ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΠΛΩΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ

ploto pyriniko ergostasio - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

ploto pyriniko ergostasio - Σόλων ΜΚΟΣε λειτουργία θα τεθεί το πρώτο πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο στις ακτές της ρωσικής Άπω Ανατολής ως τα τέλη του 2012.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Ο.P.K ανακοίνωσε πως η μονάδα θα ηλεκτροδοτήσει σε πρώτη φάση την παραθαλάσσια πόλη Βίλουτσινσκ στη χερσόνησο Καμτσάτκα, η οποία είναι και βάση ρωσικών πυρηνικών υποβρυχίων.  

H Ο.P.K δήλωσε πως παρόμοιες μονάδες θα μπορούσαν να ηλεκτροδοτήσουν και άλλες πόλεις της βόρειας Ρωσίας στο μέλλον.

Ειδικοί υποστηρίζουν πως οι πλωτοί πυρηνικοί αντιδραστήρες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν με ενέργεια δραστηριότητες αφαλάτωσης, αλλά και εξόρυξης πετρελαίου, φυσικού αερίου και πολυτίμων μετάλλων στην Αρκτική και άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Η μονάδα έχει το σχήμα ενός πλοίου μήκους 144 μέτρων και πλάτους 30 μέτρων και μπορεί να φιλοξενήσει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες ισχύος 35 μεγαβάτ έκαστος.

H εταιρεία διαχείρισης πυρηνικών μονάδων Energoatom έχει ήδη υπογράψει σύμβαση προμήθειας ενός πλωτού ατομικού εργοστασίου έναντι τιμήματος 226,8 εκατ. ευρώ.

Το κόστος των αντιδραστήρων ανά κιλοβατώρα ισούται με εκείνο της κατασκευής ενός υδροηλεκτρικούσταθμού.

Παρόλα αυτά η εγκατάσταση ενός πλωτού πυρηνικού εργοστασίου δημιουργεί έντονες ανησυχίες για την περιβαλλοντική ασφάλεια σε περίπτωση ακραίων καιρικών συνθηκών.

Πηγή/φωτό: econews

Σχετικά άρθρα