ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΡΕΝΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ Η ΙΤΑΛΙΑ (του Γιώργου Κανελλόπουλου)

chaos italy greece - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

chaos italy greece - Σόλων ΜΚΟΣυναγερμός σε Βερολίνο και Παρίσι – Η πολιτική κρίση εκτόξευσε στα ύψη το κόστος δανεισμού κάνοντας απαγορευτική την πρόσβαση στις αγορές
Εξαπλώνεται η κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ αφού τώρα απειλείται ευθέως η Ιταλία που έχει χρέη-μαμούθ, 1,9 τρισ. ευρώ.
Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στη γειτονική χώρα και η καθυστέρηση στην υιοθέτηση μέτρων λιτότητας για να μειωθούν το χρέος και το έλλειμμα προκάλεσαν κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ιταλία που χθες είδε το κόστος δανεισμού της να εκτοξεύεται σε απαγορευτικά επίπεδα.

Στη Ρώμη ο ιταλός Πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα υπάρξει νέα κυβέρνηση, τη στιγμή που η ΕΕ απαιτεί από τους Ιταλούς να λάβουν νέα, πιο σκληρά μέτρα και τους βάζει σε επιτήρηση.

Το ντόμινο της κρίσης στην ευρωζώνη έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους υπόλοιπους εταίρους και ιδιαίτερα στους Γερμανούς και τους Γάλλους. Η Μέρκελ ζητά τώρα αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης, ενώ ο Σαρκοζί έκανε ανοικτά λόγο για Ευρώπη δύο ταχυτήτων και για ομοσπονδιοποίηση της ΕΕ.

Την ίδια στιγμή αυξάνονται οι προσπάθειες να ενισχυθεί πιο σύντομα το προσωρινό ευρωπαϊκό ταμείο βοήθειας που σήμερα διαχειρίζεται 440 δισ. ευρώ, τα οποία όμως δεν φτάνουν για να σωθεί η Ιταλία με το υπέρογκο χρέος. Παράλληλα αυξάνονται οι φωνές από όσους ζητούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράζει απεριόριστα κρατικά ομόλογα και να αποτελέσει με τον τρόπο αυτό «καταφύγιο διάσωσης» χωρών στην ευρωζώνη.

Δραματική τροπή παίρνει η κρίση στην ευρωζώνη μετά την πολιτική κρίση στην Ιταλία που έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος δανεισμού της χώρας, καθιστώντας ουσιαστικά απαγορευτική την πρόσβασή της στις αγορές. Παρά τις πυροσβεστικές δηλώσεις του προέδρου Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ότι σύντομα θα υπάρξει νέα κυβέρνηση στη Ρώμη, η Ιταλία απειλεί τώρα ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ αφού τα χρέη της φτάνουν το ιλιγγιώδες ποσό των 1,9 τρισ. ευρώ.

Οι εξελίξεις έχουν προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Κομισιόν, αφού ο επίτροπος Ολι Ρεν ζητά από τη Ρώμη να λάβει νέα μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που εκπρόσωποι του ΔΝΤ και της Κομισιόν σπεύδουν στην ιταλική πρωτεύουσα για να βάλουν στο μικροσκόπιο την κατάσταση της ιταλικής οικονομίας.

Η τρόικα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν σοβαρό λόγο να ανησυχούν επειδή δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η ενίσχυση του ευρωπαϊκού ταμείου βοήθειας (EFSF) η ισχύς του οποίου σήμερα ανέρχεται σε «μόλις» 440 δισ. ευρώ, ποσό πολύ μικρότερο από τα συνολικά χρέη της Ιταλίας.

Μπροστά στον κίνδυνο να γίνει ολόκληρη η Ευρώπη ρωμαϊκή αρένα – κι ενώ η ΕΕ αρνείται επίσημα ότι εξετάζεται η παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας προς την Ιταλία – στο Βερολίνο και το Παρίσι έχει σημάνει συναγερμός, αφού εξετάζονται ακόμη και λύσεις ταμπού μέχρι σήμερα, όπως είναι η Ευρώπη δύο ταχυτήτων και η αλλαγή των ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ που παρακολουθεί με «μεγάλο ενδιαφέρον» τις εξελίξεις στην Ιταλία, κάλεσε για άμεση εφαρμογή διαρθρωτικών αλλαγών και ζήτησε αλλαγή της ευρωπαϊκής Συνθήκης, ενώ ο πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έκανε λόγο για ομόσπονδη Ευρώπη δύο ταχυτήτων για να επιβιώσει η ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, πέντε γερμανοί «σοφοί» σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης ζητούν τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου 2,3 τρισ. ευρώ που θα χρηματοδοτεί εν μέρει χώρες με προβλήματα. Οι σύμβουλοι προειδοποίησαν ξεκάθαρα ότι τα σημερινά μέτρα δεν είναι επαρκή για να σπάσει «ο φαύλος κύκλος της κρατικής κρίσης χρέους και της τραπεζικής κρίσης».

