ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Η “ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ” ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΙΑΠΩΝΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Yoshihiko Noda - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Yoshihiko Noda - Σόλων ΜΚΟΗ ανάληψη της πρωθυπουργίας της Ιαπωνίας από τον Γιοσιχίκο Νοντά αποτελεί μια νίκη των υποστηρικτών της πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Ο 54χρονος πολιτικός αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους υπερασπιστές του πυρηνικού προγράμματος της χώρας και μία από τις σημαντικότερες αποστολές του θα είναι να επιτύχει τη μεταστροφή της κοινής γνώμης μετά το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα. 
Καθώς κάθε ημέρα που περνάει έρχονται στο φως όλο και περισσότερες λεπτομέρειες και επιπτώσεις μίας καταστροφής που θα διαρκέσει δεκαετίες, ο κ. Νοντά σκοπεύει να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας: «Κοιτάζωντας τη σκληρή πραγματικότητα η καλύτερη επιλογή είναι να επαναλειτουργήσουν οι πυρηνικοί αντιδραστήρες οι οποίοι έχουν κριθεί ως ασφαλείς» έγραφε σε άρθρο του τον Αύγουστο σε γνωστό περιοδικό της χώρας.

Ο κ. Νοντά θα έρθει αντιμέτωπος τόσο με την κοινή γνώμη της χώρας, η οποία μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα είναι αντίθετη στην επιστροφή στο παλιό ενεργειακό καθεστώς, όσο και με τις επανηλλειμένες εκκλήσεις επιστημόνων και ειδικών για την επικινδυνότητα πολλών αντιδραστήρων στη χώρα για μία σειρά λόγων. Πολλοί θυμίζουν ότι στο εργοστάσιο στο οποίο συνέβη η καταστροφή υπήρξαν πάμπολλες αναφορές σχετικά με προβλήματα ασφαλείας όλα τα προηγούμενα του ατυχήματος έτη, οι οποίες αγνοήθηκαν. Παρόμοιες αναφορές για άλλες πυρηνικές μονάδες της χώρας και αβλεψίες εταιριών και κυβερνητικών φορέων ήρθαν στο φως τους τελευταίους μήνες αυξάνοντας τις αντιδράσεις.

Ο νέος πρωθυπουργός, (συντηρητικός και κατά πολλούς θεωρούμενος ως εθνικιστής) αν και παραδέχεται ότι δεν είναι δυνατή η κατασκευή νέων αντιδραστήρων (με βάση τον ενεργειακό σχεδιασμό που υπήρχε πριν το ατύχημα της Φουκουσίμα), υποστηρίζει ότι είναι αδύνατη η πλήρης απεξάρτηση της χώρας από τα πυρηνικά.

Η ιαπωνική κυβέρνηση δεν φαίνεται ικανή να κάνει την «υπέρβαση», με δεδομένο μάλιστα ότι η χώρα, για δεκαετίες «στοιχιζόμενη» πίσω από την πυρηνική της (αν)ασφάλεια βρίσκεται πολύ πίσω σε ζητήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η «σκληρή πραγματικότητα» για την οποία κάνει λόγο ο νέος πρωθυπουργός δεν είναι άλλη από την τεράστια ενεργειακή εξάρτηση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Χωρίς δικές της ενεργειακές πηγές, η Ιαπωνία, η χώρα που υπέστη πρώτη τον πυρηνικό όλεθρο, προτίμησε την πυρηνική ανεξαρτησία και ανασφάλεια από μία ολική πετρελαϊκή εξάρτηση.  

Αν μία τέτοιου μεγέθους οικονομία στρεφόταν στα ορυκτά καύσιμα, κάτι τέτοιο πιθανότατα να είχε καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις : το υπουργείο Εμπορίου της χώρας εκτίμησε ότι αν η χώρα εγκατέλειπε πλήρως το πυρηνικό της πρόγραμμα, η οικονομία θα επιβαρύνονταν ετησίως με 40 δις. δολάρια. Η επιστροφή μιας τόσο ενεργοβόρας οικονομίας στις παραδοσιακές μορφές ενέργειας θα συνεπαγόταν βέβαια μεγάλες αυξήσεις, τόσο στις εκπομπές ρύπων σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στις τιμές των ορυκτών καυσίμων διεθνώς.

Η «σκληρή πραγματικότητα» της ιαπωνικής οικονομίας μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με μία φοβισμένη και οργισμένη από τις συνεχείς αποκαλύψεις κοινή γνώμη, αλλά η εκλογή του Γιοσιχίκο Νοντά εκφράζει ακριβώς την επικράτηση αυτής της «πραγματιστικής» αλλά σε βάθος χρόνου επικίνδυνης –όπως απέδειξε η Φουκουσίμα- λογικής.

Διαβάστε περισσότερα:
Γιατί η Φουκουσίμα δεν θα αποτελέσει το “Νέο Τσέρνομπιλ” της αγοράς πυρηνικών

(Πλπροφορίες από: ReutersForeign Policy blogs)

Φωτό: wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr
 

Σεπτεμβρίου 2011

Σχετικά άρθρα