1

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ – ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ 22-23/02/2012: 1. «Η Ευρώπη των Πολυεθνικών» & 2. Η «νέα οικονομική διακυβέρνηση» και η κρίση του ευρώ. Συντριβή ή ρήξη και ανατροπή;

Εκδήλωση – Συζήτηση: «Η Ευρώπη των Πολυεθνικών»
Τράπεζες, βιομηχανίες τροφίμων και άλλες πολυεθνικές: πώς επηρεάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία 

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012, ώρα 19.30 
Οργανώνεται από την  Αττάκ Ελλάδας* στο χώρο του Συνεταιρισμού Αλληλέγγυας Οικονομίας  «Συν-Aλλοις**    Νηλέως 35 Θησείο, 5-7 λεπτά από το σταθμό.

Ο Γιώργος Βασσάλος, ερευνητής του «Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών»***, θα μας μιλήσει για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τη διατροφική ασφάλεια καθώς και πως προκύπτουν οι πολιτικές λιτότητας.

Το «Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών»,παρακολουθεί την πολιτική δράση των πολυεθνικών και άλλων οικονομικών παραγόντων, καταγράφει και αποκαλύπτει  τα «λόμπυ» που επηρεάζουν τη νομοθεσία και τη διακυβέρνηση στις  Βρυξέλλες διευρύνοντας το τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας  στη Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Γιώργος Δαρεμάς, δρ. κοινωνιολογίας, θα παρέμβει εκ μέρους της Αττάκ  Ελλάδας σχετικά με το ρόλο του συστήματος των λόμπυ στη διόγκωση του δημοκρατικού ελλείμματος της ΕΕ.

Το διάλογο που θα ακολουθήσει θα συντονίσει η Βάσω Κανελλοπούλου, δημοσιογράφος ιδρυτικό μέλος της Αττάκ Ελλάδας.

Η σε βάθος κατανόηση των μηχανισμών επιρροής  αποτελεί προϋπόθεση για το πέρασμα από την Ευρώπη των πολυεθνικών στην Ευρώπη των λαών.

*Η Αττάκ είναι διεθνές κίνημα πολιτών για τον έλεγχο των χρηματοπιστωτικών αγορών, (www.attachellas.org)
**”Συν-Αλλοις” – Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας. Εναλλακτικό και αλληλέγγυο εμπόριο (
 www.synallois.org)
***Παρατηρητήριο της Ευρώπης των Πολυεθνικών (
Corporate Europe Observatorywww.corporateeurope.org)

Κατεβάστε την πρόσκληση της εκδήλωσης.

_______________________________________


Πολιτική Εκδήλωση – Συζήτηση: Η « νέα οικονομική διακυβέρνηση» και η κρίση του ευρώ. Συντριβή ή ρήξη και ανατροπή;

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012 στις 18.30
Αμφιθέατρο «Σάκη Καράγιωργα ΙΙ», Πάντειος


Ομιλητές:

Γιώργος Βασσάλος, ερευνητής με αντικείμενο την επιρροή των λόμπι στην ΕΕ.
Η «Νέα Οικονομική Διακυβέρνηση» στην Ευρωζώνη και στην ΕΕ. Μια τεράστια μεταφορά εξουσιών από τα εκλεγμένα κοινοβούλια στην ανεξέλεγκτη Κομισιόν με βασικούς κόμβους: Την άμεση εποπτεία των κρατικών προϋπολογισμών, τον απόλυτο καθορισμό του πλαισίου των μισθών με βάση την προσαρμογή στην ανταγωνιστικότητα, το καθεστώς κηδεμονίας σε χώρες που εμφανίζουν δυσκολίες προσαρμογής και τα ευρωμνημόνια σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Απόστολος Καψάλης, ερευνητής ΙΝΕ – ΓΣΕΕ.
Οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει το Ελληνικό Κράτος με τη νέα δανειακή σύμβαση ολοκληρώνουν τη διαδικασία απορύθμισης της εργατικής νομοθεσίας και παράλληλα οδηγούν σε θέσπιση μέτρων, θεσμικού χαρακτήρα, τα οποία καταργούν κάθε έννοια συλλογικής ρύθμισης.

Κώστας Λαπαβίτσας, οικονομολόγος – καθηγητής, Πανεπιστήμιο SOAS του Λονδίνου.
Το ευρώ ως εργαλείο διάλυσης των εργατικών δικαιωμάτων και ως χρεομηχανή για τις χώρες του Νότου. Στη σημερινή κρίση του Ευρώ και της ΕΕ, ως συνέπεια της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης, η αποχώρηση της Ελλάδας είναι λύση υπέρ των εργαζομένων;

Κατεβάστε την πρόσκληση της εκδήλωσης.