Οι μονομάχοι των αγορών
Οι συνεχείς παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που αγοράζει τις τελευταίες ημέρες πυρετωδώς ιταλικά κρατικά ομόλογα δεν στάθηκαν ικανές να ανακόψουν την επίθεση των αγορών στην Ιταλία. Βουτιά σημείωσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και ιδιαίτερα το Μιλάνο που έκλεισε με πτώση 3,78%, ενώ στη Γουόλ Στριτ ο δείκτης Ντάου Τζόουνς με πτώση 3,2%. Υποχώρηση σημείωσε εξάλλου και το ευρώ που έφτασε τα 1,36 δολάρια.

Η πολιτική αστάθεια στη γειτονική χώρα έχει προκαλέσει αφόρητες πιέσεις από τις αγορές, αφού οι αποδόσεις των δεκαετών ιταλικών ομολόγων ξεπέρασαν το 7,5%. Τα σπρεντ εκτοξεύτηκαν πάνω από τις 560 μονάδες βάσης που είναι τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, συμπαρασύροντας και τα σπρεντ της Γαλλίας που ανήλθαν σε ιστορικά υψηλά (145 μονάδες βάσης).

Σε αντίθεση με την Ελλάδα, η κρίση στην Ιταλία μπορεί να απειλήσει ολόκληρο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως προειδοποιούν κορυφαία στελέχη της πολιτικής και οικονομικής σκηνής.

Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους κινδυνεύει να βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε κρίση ανάλογη με αυτή που έζησε η Ιαπωνία ολόκληρη τη δεκαετία του ’80, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. «Η εκτίμησή μας είναι ότι εάν δεν δράσουμε τολμηρά και εάν δεν δράσουμε μαζί, η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να βυθιστεί σε αβεβαιότητα, χρηματοπιστωτική αστάθεια και πιθανή κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης… μπορεί να κινδυνεύσουμε να χάσουμε ολόκληρη δεκαετία», προειδοποίησε η Λαγκάρντ.

Παρά τις προσπάθειες των Ευρωπαίων να ενισχυθεί το EFSF με ευρωπαϊκή βοήθεια ή με βοήθεια άλλων χωρών όπως η Ρωσία και η Κίνα, δεν έχει υπάρξει ακόμη οριστική συμφωνία. Αποφάσεις για ενίσχυση του EFSF με «μόχλευση» αναμένεται να ληφθούν προς τα τέλη του μήνα.

Γερμανοί «σοφοί» 
Ομάδα «σοφών» που είναι ανεξάρτητοι σύμβουλοι της γερμανικής κυβέρνησης ζήτησαν τη δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού ταμείου με κεφάλαια 2,3 τρισ. ευρώ για να αντιμετωπιστεί η κρίση και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη. Ουσιαστικά ζητούν να χρηματοδοτούν εν μέρει χώρες τα χρέη τους μέσω ταμείου που θα υποστηρίζεται από την Ευρώπη. Στόχος να πέσει το χρέος των χωρών αυτών κάτω από το 60% του ΑΕΠ.

Επίσης, προειδοποίησαν ότι η ΕΚΤ μπορεί να χάσει την αξιοπιστία της αγοράζοντας κρατικά ομόλογα και προέβλεψαν νέα μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ στα τέλη του 2011 σε 1% από 1,25% σήμερα.

Σχέδιο ψηφίσματος που θα επιτρέπει έξοδο χώρας από την ευρωζώνη παραμένοντας στην ΕΕ προωθεί το συντηρητικό κόμμα της καγκελαρίου Μέρκελ σύμφωνα με την «Handelsblatt». Το σχέδιο θα συζητηθεί στο συνέδριο του CDU την επόμενη εβδομάδα.

Γιώργος Κανελλόπουλος
Πηγή/φωτό: Τα Νέα

Σχετικά άρθρα