1

ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΙΤΙΔΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τη δυναμίτιδα στο Αιγαίο – Σοβαρός τραυματισμός ψαρά στην Κάρυστο
Εικόνες που παραπέμπουν σε εμπόλεμη κατάσταση εξελίχθηκαν την Κυριακή 4/9 στην περιοχή Καστρί της νότιας Εύβοιας, 
όταν 60χρονος ερασιτέχνης ψαράς, τραυματίστηκε σοβαρά ενώ προσπαθούσε να ψαρέψει – κατά πάσα πιθανότητα από τη στεριά – χρησιμοποιώντας δυναμίτη. Ο άτυχος άνδρας, στον οποίο ευχόμαστε να διαφύγει τον κίνδυνο, μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Καρύστου και στη συνέχεια διακομίστηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Αθήνας.


Το περιστατικό διευρύνει την τραγική λίστα των ακρωτηριασμένων ψαράδων από τη χρήση δυναμίτιδας και επεκτείνει τον χάρτη αυτής της ιδιότυπης “εμπόλεμης ζώνης”. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες που εξασφάλισε το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ, ο τραυματίας ήταν μέλος ομάδας που δραστηριοποιείται συχνά στην περιοχή αλιεύοντας με χρήση δυναμίτη και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Η περιοχή της νότιας Εύβοιας αποτελεί άλλο ένα πεδίο όπου η χρήση δυναμίτιδας αποτελεί κοινό τρόπο ψαρέματος. Σε αυτό συμβάλει σημαντικά η μορφολογία της παράκτιας ζώνης και η δυσκολία επέμβασης του Λιμενικού Σώματος λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στο Κάβο Ντόρο.

Και σε αυτή την περίπτωση επιχειρήθηκε από την πρώτη στιγμή να αποσιωπηθεί το περιστατικό, για να αποφευχθούν τυχόν κυρώσεις. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε σχετική επικοινωνία, το τοπικό Λιμεναρχείο αρνήθηκε να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία, ακόμα δε και να επιβεβαιώσει το συμβάν.

Όσο θα επιχειρείται συγκάλυψη λόγω κοινωνικών φραγμών ή εκφοβισμού και όσο οι προϊστάμενες υπηρεσίες της Αθήνας καθώς και η πολιτική ηγεσία θα εθελοτυφλούν μπροστά στο πρόβλημα, το ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ θα συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση μέχρι να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αυτό το τραγικό φαινόμενο.

Μετά τη συστηματική ενημέρωση που ακολούθησε το περιστατικό στα Κουφονήσια (διαβάστε σχετικά) και τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, πληθαίνουν καθημερινά οι αναφορές που λαμβάνει η ερευνητική ομάδα του Αρχιπελάγους για χρήση δυναμίτιδας ανά την Ελλάδα.

Υπογραμμίζουμε ξανά ότι τέτοιες πρακτικές θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, αποδεκατίζουν τον σπάνιο θαλάσσιο πλούτο του Αιγαίου και δίνουν στην Ελλάδα την εικόνα τριτοκοσμικής χώρας.

(Πηγή/Φωτό: In-KarystosΑρχιπέλαγος)