1

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (12/9/11–18/9/11)

«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας  που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 2ης εβδομάδας του Σεπτεμβρίου)


Είναι η φιλευσπλαχνία ντεμοντέ;
«Η ιατρική περίθαλψη ήταν ένας από τους τομείς όπου ακόμη και οι συντηρητικοί ήθελαν να αποδεχθούν την κρατική παρέμβαση στο όνομα της φιλευσπλαχνίας, δεδομένων των πραγματικών στοιχείων ότι η κάλυψη των ανασφάλιστων πράγματι δεν θα κόστιζε πολύ ακριβά. Ωστόσο, τώρα η φιλευσπλαχνία είναι ντεμοντέ – πράγματι, η έλλειψη συμπόνιας έχει γίνει θέμα αρχής, τουλάχιστον στη βάση των Ρεπουμπλικάνων.

Και αυτό σημαίνει ότι ο σύγχρονος συντηρητισμός, στην πραγματικότητα είναι ένα βαθιά ριζοσπαστικό κίνημα, ένα κίνημα εχθρικό προς το είδος της κοινωνίας που είχαμε επί τις τρεις τελευταίες γενιές – και αυτό είναι μια κοινωνία η οποία δρώντας μέσω της κυβέρνησης, προσπαθεί να μετριάσει κάποιους από τους «κοινούς κινδύνους της ζωής», χρησιμοποιώντας προγράμματα όπως η κοινωνική ασφάλιση, το ταμείο ανεργίας, οι μονάδες περίθαλψης ηλικιωμένων και η υγειονομική περίθαλψη.

Είναι άραγε έτοιμοι οι ψηφοφόροι να ασπαστούν μια τέτοια ριζοσπαστική απόρριψη του είδους της Αμερικής μέσα στο οποίο όλοι μεγαλώσαμε; Υποθέτω πως θα το μάθουμε του χρόνου».

Paul Krugman, “Ελεύθερος να πεθάνεις”, Το Βήμα, 17/9/2011

***

Το περιβάλλον είναι πάντα εδώ Ι
«Η επιφάνεια των πάγων της Αρκτικής μειώθηκε σημαντικά φέτος το καλοκαίρι, φτάνοντας στο δεύτερο χαμηλότερο σημείο που έχει καταγραφεί από το 1979 οπότε και ξεκίνησε η μέτρησή τους μέσω δορυφόρου, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Εθνικό Αμερικανικό Κέντρο Μετρήσεων του Χιονιού και του Πάγου (NSIDC). Οι επιστήμονες αποδίδουν το νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του όγκου των πάγων στις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και στον ανθρώπινο παράλληλα. Παράλληλα τονίζουν τις επιπτώσεις του φαινομένου στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη».

“Μείωση ρεκόρ των πάγων της Αρκτικής κατέγραψαν φέτος οι δορυφόροι”, Tvxs, 16/9/2011

***

Το περιβάλλον είναι πάντα εδώ ΙΙ
«Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών
 είναι τόσο σημαντικές και τόσο άμεσες που με δυσκολία προλαβαίνουν να αποτυπωθούν πια στις νέες χαρτογραφικές εκδόσεις.

Κάθε νέα έκδοση έχει πια σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη: νέα νησιά έχουν εμφανιστεί εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, ποταμοί δεν έχουν νερό λόγω της ξηρασίας και λίμνες έχουν αλλάξει σχήμα εξαιτίας της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας.

Ο νέος Άτλας των εκδόσεων Times που κυκλοφόρησε στη Βρετανία, και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους στο είδος του έχει πολύ μεγάλες αλλαγές σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοσή του, τέσσερα χρόνια πριν. Αιτία, οι κλιματικές αλλαγές που αλλάζουν τη γεωγραφία του πλανήτη με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό.

Η πλέον ανησυχητική αλλαγή είναι η δραματική μείωση της επιφάνειας που μέχρι πρότινος κάλυπταν οι πάγοι. Η βορειοδυτική Χερσόνησος της Ανταρκτικής, εδώ και χρόνια το πλέον ευάλωτο σημείο της ηπείρου, εμφανίζεται αισθητά μειωμένη σε έκταση εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της μέσης θερμοκρασίας που επιφέρει λιώσιμο των πάγων. Η Αρκτική εμφανίζεται επίσης, με σημαντική μείωση στην έκτασή της».

Άρης Καπαράκης, “Επιπτώσεις κλιματικών αλλαγών: δραματικές και στους απλούς χάρτες”, 16/9/2011

***

Λεπτομέρειες που εξηγούν πολλά
«Το χρηματοπιστωτικό Καρτέλ, το οποίο μαζί με την κεντρική τράπεζα της Ευρώπης κατάφερε να μονοπωλήσει την παραγωγή χρήματος, είναι ουσιαστικά αυτό που επέβαλλε στις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα των φορολογουμένων πολιτών τους, για τη διάσωση των τραπεζών! Διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να διασωθούν οι υπερχρεωμένες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η 
Commerzbank της Γερμανίας, η οποία έχει εκδώσει ομόλογα ύψους 860 δις €!

