αποδεικνύεται, ψευδής. Αλλά έχει δίκιο να αισθάνεται ότι το ανώτατο εκπαιδευτικό μας σύστημα δεν είναι φιλικό προς τη τρέχουσα συντηρητική ιδεολογία. Μεταξύ των επιστημόνων, μόλις ένας στους εννέα αυτοπροσδιορίζεται ως Ρεπουμπλικανός – οι υπόλοιποι αυτοπροσδιορίζονται ως Δημοκρατικοί.»

Paul Krugman, “Η άγνοια είναι δύναμη”, Το Βήμα, 10/3/2012

_______________

Ο φονταμενταλισμός είναι εδώ – ‘Β
«Όροι όπως “συναίνεση” και “συμβιβασμός” έχουν γίνει βρώμικες λέξεις – συνώνυμες με το να σηκώνει κανείς ψηλά τα χέρια. Αυτό οδηγεί πολλούς κεντρώους ή πραγματιστές να φεύγουν από το κόμμα. Καθώς οι πιο συνετές φωνές αποχωρούν ή φιμώνονται, οι Ρεπουμπλικάνοι κινούνται όλο και πιο Δεξιά, σε έναν φαύλο κύκλο». «Η ακροδεξιά πτέρυγα αγωνίζεται να οδηγήσει το κόμμα προς την δική της εκδοχή μιας ”Συντηρητικής Χώρας των Θαυμάτων”. Όπως στο πρωτότυπο του Λούις Κάρολ, εκεί κατοικούν παράξενα πλάσματα όλων των ειδών.

Σε αυτόν τον μαγικό τόπο, είναι απολύτως λογικό να πιστεύει κανείς ότι η εξέλιξη των ειδών είναι μια αναπόδεικτη θεωρία, ότι η αλλαγή στο κλίμα είναι ψέμα, ότι οι μετανάστες είναι ορδές εγκληματιών, ότι η ελεύθερη αγορά πρέπει να ρυθμίζει τα πάντα, και ότι ο Μπαράκ Ομπάμα είναι ένας “μαρξιστής μουσουλμάνος”. Στο μεταξύ, ο ”συντηρητισμός” μεταμορφώνεται από πολιτική φιλοσοφία/ιδεολογία σε μια μάλλον φυλετική ταυτότητα.»

“Μάικλ Στάφορντ: Δεν βλέπω νίκη των Ρεπουμπλικανών”, πολιτικός σχολιαστής του ABC, μιλά στο Βήμα για το αδιέξοδο του «συντηρητικού κόσμου των θαυμάτων”, 14/3/2012

_______________

Περί φόρου Μπάφετ συνέχεια
«Σχεδόν τα δύο τρίτα των Αμερικανών δηλώνουν πως υποστηρίζουν την επιβολή φόρου τουλάχιστον 30% σε όσα εισοδήματα υπερβαίνουν ετησίως το ένα εκατ. δολάρια, προκύπτει από σφυγμομέτρηση που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα.

Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos καταδεικνύει πως το 64% των ερωτηθέντων στηρίζει τον επιλεγόμενο «φόρο Μπάφετ», που προτείνει η αμερικανική κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα και πήρε το όνομά της από τον πολυδισεκατομμυριούχο Ουόρεν Μπάφετ, ο οποίος τον υποστηρίζει.»

“Τον «φόρο Μπάφετ» υποστηρίζουν δύο στους τρεις Αμερικανούς”, Καθημερινή με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 14/3/2012

_______________

«Παλιά μου τέχνη κόσκινο»
«Στη Δίκη της Νυρεμβέργης, ο Hermann Goering (δεξί χέρι του Hitler) όταν ρωτήθηκε πώς κατόρθωσαν οι Ναζί να χειραγωγήσουν το γερμανικό λαό, απάντησε: «Πολύ εύκολο: δαιμονοποιείς κάποιους,  λες στο λαό ότι κινδυνεύει από αυτούς, κηρύσσεις προδότη όποιον τους υποστηρίζει και έτσι δικαιολογείς μέτρα ασφαλείας για την “προστασία” του κόσμου». Η ίδια συνταγή εφαρμόστηκε μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001 και από την κυβέρνηση G. Bush.  Η καλλιέργεια φόβου δρα καταλυτικά, ιδιαίτερα σε έναν ήδη ταλαιπωρημένο και ταπεινωμένο λαό.»

Δημήτρης Κάζης, “Και τώρα τι ψηφίζουμε;”, Το Βήμα, 14/3/2012

_______________

Τοξική επιχειρηματικότητα 
«Αποκαλυπτική επιστολή πρώην υψηλόβαθμου στελέχους της Goldman Sachs δημοσιεύτηκε στους New York Times. Ήταν επιστολή παραίτησης και όπως καταλαβαίνουμε δεν ήταν ιδιαιτέρως ευγενική. Είναι όμως άκρως ενδιαφέρουσα γιατί μας δείχνει πως μας βλέπουν αυτοί οι τεράστιοι χρηματοοικονομικοί κολοσσοί,ως πρόβατα επί σφαγή. Ο λόγος για τον πρώην -πλέον- εκτελεστικό διευθυντή της περιβόητης τράπεζας, Γκρεγκ Σμιθ, ο οποίος ξεμπροστιάζει την Goldman Sachs με επιστολή που δημοσιεύεται στους New York Times και στην οποία χαρακτηρίζει το εργασιακό περιβάλλον στον χρηματοπιστωτικό κολοσσό ως «τοξικό». Ο Σμιθ δούλεψε για την τράπεζα για 12 χρόνια γράφοντας μεταξύ άλλων ότι η αυτή “ενδιαφέρεται περισσότερο να βγάζει χρήματα για τον εαυτό της παρά για τους πελάτες της”.
Παράλληλα, γράφει οι υπάλληλοι της τράπεζας δείχνουν ελάχιστο σεβασμό στους πελάτες, μη διστάζοντας να τους αποκαλούν στα ενδοεταιρικά e-mail «μαριονέτες». Ένας διόλου κολακευτικός χαρακτηρισμός. Ο Σμιθ, o οποίος ήταν, επικεφαλής των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων της Goldman Sachs στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, γράφει μεταξύ άλλων ότι “αρρωσταίνει από τον τρόπο με τον οποίο στελέχη της τράπεζας περιγράφουν ότι ξέσκισαν τους πελάτες τους”.»

Παράλληλα κατακρίνει έντονα τον διευθύνοντα σύμβουλο Λόιντ Μπλανκφέιν, όπως και τον πρόεδρο Γκάρι Κον, κάνοντας λόγο για ηθική παρακμή της εταιρείας η οποία μπορεί να απειλήσει “την μακροπρόθεσμη επιβίωσή της”. Η Goldman Sachs σε ανακοίνωση-απάντηση τόνισε ότι διαφωνεί με τους ισχυρισμούς του πρώην στελέχους της. “Κατά την άποψή μας θα είμαστε επιτυχημένοι μόνο εάν είναι και οι πελάτες μας. Αυτή είναι η βασική αλήθεια για το τι σκεφτόμαστε για εμάς”.»

New York Times: Μαριονέτες οι πελάτες της Goldman Sachs, defencenet.gr, 14/3/2012


Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης

Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
·
info@solon.org.gr

15 Μαρτίου 2012