ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ & ΠΑΤΕΝΤΕΣ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΤΕΝΤΩΝ ΣΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΕΜΒΡΥΪΚΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΑ ΣΤΗΝ ΕΕ

73342 blastokytara - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

73342 blastokytara - Σόλων ΜΚΟΔεν μπορεί να κατοχυρώνονται με διπλώματα ευρεσιτεχνίας οι τεχνικές απομόνωσης βλαστοκυττάρων που έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων, σύμφωνα με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Η απόφαση έγινε δεκτή με ανάμεικτες αντιδράσεις. Οι υποστηρικτές της απόφασης συμφώνησαν με το βασικό επιχείρημα του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο τα ανθρώπινα έμβρυα χρίζουν προστασίας από πατέντες που θα μπορούσαν να απειλήσουν την «ανθρώπινη αξιοπρέπεια». 

Σύμφωνα με άλλους, ωστόσο, η απαγόρευση των πατεντών αποθαρρύνει τους ερευνητές από το να εργαστούν με τα εμβρυακά βλαστοκύτταρα, τα οποία υπόσχονται επανάσταση στην Ιατρική, ή τους ενθαρρύνει να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ ή άλλες χώρες όπου τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας γίνονται δεκτά.

«Πρόκειται για μια ολέθρια απόφαση που θα εμποδίσει τη χρήση των βλαστικών κυττάρων στην ιατρική», δήλωσε ο Πιτ Κόφι, ερευνητής στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Αντίθετη άποψη είχαν θρησκευτικές ομάδες στη Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Νομικής και Δικαιοσύνης, μια χριστιανική οργάνωση στο Λουξεμβούργο, που υποστηρίζει ότι η απαγόρευση των πατεντών «προστατεύει τη ζωή και την αξιοπρέπεια» σε όλα τα στάδια ανάπτυξης.

Η απόφαση, που ισχύει άμεσα και στις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλύπτει όχι μόνο τη διαδικασία λήψης βλαστοκυττάρων από τα έμβρυα, αλλά και κάθε τεχνική η οποία βασίζεται σε σειρές βλαστικών κυττάρων που έχουν ήδη δημιουργηθεί.

Η υπόθεση που εξέτασε το δικαστήριο αφορά την προσφυγή της Greenpeace κατά του ερευνητή Όλιβερ Μπρούστλε του Πανεπιστημίου της Βόννης, ο οποίος κατείχε πατέντα για τη δημιουργία νευρικών κυττάρων από βλαστοκύτταρα. Η πατέντα είχε κριθεί άκυρη από τη γερμανική δικαιοσύνη, και όταν ο Μπρούστλε υπέβαλε έφεση η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα