1

ATMOΣ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ

Με υδράργυρο μολύνεται η τροφική αλυσίδα παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα Αμερικανών επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, το δηλητηριώδες μέταλλο απελευθερώνεται στη μορφή ατμού κατά την καύση καυσίμων και έπειτα πέφτει πίσω στη Γη και απορροφάται από τα υδάτινα οικοσυστήματα.


Χιλιάδες τόνοι ατμού υδραργύρου απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα ετησίως.
Όταν ο υδράργυρος οξειδώνεται, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, επιστρέφει πίσω στη Γη με το χιόνι ή τη βροχή.

Τα βακτήρια μετατρέπουν τον οξειδωμένο υδράργυρο σε μεθυλικό υδράργυρο, που διεισδύει με μεγάλη ευκολία στην τροφική αλυσίδα.

Αυτό που προκαλεί μεγάλη ανησυχία είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του υδραργύρου που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, ταξιδεύει και μολύνει περιοχές σε πολύ μεγάλη απόσταση από την πηγή του.

«Ο υδράργυρος που εκλύεται στην άλλη πλευρά της υφηλίου μπορεί να βρεθεί στη διπλανή πόρτα», τόνισε σε δηλώσεις του ο δρ. Seth Lyman, επικεφαλής της έρευνας.

Όπως εξήγησε μάλιστα, ο υδράργυρος που προκύπτει από την καύση άνθρακα στην Ασία, μπορεί να γυρίσει γύρω από τη Γη πολλές φορές πριν οξειδωθεί και επιστρέψει στην επιφάνεια της.

Επισημαίνεται ότι ορισμένες περιοχές, μεταξύ των οποίων οι νοτιοδυτικές ΗΠΑ, παρουσιάζουν συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες που τους επιτρέπουν να δέχονται μεγαλύτερη ποσότητα οξειδωμένου υδραργύρου από τα ανώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας, συγκριτικά με άλλες.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature».

Σημειώνεται ότι για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα εξειδικευμένο όργανο στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που εντοπίζει στοιχειώδη και οξειδωμένο υδράργυρο στον αέρα.

Κατόπιν προχώρησαν σε ερευνητικές πτήσεις στη Βόρειο Αμερική και την Ευρώπη και ανέλυσαν τα δείγματα αέρα που συνέλεξαν.

Πηγή/φωτό: Econews