1

ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΧΩΜΑΤΕΡΕΣ: ΤΟ ΥΠΕΚΑ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΕΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΣ ΧΑΔΑ

Tο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ανήρτησε στην ιστοσελίδα του (http://goo.gl/SReHt), σε μορφή χάρτη, τα στοιχεία των ενεργών Χ.Α.Δ.Α., στο πλαίσιο παρακολούθησης της πορείας παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης των ενεργών Χ.Α.Δ.Α..

Το Νοέμβριο 2011 στην Ελλάδα είχαν καταγραφεί 395 ΧΑΔΑ (90 ενεργοί και 305 ανενεργοί), και έχει τεθεί ο στόχος της έναρξης έργων αποκατάστασης σ’ αυτούς στο 1ο εξάμηνο 2012.


Από τους 90 ενεργούς ΧΑΔΑ του 2011, υποβλήθηκαν προτάσεις παύσης λειτουργίας και αποκατάστασης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ) και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) για 70 ΧΑΔΑ.
Από τους 305 ανενεργούς ΧΑΔΑ του 2011, υποβλήθηκαν προτάσεις αποκατάστασης σε ΕΠΠΕΡΑΑ και ΠΕΠ για 244 ΧΑΔΑ. Ακόμη 3 ανενεργοί ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν από Δήμους με ίδια μέσα.
Η παύση λειτουργίας και αποκατάσταση των ΧΑΔΑ στη χώρα, σημείωσε σημαντική πρόοδο στο διάστημα από τον Νοέμβριο 2011 μέχρι σήμερα, ως προς την ωρίμανση και υποβολή προτάσεωνγια έργα αποκατάστασης αλλά και παύσης λειτουργίας ενεργών Χ.Α.Δ.Α. Το ΥΠΕΚΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τις Περιφέρειες, επιστρατεύοντας τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος αλλά και όλους τους σχετικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, ακολουθεί διαδικασία άμεσης πιστοποίησης της παύσης λειτουργίας των Χ.Α.Δ.Α. και των σχετικών καταγγελιών, προκειμένου εν συνεχεία να επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες.

Τα στοιχεία αυτά θα ενημερώνονται κάθε μήνα, έως και την πλήρη παύση της ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στη χώρα.

Σχετικά με το θέμα ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η παύση λειτουργίας και η αποκατάσταση όλων των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων είναι ζήτημα προτεραιότητας για το ΥΠΕΚΑ. Η παύση της παραβατικής συμπεριφοράς στη διάθεση των απορριμμάτων θα βοηθήσει να προχωρήσουμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με πρόληψη, ανακύκλωση και αξιοποίηση που αποτελεί παράμετρο οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και πολιτισμικής εξέλιξης για τη χώρα μας. Ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της διαφάνειας και του δημόσιου ελέγχου αποτελεί η χαρτογραφική αποτύπωση και ανάρτηση στο διαδίκτυο των στοιχείων όλων των ενεργών Χ.Α.Δ.Α.».

Πηγή/φωτό: Econews.gr