1

AΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ “ΠΡΑΣΙΝΟΥ” ΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ

Επτά ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες συνεργάζονται για να καταγγείλουν τον φόρο άνθρακα που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αερομεταφορές, απευθυνόμενες στους ηγέτες των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Ισπανίας.
Σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, η Airbus και οι εταιρίες British Airways, Virgin Atlantic, Lufthansa, Air France, Air Berlin και Iberia, τονίζουν ότι θέλουν να «κινητοποιήσουν και να ενημερώσουν» τους ηγέτες των χωρών αυτών για «τις οικονομικές επιπτώσεις» του φόρου αυτού, ο οποίος απειλεί τον τομέα στον οποίο οι αεροπορικές εταιρίες δραστηριοποιούνται.


Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται μετά την απαγόρευση της Κίνας στις αεροπορικές της εταιρίες να αγοράζουν αεροσκάφη της Airbus.

O Λουί Γκαλουά, επικεφαλής του ομίλου EADS, στον οποίο ανήκει η Airbus, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το Πεκίνο αρνήθηκε να εγκρίνει την παραγγελία 45 αεροσκαφών εξαιτίας του ευρωπαϊκού φόρου άνθρακα.

Σύμφωνα με το BBC, οι εταιρείες καλούν τους πολιτικούς να αναζητήσουν «συμβιβαστική λύση», η οποία θα μετριάσει τις ανησυχίες άλλων χωρών, ενώ θα προστατεύει την περιβαλλοντική ακεραιότητα του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών της ΕΕ.

Ο «πράσινος» αυτός φόρος, που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012, υποχρεώνει τις αεροπορικές εταιρίες που πραγματοποιούν πτήσεις από και προς την ΕΕ να εξαγοράζουν το αντίστοιχο του 15% των εκπομπών τους σε διοξείδιο του άνθρακα, ως μέτρο για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πηγή/φωτό: Tvxs