1

ΜΙΣΕΛ ΜΠΑΡΝΙΕ: ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (του Αλ. Καψύλη)

Πρόταση για απαγόρευση των αξιολογήσεων κρατών που διαπραγματεύονται πακέτα στήριξης
Νέα επίθεση κατά των περιβόητων οίκων αξιολόγησης εξαπέλυσε την Τρίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποφαινόμενη ότι λειτουργούν ως σύγχρονοι τιμητές των πάντων, χωρίς να υπόκεινται σε κανόνες ανταγωνισμού. Ο αρμόδιος για την Εσωτερική Αγορά και τις Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες της ΕΕ επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ μίλησε για την ανάγκη να τεθούν οι Οίκοι υπό ένα καθεστώς λειτουργίας που θα διέπεται από αυστηρότερους ρυθμιστικούς κανόνες.

«Οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης πρέπει να ακολουθούν αυστηρότερους κανόνες λειτουργίας, να υιοθετήσουν διαφανέστερες διαδικασίες αξιολόγησης και να πληρώνουν για τα λάθη τους», είπε χαρακτηριστικά ο Μπαρνιέ, προσθέτοντας ότι προσωπικά θα ήθελε να δει «να αυξάνεται ο ανταγωνισμός στον επιχειρηματικό αυτό κλάδο».

Σε μια συγκυρία απολύτως κρίσιμη κατά την οποία η επαπειλούμενη απώλεια από τη Γαλλία της ανώτατης βαθμίδας αξιολόγησης (ΑΑΑ) συνιστά μείζονα απειλή και για την ύπαρξη ακόμη της ευρωζώνης και του ευρώ, ο γάλλος επίτροπος υποσχέθηκε ότι «θα ζητήσει από νομικούς ειδικούς να υποβάλουν προτάσεις προς την κατεύθυνση της ρύθμισης των πρακτικών που ακολουθούν οι Οίκοι».

«Υποστηρίζουμε την αύξηση του ανταγωνισμού και τη μείωση της υπερβολικής εξάρτησης των κρινομένων από την αξιολόγηση των Οίκων. Αλλά να προσθέσουμε νέους κανόνες δημιουργώντας ένα πλαίσιο λειτουργίας που παραπέμπει σε άλλα ρυθμιστικά καθεστώτα, θα έχει ως συνέπεια να πληγούν οι Οίκοι ως παγκόσμια σταθερά καθορισμού της πιστοληπτικής αξίας», σημειώνει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της Standard & Poor’s Μάρτιν Ουίν.

Ο Μπαρνιέ πρότεινε σήμερα την εκχώρηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της δυνατότητας να απαγορεύει τις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας κρατών για χρονική διάρκεια δύο μηνών, εφόσον οι χώρες αυτές διαπραγματεύονται με τους ξένους δανειστές τους σχέδια διάσωσης. Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από την Επιτροπή ως υποβολιμαία της ανεξαρτησίας των οίκων. Ομως, ο επίτροπος την υπερασπίστηκε σθεναρά και είπε ότι θα την επαναφέρει.

Aλ. Καψύλης
Πηγή/φωτό: Το Βήμα