ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

EΠΕΙΓΟΥΣΑ ΔΡΑΣΗ: ΑΠΟΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ TROY DAVIS ΣΤΙΣ 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΖΟΡΤΖΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ!

Troy Davis - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Troy Davis - Σόλων ΜΚΟΈνας δικαστής στη Τζόρτζια υπέγραψε το ένταλμα θανάτου του Troy Davis, εξουσιοδοτώντας το κράτος να τον εκτελέσει στις 21 Σεπτεμβρίου, στις 19:00. Οι αμφιβολίες για την ενοχή του Davis παραμένουν!

Ο Davis καταδικάστηκε σε θάνατο το 1991 για το φόνο του αστυνομικού Mark Allen MacPhail στη Savannah της πολιτείας Georgia το 1989. Καμία φυσική απόδειξη δεν τον συνδέει άμεσα με τη δολοφονία – το φονικό όπλο δεν βρέθηκε ποτέ. Η υπόθεση εναντίον του βασίστηκε κατά κύριο λόγο στις καταθέσεις των μαρτύρων. Επτά από τους εννιά μάρτυρες έχουν από τότε ανακαλέσει ή αλλάξει την κατάθεσή τους, ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι εξαναγκάστηκαν από την αστυνομία.


Το 2009, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ διέταξε μια ομοσπονδιακή ακρόαση της υπόθεσης για να επανεξετάσει τους ισχυρισμούς του Davis σχετικά με την αθωότητά του. Κατά την ακρόαση του 2010, ο δικαστής William Moore αναρωτήθηκε εάν ο Davis μπορούσε να αποδείξει ξεκάθαρα ότι κανένας συνετός ένορκος δεν θα μπορούσε να τον καταδικάσει υπό το φως των νέων στοιχείων που προέκυψαν από το 1991 -όταν καταδικάστηκε. Στα πλαίσια αυτού του «εξαιρετικά υψηλού» στάνταρ, ο Moore αποφάσισε ότι ο Davis δεν είναι αθώος. Σε άλλα σημεία της απόφασής του αναγνώρισε ότι τα νέα στοιχεία που υποβλήθηκαν δημιούργησαν κάποιες αμφιβολίες για την καταδίκη του και ότι η υπόθεση της εισαγγελίας δεν ήταν αδιάσειστη. Σύμφωνα με τον Moore, το 1991 οι ένορκοι αποφάσισαν ότι ο Davis ήταν ένοχος πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας, αλλά όχι με μαθηματική βεβαιότητα.

Το 2007, 24 ώρες πριν την εκτέλεση του Davis, το Συμβούλιο Αμνηστιών και Χάριτος αποφάσισε να αναστείλει την εκτέλεση. Το Συμβούλιο δήλωσε ότι δεν θα επέτρεπε να προχωρήσει η εκτέλεση έως ότου τα μέλη του πεισθούν ότι δεν υπάρχει αμφιβολία για την ενοχή του κατηγορουμένου. Από τότε, η εκτέλεσή του Davis είχε οριστεί ακόμα δύο φορές -και οι δύο το 2008- αλλά αναστάλθηκαν από τα Δικαστήρια.

Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει την έφεση που υπέβαλλε νωρίτερα αυτό το έτος.

Ο χρόνος για δράση είναι ΤΩΡΑ!

ΥΠΟΓΡΑΨE ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 20 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΤΡΕΨΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ TROY DAVIS!

(Πηγή: Ελληνικό Τμήμα Διεθνούς Αμνηστίας)

Σχετικά άρθρα