ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΠΡΟΣΤΙΜΟ – ΜΑΜΟΥΘ 18 ΔΙΣ. ΔΟΛΑΡΙΩΝ ΣΤΗ CHEVRON

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΙσημερινός: Απόφαση – κόλαφος για ρίψη αποβλήτων στον Αμαζόνιο
Απόφαση-καταπέλτη για την οικολογική καταστροφή και τις βλάβες στην υγεία των ντόπιων που προκλήθηκε από την επιχειρηματική δραστηριότητα της Texaco, την οποία έχει εξαγοράσει η Chevron και η οποία υποχρεώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ να πληρώσει ως αποζημίωση 18 δισεκατομμύρια δολάρια εξέδωσε χθες εφετείο στο Λάγκο Αγκριο του Ισημερινού.


Αρχικά, το ποσό που είχε εκδικαστεί να καταβάλει η Chevron Corp ήταν 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια, όμως το Εφετείο ανέβασε το ποσό της αποζημίωσης, αφού η εταιρεία δεν ζήτησε δημόσια συγγνώμη όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση της 14ης Φεβρουαρίου 2011 και έτσι επιβλήθηκε μεγαλύτερη αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Η δικαστική διαμάχη, η οποία ξεκίνησε πριν από 18 χρόνια, έχει προκαλέσει ανησυχία στις εταιρείες κολοσσούς της πετρελαιοβιομηχανίας, αφού οι αποφάσεις αυτές αποτελούν νομικό προηγούμενο και μπορούν να επηρεάσουν άλλες τρέχουσες υποθέσεις, αλλά και άλλες που μπορεί να ξεκινήσουν στο μέλλον. Γι’ αυτό η Chevron, που εξαγόρασε την Texaco τo 2001, καταδίκασε την απόφαση του δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς την παράνομη.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι προσφεύγοντες κατηγορούν την Texaco ότι έριχνε ανεξέλεγκτα απόβλητα σε περιοχές που δεν προβλεπόταν, μολύνοντας τα δάση του Αμαζονίου και προκαλώντας ασθένειες και θανάτους ιθαγενών. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της χώρας, Ραφαέλ Κορέα, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου, χαρακτηρίζοντας τη δικαστική διαμάχη ως μια μάχη «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ».

Πηγή: ‘Εθνος
Φωτό:wikipedia

Σχετικά άρθρα