1

ΒΙΒΛΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΑΣΙΑ

Εκατοντάδες εκατομμύρια δέντρα πέθαναν στην πολιτεία του Τέξας το 2011, σε μία από τις χειρότερες ξηρασίες όλων των εποχών για την 2η μεγαλύτερη πολιτεία των Η.Π.Α.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η φετινή ακραία ξηρασία που χτύπησε την πολιτεία είναι σίγουρα η χειρότερη από το 1789, και πιθανότατα η πιο ακραία εδώ και 500-1000 χρόνια τουλάχιστον, αφού δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι στο διάστημα αυτό υπήρξε ανάλογη οικολογική καταστροφή.


Η ξηρασία που εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο πλήττει την περιοχή, αποτέλεσε συνδυασμό του φαινομένου της La Niña και της ανθρώπινης δράσης. Η κλιματική αλλαγή επιδείνωσε το φαινόμενο της ξηρασίας, η οποία μάλιστα αναμένεται σύμφωνα με τους περιβαλλοντολόγους να διαρκέσει για τουλάχιστον άλλους έξι μήνες.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για απώλεια έως και 500 εκατομμυρίων δέντρων, δηλαδή του 10% των συνολικών δασικών εκτάσεων της πολιτείας, χωρίς μάλιστα να υπολογίζονται οι απώλειες από πυρκαγιές.

Σύμφωνα με τον Μπάρι Ουόρντ της εθελοντικής οργάνωσης Trees for Houston, η οικολογική καταστροφή που συντελέστηκε θα επηρεάσει γενεές, καθώς, ακόμα και στην περίπτωση που τα πράγματα στο μέλλον εξελιχθούν ομαλά, θα χρειαστούν 20-30 έτη για να αποκατασταθεί.

Η περίοδος από την 1η Νοεμβρίου 2010 έως και την 31η Οκτωβρίου 2011 υπήρξε η πλέον άνυδρη στην ιστορία της πολιτείας, τουλάχιστον από τότε που καταγράφονται ποσοστά βροχοπτώσεων. Σε μία ούτως ή άλλως ζεστή πολιτεία, σημειώθηκαν ιστορικά ρεκόρ υψηλότερων θερμοκρασιών σε αρκετές περιοχές, ενώ το διάστημα Ιουνίου-Αυγούστου 2011 υπήρξε το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ σε οποιαδήποτε πολιτεία της χώρας.

Το Τέξας, εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης δεν είναι ασυνήθιστο στις ξηρασίες. Οι ολοένα και αυξανόμενες θερμοκρασίες όμως, κάνουν την εμφάνιση κάθε επερχόμενη ξηρασία όλο και πιο επικίνδυνη, με αποκορύφωμα αυτή του 2011.

Οι πολιτειακές αρχές, παραδοσιακά προσδεδεμένες στα πετρελαϊκά συμφέροντα πάντως δεν φαίνεται να ανησυχούν από αυτήν την βιβλική καταστροφή.  Ο Κρις Έντκαρ της Δασικής Υπηρεσίας της πολιτείας χαρακτήρισε την απώλεια (των… 500 εκ.) δέντρων εξαιτίας των καιρικών μεταβολών ως «φυσιολογική διαδικασία»!

Το Τέξας είναι το κέντρο της πετρελαϊκής παραγωγής των Η.Π.Α. Δεν αποτελεί υπερβολή να ειπωθεί ότι πρόκειται για την «πρωτεύουσα» των σκεπτικιστών στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και του αμερικανικού καταναλωτικού «ονείρου». Πρόκειται για την πολιτεία που εκπέμπει τους περισσότερους ρύπους στη χώρα και αν ήταν ανεξάρτητο κράτος θα ήταν ο 7ος μεγαλύτερος ρυπαντής στον κόσμο.

Επιπλέον, τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα στα ρεπορτάζ τους για το ζήτημα, υποβάθμισαν ή και αποσιώπησαν εντελώς  τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ξηρασία, αναφέροντας ως αποκλειστικό σχεδόν υπεύθυνο το φαινόμενο της La Niña.

(Πηγές: Μοngabay , Reuters , Εnvironmental News Network
Φωτό; wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

23 Δεκεμβρίου 2011