Δηλαδή, μία μόνο τράπεζα χρωστάει σχεδόν το 30% του ΑΕΠ της Γερμανίας (2,5 φορές περίπου το δημόσιο χρέος της Ελλάδας). Εάν τελικά υποχρεωθεί η Γερμανία να διασώσει μόνο αυτήν την τράπεζα (υπάρχουν πολλές άλλες), θα αυξήσει το δημόσιο χρέος της σχεδόν κατά 30% (στα 110% του ΑΕΠ της). Πιθανότατα λοιπόν για το λόγο αυτό η κυρία Μέρκελ εξανίσταται, όταν ακούει για τα προβλήματα της Ελλάδας, αφού φοβάται ότι έτσι μάλλον θα ανακαλυφτούν τελικά και τα δικά της, της Γερμανίας δηλαδή (το ίδιο συμβαίνει και στη Γαλλία του κ. Sarkozy)».

Βασίλης Βιλιάρδος, “Η λέσχη του διαβόλου”, Casss, 14/9/2011

***

Σκοπιμότητες ή ιστορικές εμπειρίες;
«Στο παρελθόν υπήρξε ένα παρόμοιο περιστατικό ανάμεσα σε Μάλτα και Λιβύη και τότε η αμερικανική εταιρία τα μάζεψε και έφυγε. Το πετρέλαιο μπορεί να αποτελέσει το τέλος μας. Ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει πόλεμο. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη και ισχυρή χώρα. Η Κύπρος στην Μεσόγειο είναι σαν ένας λεκές. Μιλάω με ξένους διπλωμάτες. Δεν μπορούμε να αγνοούμε τα δικαιώματα που έχουν οι Τουρκοκύπριοι στο πετρέλαιο της περιοχής. Ξένοι διπλωμάτες από νομικής σκοπιά βλέπουν με δισταγμό αυτά που κάνουμε». 

Νίκος Ρολάνδης (τέως υπουργός εξωτερικών της Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης), “Μην εκνευρίζετε τους Τούρκους”,  TourkikaNea.gr

***

Για την Ευρώπη της ειρήνης και της ευημερίας
«Χθες το βράδυ οι 17 (υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης που συνεδρίασαν στο Βρότσλαβ της Πολωνίας), ενώ η κερδοσκοπία και η ανασφάλεια βρίσκονται παντού, δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν» για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές και «ανέβαλαν την απόφασή τους για τα μέσα Οκτωβρίου». «Αυτό σημαίνει ότι οι 17 υπουργοί, που βρίσκονται σε ένα καράβι εν μέσω καταιγίδας, συζητούν κάνοντας μικροϋπολογισμούς. Είναι ντροπή!». «Σήμερα πενθώ και είμαι αγανακτισμένος. Αυτό που έκαναν χθες είναι ένα τρομερό πλήγμα για όσους από το 1948 έχουν αφοσιωθεί στο όραμα μιας Ευρώπης που θα ζει με ειρήνη και ευημερία»

“Ζακ Ντελόρ: Αγανακτισμένος με τους Ευρωπαίους ηγέτες”, Σκάι, 17/9/2011

***

Διέξοδος μέσω της κλασικής σκέψης
«Αν η κλασική σκέψη δεν συνθεθεί και δεν επεξεργαστεί τον εαυτό της με τα δεδομένα της σύγχρονης επικοινωνιακής βιομηχανίας θα αποτύχει οριστικά. Aν η κλασική σκέψη δεν αναμετρηθεί με τον εκτρωματικό της απόγονο -την τεχνοκρατία- δεν θα υπάρξει ομαλή διαδοχή.

Το ρήγμα του Ορθολογισμού και του Κλασικού Ανθρωπισμού και Οικολογισμού -με την ανθρωπότητα και την Νεολαία- πρέπει να θεραπευθεί τώρα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με την αθυμία και την υποκρισία του μεγαλύτερου μέρους της λεγόμενης «πνευματικής» ηγεσίας, των χρισμένων «επωνύμων» που πάσχουν από ιστορική απουσία, από μια επιδημία Αλτσχάϊμερ. Εάν ήταν διαφορετικά δεν θα ξαναγυρίζαμε σχεδόν αδιαμαρτύρητα σε στάσεις ζωής που κυριάρχησαν πριν το ξέσπασμα των δύο μεγάλων παγκόσμιων πολέμων»

Ζήσης Γιάννης, Η νεολαία μπροστά στον 21ο αιώνα, 15/9/2011

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

19 Σεπτεμβρίου 2011