ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΙΣ ΘΑΝΑΤΟΙ ΘΗΛΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ (της Κατερίνας Ροββά)

dead whale corfu - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dead whale corfu - Σόλων ΜΚΟΗ θάλασσα ξεβράζει… φάλαινες
Περισσότερες από 10 φάλαινες του είδους ziphius cavirostris, που συναντάται στη Μεσόγειο, εντοπίσθηκαν νεκρές σε ακτές του νησιού. 

«Ο αριθμός τους δεν αποκλείεται να φτάσει και τις 50», εκτιμά το Λιμεναρχείο Παλαιοκαστρίτσας


Eνα άκρως ανησυχητικό φαινόμενο εξελίσσεται τις τελευταίες ημέρες στην Κέρκυρα. 
Μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών παρατηρούνται στις ακτές του νησιού, προκαλώντας αναστάτωση τόσο στην τοπική κοινωνία όσο και στους επιστήμονες, οι οποίοι έχουν λάβει ιστολογικά δείγματα για να διερευνήσουν την αιτία θανάτου των θηλαστικών. 
Το θέμα δεν έχει μόνο σοβαρές περιβαλλοντικές διαστάσεις, αλλά άπτεται και της Δημόσιας Υγείας, αφού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μέχρι να εντοπιστεί η ακριβής αιτία που σκοτώνει τις φάλαινες δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να απειλείται και η ανθρώπινη υγεία.

Μέχρι χθες είχε επιβεβαιωθεί ο θάνατος 10 φαλαινών, ενώ, όπως εκτιμά το Λιμεναρχείο Παλαιοκαστρίτσας, ο αριθμός ίσως ανέλθει στους 50. Από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο καταφτάνουν διαρκώς στις αρμόδιες Αρχές μαρτυρίες από αλιείς και κατοίκους της Δυτικής Κέρκυρας οι οποίοι κάνουν λόγο για νέους εκβρασμούς. Ορισμένα από τα ζώα έφτασαν ζωντανά στις ακτές, όμως οι κάτοικοι, ελλείψει γνώσεων, τα έσπρωξαν σε βαθύτερα νερά, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν σε απόσταση ενός μιλίου και στη συνέχεια να επανέλθουν σε παρακείμενες ακτές και να ξεψυχήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το είδος των φαλαινών που εμφανίζονται στο νησί -ζιφιοί (ziphius cavirostris)- περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, αφού πρόκειται για ένα είδος που ζει μοναχικά ή το πολύ ανά ζεύγη, αποφεύγει αυστηρά τους ανθρώπους και μέχρι σήμερα δεν υπήρχαν ενδείξεις για την παρουσία μεγάλων πληθυσμών του στην περιοχή.

Έρευνες
Το γεγονός ότι εκβράζονται μαζικά, φανερώνει πως κάποια σοβαρή αιτία τούς ενοχλεί και τους σπρώχνει προς την Κέρκυρα, όπου και πεθαίνουν. Οι ειδικοί ερευνούν ποια είναι η αιτία αυτή, αλλά και σε ποιο σημείο της διαδρομής τους προκύπτει, καθώς κινούνται στο θαλάσσιο τόξο από το Ιόνιο μέχρι την Κρήτη.

Το γεγονός ότι οι φάλαινες εκβράζονται μαζικά, φανερώνει πως κάποια σοβαρή αιτία τις σπρώχνει προς την Κέρκυρα, όπου και πεθαίνουν. Την υπόθεση έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»

Την υπόθεση έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», εκπρόσωποι του οποίου επισημαίνουν ότι μέχρι στιγμής οι έρευνες κινούνται στα τυφλά.

«Συνήθως τέτοια φαινόμενα οφείλονται στην εμβολή αζώτου από πολεμικά σκάφη που προκαλούν στις φάλαινες κάτι σαν τη νόσο των δυτών», λέει εκ μέρους του Ινστιτούτου ο κ. Γιάννης Κουτελίδας. «Αυτή τη φορά όμως δεν υπήρχε προγραμματισμένη στρατιωτική άσκηση στην ευρύτερη περιοχή, ενώ οι σεισμικές έρευνες που σχεδιάζεται να γίνουν στη Δυτική Ελλάδα για την ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει. Παρ’ όλα αυτά, συνεχίζουμε να εξετάζουμε τυχόν διασύνδεση των περιστατικών με αυτούς τους παράγοντες», συνεχίζει και προσθέτει:

«Το γεγονός ότι αυτό το οδυνηρό γεγονός συμβαίνει στην κλειστή θάλασσα της Μεσογείου μάς προβληματίζει ιδιαίτερα, καθώς τα αίτια θανάτου ίσως σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ανθρωπογενή παρέμβαση, ενώ ενδεχόμενη συσσωρευμένη ρύπανση ή παθογένεια ίσως είναι επικίνδυνη και για τον άνθρωπο».

Ζιφιός – Ζει μοναχικά και αποφεύγει τους ανθρώπους
Μοναχικό, καθόλου επικοινωνιακό και ελάχιστα γνωστό στον άνθρωπο είναι το είδος της φάλαινας που εκβράζεται τις τελευταίες ημέρες στην Κέρκυρα. Ο ζιφιός εντοπίζεται χιλιάδες χρόνια στις ελληνικές θάλασσες, φτάνει σε μήκος τα 5 με 7 μέτρα και συνήθως ζει μόνο ή ανά ζεύγη σε περιοχές με βαθιά φαράγγια. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταμετρήσει τον πληθυσμό του στη Μεσόγειο και δεν γνωρίζουν πολλά για αυτό, επειδή αποφεύγει συστηματικά τους ανθρώπους σε αντίθεση με τους γνωστούς σε όλους φυσητήρες οι οποίοι ανεβαίνουν στην επιφάνεια της θάλασσας για περίπου 10 λεπτά και έπειτα βυθίζονται και πάλι στο νερό. 

Κατερίνα Ροββά
Πηγή/φωτό: Έθνος