1

IAΠΩΝΙΑ: ΣΤΗ ΦΑΛΑΙΝΟΘΗΡΙΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ

Σάλο έχουν προκαλέσει στην Ιαπωνία μετά οι καταγγελίες περιβαλλοντικών οργανώσεων ότι μέρος των χρημάτων που συγκεντρώθηκαν για την ανόρθωση των περιοχών που επλήγησαν  από το τσουνάμι, διατέθηκε για το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, τρία φαλαινοθηρικά σκάφη εγκατέλειψαν το λιμάνι Shimonoseki στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, ενώ κατηγορούνται ότι απέσπασαν χρήματα τα οποία προορίζονταν για τα ψαροχώρια της Ιαπωνία.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις μάλιστα καταγγέλλουν ότι  η κυβέρνηση χρησιμοποίησε, πέρα από τα προβλεπόμενα κονδύλια, 2,28 δισεκατομμύρια γιεν από το Ταμείο Ανοικοδόμησης για τη διεξαγωγή του φαλαινοθηρικού της προγράμματος.

«Είναι εντελώς απαράδεκτο για την ιαπωνική κυβέρνηση να παίρνει κι άλλα χρήματα από τους φορολογούμενους πολίτες για το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα, το οποίο δεν είναι επιθυμητό ή οικονομικά βιώσιμο, την ώρα που υπάρχει μεγάλη ανάγκη για χρηματοδότηση των προσπαθειών ανοικοδόμησης», τόνισε σε δηλώσεις του ο Junichi Sato, διευθυντής του γραφείου της Greenpeace στην Ιαπωνία.

«Το φαλαινοθηρικό πρόγραμμα αμαυρώνει τη διεθνή φήμη της Ιαπωνίας και είναι μαύρη τρύπα για τα έσοδα από τη φορολογία. Είναι ντροπή να διατίθενται δισεκατομμύρια γιεν για το κυνήγι φαλαινών στην Ανταρκτική εν μέσω κρίσης. Η Ιαπωνία δεν αντέχει να πετά χρήματα για τη φαλαινοθηρία στην Ανταρκτική, την ώρα που οι οικογένειες υποφέρουν», προσέθεσε.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες, το υπουργείο Αλιείας της Ιαπωνίας τόνισε ότι η χορήγηση των χρημάτων είναι δικαιολογημένη γιατί μια από τις πόλεις που επλήγησαν από το τσουνάμι ήταν λιμάνι φαλαινοθηρικών.

Πηγή/φωτό: Econews