1

XIΛΙΑΔΕΣ ΧΛΜ. ΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ ΕΤΗΣΙΩΣ ΤΑ CHOPSTICKS

Σε ετήσια βάση το ισοδύναμο 3,8 εκατομμυρίων δέντρων χρησιμοποιείται για την κατασκευή 57 δισεκατομμυρίων ζευγαριών από chopsticks μιας χρήσης στην Κίνα, όπως αναφέρει η υπηρεσία δασών της χώρας. 
Το 50% των chopsticks αναλώνεται στην Κίνα ενώ από το υπόλοιπο μισό, το 77% καταλήγει στην Ιαπωνία, το 21% στη Νότια Κορέα και το 2% στις Ηνωμένες Πολιτείες.


Τα κινέζικα ξυλάκια φτιάχνονται από δέντρα της οικογένειας Cottonwood, έλατα και θάμνους σε ποσοστό 45%, ενώ το υπόλοιπο υλικό για την κατασκευή τους προέρχεται από μπαμπού, με αποτέλεσμα την περαιτέρω επιβάρυνση της αποψίλωσης των δασών της Ανατολικής Ασίας. ‘Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών σε έκθεση που χρονολογείται στο 2008, κάθε χρόνο εξαφανίζονται 28000 τετραγωνικά χιλιόμετρα ασιατικού δάσους. Οι επιπτώσεις του φαινομένου είναι μάλλον ανυπολόγιστες σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή.

Οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος με έδρα την Κίνα, όπως η Greenpeace Ανατολικής Ασίας, καταβάλλουν προσπάθειες προκειμένου να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για το εν λόγω ζήτημα.

Το Δεκέμβριο 200 σπουδαστές από 20 κινεζικά Πανεπιστήμια μάζεψαν 82000 χρησιμοποιημένα ζευγάρια chopsticks από εστιατόρια του Πεκίνου με τα οποία στη συνέχεια δημιούργησαν τέσσερα δέντρα ύψους σχεδόν πέντε μέτρων. Οι φοιτητές παράλληλα ενθάρρυναν 40000 περαστικούς να υπογράψουν κατά της χρήσης chopsticks μιας χρήσης.

Ήδη από το 2007 η κινεζική κυβέρνηση έχει επιβάλλει επέβαλλε φόρο στα ξυλάκια. Η Ιαπωνία από την άλλη, τα δάση της οποίας καλύπτουν το 69% της συνολικής επιφάνειας της χώρας, αντί να ταχθεί κατά τη χρήση των chopsticks, τα εισάγει από το Βιετνάμ, την Ινδονησία και τη Ρωσία.

Πέρα από το σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα που δημιουργείται λόγω της αποδάσωσης, αξίζει να σημειώσουμε ότι για την κατασκευή των chopsticks χρησιμοποιείται θείο, παραφίνη, υπεροξείδιο του υδρογόνου και εντομοκτόνα, δηλαδή τοξικές ουσίες οι οποίες με την απόρριψη καταλήγουν στο περιβάλλον.

Πηγή/Φωτό: Tvxs