ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

rickperry mittromney - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

rickperry mittromney - Σόλων ΜΚΟΤην ίδια στιγμή που ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών Μπαν κι Μουν απηύθηνε έκκληση για διπλασιασμό των προσπαθειών των εθνών για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Ρικ Πέρι, κυβερνήτης του Τέξας και εκ των φαβορί για την ανάληψη του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων για τις Προεδρικές εκλογές του 2012 στις Η.Π.Α., δήλωνε πως είναι λάθος να παίρνει η ανθρωπότητα μέτρα, για ένα πρόβλημα το οποίο δεν έχει αποδειχτεί. Το πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για το Προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών έμοιαζε με διαγωνισμό άρνησης της πραγματικότητας.


Ο κ. Πέρι, του οποίου οι σημαντικοί αντίπαλοι πάντως ήταν, ούτως ή άλλως, όλοι αρνητές της ανθρώπινης ευθύνης για την κλιματική αλλαγή, κατάφερε να κερδίσει το υπερσυντηρητικό ρεπουμπλικανικό κοινό στο πρώτο μεγάλο ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων των Ρεπουμπλικάνων, δηλώνοντας πως το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής «δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά» ότι προέρχεται από την ανθρώπινη δράση, προσθέτοντας ότι «η λογική να θέτουμε σε κίνδυνο την οικονομική κατάσταση των Αμερικανών για κάτι το οποίο δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά, πιστεύω ότι δεν έχει νόημα» [1].

Όπως και το σύνολο των υποψηφίων για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα, o Ρικ Πέρι, εκφράζοντας τη λογική της «βαθιάς Αμερικής», αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, των εκατομμυρίων ψηφοφόρων που ενημερώνονται από τα μεγάλα τηλεοπτικά δίκτυα (τύπου Fox News) τα οποία αποκρύπτουν παντελώς τις καθημερινές επιστημονικές ευρέσεις και έρευνες (πολλές από τις οποίες διεξάγονται από επιστήμονες των Η.Π.Α), υπερπροβάλλοντας την πλευρά των αρνητών της ανθρώπινης ευθύνης για την κλιματική αλλαγή, οι οποίοι σύμφωνα με τον Νόαμ Τσόμσκι είναι συνήθως «μετεωρολόγοι» των τηλεοπτικών δικτύων [2]. 
Τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων που θα προσέλθουν στις κάλπες, είναι ενημερωμένα αποκλειστικά και μόνο από τηλεοπτικά δίκτυα βαθύτατα εναγκαλισμένα με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και άμεσα εξαρτώμενα από αυτά. 
Η διαπλοκή όμως των Μ.Μ.Ε. με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τα λόμπι τους στις Η.Π.Α. είναι πολύ βαθύτερη από την αντίστοιχη των ευρωπαϊκών. Έρευνες αποσιωπούνται, επιστήμονες χάνουν την αξιοπιστία τους ή και τη θέση τους επειδή προειδοποιούν για το προφανές, την ίδια στιγμή που προωθείται εν είδη …θεωρήματος, η άποψη ότι οποιαδήποτε πολιτική προστασίας του περιβάλλοντος θα στερούσε θέσεις εργασίας και θα επιβάρυνε επιπλέον τη φορολογία των πολιτών (η οποία προς το παρόν κατατίθεται αυτούσια σχεδόν προς διάσωση/μεγέθυνση ιδιωτικών ιδρυμάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση).

Έτσι στο ντιμπέιτ των Ρεπουμπλικάνων, στο οποίο σύμφωνα με αναλυτές ξεχώρισαν ξεκάθαρα ο Ρικ Πέρι και ο Μιτ Ρόμνεϊ ως τα μεγάλα φαβορί, όλοι οι υποψήφιοι διαγωνίζονταν για το ποιος θα φανεί στο κοινό του πιο αντιδραστικά ακραίος σε μια σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή.

Έτσι, δεν είναι τελικά τόσο παράδοξος αυτός ο διαγωνισμός «άρνησης της πραγματικότητας» που διεξήχθη στο πρώτο ρεπουμπλικάνικο ντιμπέιτ, παρά το γεγονός ότι το 2011, αποτελεί την καταστροφικότερη χρονιά στην ιστορία της χώρας, όσον αφορά ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή. Δεν έχουν περάσει παρά μερικοί μήνες από πρωτοφανή φαινόμενα, όπως την κάθοδο αρκούδων μέσα στις πόλεις για να βρουν τροφή και νερό, την εμφάνιση τυφώνων σε περιοχές που δεν είχαν ξαναεμφανιστεί, την εγκατάλειψη χιλιάδων εστιών λόγων ακραίων πλημμυρών σε πολλές Πολιτείες του Νότου, και ελάχιστες ημέρες από τις τεράστιες πυρκαγιές στο ξηραμένο Τέξας (του οποίου ο Ρικ Πέρι είναι κυβερνήτης!) αλλά και την «νέκρωση» που υπέστη ολόκληρη η Ανατολική Ακτή έως και την Νέα Υόρκη εξαιτίας του πρωτοφανούς σε έκταση κάλυψης και έντασης τυφώνα Irene.

Τα νέα μεγάλα “παιχνίδια” στις Η.Π.Α. είναι οι εξορύξεις στην Αρκτική και τα γεωστρατηγικά παίγνια για τις νέες θαλάσσιες διόδους που ανοίγει εκεί το λιώσιμο των πάγων, το “πάγωμα” των –έστω και ισχνών- δαπανών που προορίζονται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η προώθηση των μεταλλαγμένων και των καλλιεργειών βιοκαυσίμων σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της παγκόσμιας αγοράς.

Τα συμφέροντα αυτά  δεν εξυπηρετήθηκαν άσχημα από τη διακυβέρνηση των Δημοκρατικών του Μπαράκ Ομπάμα. Αλλά η ακραία λογική των Ρεπουμπλικάνων υποψηφίων υπαγορεύεται και εξαρτάται απευθείας και σε ολοκληρωτικό βαθμό από τα συμφέροντα αυτά.

Αυτή η ολική εξάρτηση και υπαγόρευση των κανόνων είναι και η διαφορά τους καθώς και το μεγάλο όπλο για την άνοδο του ακραίου συντηρητισμού στη χώρα.

[1] “Romney and Perry Clash, Drawing Lines in G.O.P. Sand”, Jeff Jeleny, Adam Nagourney, NY Times, 7 Σεπτεμβρίου 2011
[2] Νόαμ Τσόμσικι, “Η ανθρώπινη νοημοσύνη και το περιβάλλον”

Φωτό:wikipedia

Διαβάστε σχετικά:
Πωλ Κρούγκμαν, “Ρεπουμπλικάνοι εναντίον επιστήμης σημειώσατε ένα”

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

8 Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά άρθρα