1

Ο.Η.Ε: ΑΜΕΣΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ “ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ”

Δραματικές ελλείψεις στη διατροφή, το νερό και την ενέργεια θα σημειωθούν σε παγκόσμιο επίπεδο τα αμέσως επόμενα χρόνια αν δεν αλλάξει ο τρόπος παραγωγής και τα πρότυπα κατανάλωσης, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Μέσω 56 προτεινόμενων σημείων η έκθεση τονίζει πως η ανθρωπότητα, ή θα αλλάξει τον  υπάρχον τρόπο ανάπτυξης οδηγούμενη σε μία νέα αειφορική πολιτική οικονομία,  ή θα βρεθεί ενώπιον μίας τεράστιας χωρίς προηγούμενο φτώχειας και καταστροφής.


Η έκθεση προειδοποιεί ότι η αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 2 δις έως το 2040 και της λεγόμενης «μεσαίας τάξης» κατά 3 περίπου δις, η οποία θα μεταβάλλει κατά πολύ τις καταναλωτικές συνήθειες σε αρκετές αναπτυσσόμενες χώρες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση στην ζήτηση διατροφικών προϊόντων κατά 50%, την αύξηση στην ζήτηση ενέργειας κατά 45% και του νερού κατά 30%.

Το παρόν μοντέλο ανάπτυξης παγκοσμίως δεν είναι αειφορικό και χρήζει μεταρρυθμίσεων και αλλαγών αναφέρεται στα συμπεράσματα της έκθεσης. Παρά την διαθέσιμη νέα τεχνολογία ο τρόπος ζωής που κυριαρχείται από την υπερκατανάλωση, οδηγεί το περιβάλλον στα όριά του. Η παγκόσμια ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών είχε για μεγαλύτερό της θύμα τον ίδιο τον πλανήτη και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των απόλυτα φτωχών ανθρώπων έχει μειωθεί στο 27% του παγκόσμιου πληθυσμού (από 46% το 1990), τα νούμερα είναι άκρως ανησυχητικά. Η οικονομική ανάπτυξη γίνεται προς όφελος όλο και μικρότερων μειοψηφιών, οι τιμές των βασικών διατροφικών ειδών αποτελούν ένα τεράστιο κερδοσκοπικό παιχνίδι, η συνήθης πρακτική όσον αφορά τα μειωμένα παγκόσμια αποθέματα νερού είναι η ιδιωτικοποίησή τους, τα ορυκτά καύσιμα παραμένουν η βασική πηγή ενέργειας του πλανήτη, ενώ το φυσικό περιβάλλον υποβαθμίζεται με γεωμετρικούς ρυθμούς.

Στην έκθεση αποφεύγεται με κομψό τρόπο η αναφορά στις πρακτικές εταιριών και κυβερνήσεων, στην ατιμωρησία και την ασυδοσία που επικρατεί μπροστά στην επιδίωξη για κέρδη.

Η χρησιμότητα της έκθεσης όμως συνίσταται στο ότι προτείνει ένα πρόγραμμα 56 σημείων για μία «νέα πολιτική οικονομία» η οποία θα οδηγήσει σε αειφορική ανάπτυξη. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρόκειται για άλλη μία από τις πάμπολλες διακηρύξεις του Οργανισμού, αλλά η κεντρική του ιδέα που είναι η αλλαγή της σημερινής λογικής της οικονομικής ανάπτυξης την καθιστά ιδιαίτερα σημαντική.

Κάποια από 56 προτεινόμενα σημεία, που επί της ουσίας αποτελούν μια σειρά οικονομικών και πολιτικών επιλογών, είναι:

-μια παγκόσμια συμφωνία για την υιοθέτηση και υλοποίηση ενός κοινού προγράμματος δράσεων,

-η χρησιμοποίηση και καλύτερη λειτουργία των διεθνών φορέων και οργανισμών,

-η αύξηση της παραγωγής (διπλασιασμός) χωρίς να υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων,

-η βελτίωση της αποδοτικότητας των υδάτινων και αλιευτικών οικοσυστημάτων,

-η πρόσβαση σε αειφορικές πηγές ενέργειας για το σύνολο του πλανήτη έως το 2030,

-η εισαγωγή βασικών νομοθετικών ρυθμίσεων και ελέγχων στις παγκόσμιες τιμές ενέργειας,

-η αντικατάσταση των ενεργειακών πηγών ορυκτών καυσίμων,

-η μεταρρύθμιση των νομισματικών και οικονομικών συστημάτων προκειμένου αυτά να δίνουν μακροπρόθεσμα κίνητρα για επενδύσεις σε αειφορικούς αναπτυξιακούς φορείς,

-η κυριαρχία επί του παραγόμενου πλούτου από τις κυβερνήσεις, η δημιουργία τραπεζών ανάπτυξης και η υιοθέτηση συγκεκριμένων κριτηρίων για την επενδυτική πολιτική που θα ακολουθείται, και

-η στενότερη συνεργασία/σχέση μεταξύ του επιστημονικού κόσμου με τους διαμορφωτές πολιτικής.

Οι 56 αυτές προτάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την «νέα πολιτική οικονομία» είναι εκ διαμέτρου αντίθετες παρούσες οικονομικές και πολιτικές επιλογές των περισσοτέρων κυβερνήσεων, τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών έρχεται να συμπληρώσει την έρευνα της οργάνωσης Oxfam για την σχέση οικονομικής μεγέθυνσης, ανισοτήτων και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης η οποία δημοσιεύτηκε ελάχιστες ημέρες πριν

Διαβάστε εδώ την έκθεση “Resilient People, Resilient Planet: A Future World Choosing —The Report of the Secretary-General’s High Level Panel on Global Sustainability)

Πηγές: U.N. Global SustainabilityReuters 

Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

2 Φεβρουαρίου 2012