1

EΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ: ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΛΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ

Οι επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών είναι τόσο σημαντικές και τόσο άμεσες που με δυσκολία προλαβαίνουν να αποτυπωθούν πια στις νέες χαρτογραφικές εκδόσεις.

Κάθε νέα έκδοση έχει πια σημαντικές διαφορές με την προηγούμενη: νέα νησιά έχουν εμφανιστεί και άλλα έχουν εξαφανιστεί εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων, ποταμοί δεν έχουν νερό λόγω της ξηρασίας και λίμνες έχουν αλλάξει σχήμα εξαιτίας της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας.

Ο νέος Άτλας των εκδόσεων Times που κυκλοφόρησε στη Βρετανία, και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους στο είδος του έχει πολύ μεγάλες αλλαγές σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έκδοσή του, τέσσερα χρόνια πριν. Αιτία, οι κλιματικές αλλαγές που αλλάζουν τη γεωγραφία του πλανήτη με εξαιρετικά γρήγορο ρυθμό.

Η πλέον ανησυχητική αλλαγή είναι η δραματική μείωση της επιφάνειας που μέχρι πρότινος κάλυπταν οι πάγοι. Η βορειοδυτική Χερσόνησος της Ανταρκτικής, εδώ και χρόνια το πλέον ευάλωτο σημείο της ηπείρου, εμφανίζεται αισθητά μειωμένη σε έκταση εξαιτίας της συνεχούς ανόδου της μέσης θερμοκρασίας που επιφέρει λιώσιμο των πάγων. Η Αρκτική εμφανίζεται επίσης, με σημαντική μείωση στην έκτασή της.

Στη Γροιλανδία, ο Άτλας δείχνει 15% αύξηση  των εκτάσεων του νησιού οι οποίες δεν καλύπτονται πια από πάγο από το 2006. Η έκταση αυτή ξεπερνά μια έκταση διπλάσια της Ελλάδας, φτάνοντας τα 300.000 τ. χλμ.

Στη νέα έκδοση υπάρχει και το –μέχρι πρότινος αμφισβητούμενο- Uunartoq Qeqertaq, ένα μεγάλο νησί στην ανατολική ακτή της Γροιλανδίας, το οποίο αποκάλυψε το λιώσιμο των πάγων και το οποίο ανακαλύφθηκε στα τέλη του 2005.

Μεγάλες διαφορές αποκαλύπτονται όμως και στην ακτογραμμή των λιμνών, όπως για παράδειγμα στη λίμνη Αράλη στην Ασία και τη λίμνη Τσαντ στην Αφρική.

Δραματική είναι η αποτύπωση της νέας έκδοσης, όσον αφορά στους ποταμούς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεγάλα τμήματα του ποταμού Ρίο Γκράντε και του Κολοράντο εμφανίζονται ξερά, ενώ ο Κολοράντο καταλήγει σε έρημο, εκεί που άλλοτε ήταν το Δέλτα του.

Στην Ασία, μεγάλα τμήματα του Κίτρινου Ποταμού, του 6ου μεγαλύτερου ποταμού του πλανήτη είναι σε μόνιμη βάση ξερά, ενώ το ίδιο συμβαίνει και στον Τίγρη Ποταμό στο Ιράκ.

Το πρόβλημα της χαρτογράφησης των δραματικά γρήγορων αλλαγών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή εντείνεται όλο και περισσότερο τα τελευταία έτη. Το φθινόπωρο του 2010 η έκδοση των Ηνωμένων Εθνών για τα ύδατα στην Αφρική Africa Water Atlas, είχε καταγράψει δραματικές μειώσεις στην ποιότητα και την ποσότητα των υδάτινων πόρων σε ολόκληρη την ήπειρο. Οι αλλαγές οι οποίες αποτυπώνονταν στο νέο χάρτη ήταν τεράστιες σε σχέση με το πολύ πρόσφατο παρελθόν. 

«Με κάθε νέο χάρτη μπορούμε να δούμε και να σχεδιάσουμε τις αλλαγές στο περιβάλλον όπως αυτές συμβαίνουν» ανέφερε ο εκδότης του άτλα Jethro Lennox προσθέτοντας ότι «μας ανησυχεί όλο και περισσότερο ότι σημαντικά γεωγραφικά χαρακτηριστικά θα εξαφανιστούν για πάντα».

(Πηγές: GuardianGristIndependent)

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων

aris@solon.org.gr

16 Σεπτεμβρίου 2011