1

EIΔΗ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΦΥΤΩΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΟΝΤΑΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Είδη ζώων και φυτών, πολλά από τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, συρρικνώνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής, είναι το συμπέρασμα μελέτης, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Climate Change.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα και το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης μελέτησαν από μικροοργανισμούς μέχρι τεράστιους θηρευτές, μέσα από το πρίσμα παλαιότερων επεισοδίων κλιματικής αλλαγής, και διαπίστωσαν ότι σε ποσοστό 45%, τα είδη αυτά γίνονταν όλο και μικρότερα με την πάροδο των γενεών εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας και των αλλαγών στις βροχοπτώσεις.


Κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου επεισοδίου πριν από 55 εκατομμύρια χρόνια, το οποίο έχει συγκριθεί με τη σημερινή κλιματική αλλαγή, έντομα όπως τα μυρμήγκια, οι σφήκες και τα σκαθάρια, συρρικνώθηκαν κατά 50-75% μέσα σε μερικές χιλιάδες χρόνια. Λίγο μικρότερη ήταν η συρρίκνωση που διαπίστωσαν σε θηλαστικά όπως οι σκίουροι και οι αρουραίοι.

Στην καινούργια μελέτη, από τα 85 είδη που μελέτησαν, είδαν ότι το 45% δεν έχει επηρεαστεί από την κλιματική αλλαγή. Από το υπόλοιπο 55%, το μέγεθος τεσσάρων στα πέντε μειώθηκε, ενώ του ενός στα πέντε αυξήθηκε – κάτι που σε κάποιες περιπτώσεις εξέπληξε τους ερευνητές.

Οι συνέπειες είναι ιδιαίτερα έντονες για τα ψυχρόαιμα ζώα, όπως τα αμφίβια και τα ερπετά. Αύξηση ενός βαθμού Κελσίου, «μεταφράζεται» σε 10% αύξηση του μεταβολισμού τους, κάτι που κατά τους επιστήμονες έχει ως αποτέλεσμα περιορισμό του μεγέθους τους. Επιπλέον, στην οξείδωση των ωκεανών μεταξύ άλλων αποδίδεται η συρρίκνωση του φυτοπλαγκτού.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η τάση για συρρίκνωση είναι αισθητή και οπωσδήποτε, μακροπρόθεσμα θα έχει τεράστιες συνέπειες για τις καλλιέργειες καθώς και για την πρόσβαση των υπολοίπων ειδών σε πηγές πρωτεΐνης.

Πηγή: Tvxs
Φωτό: wikimedia