1

H ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Ε

Πληθαίνουν στο ευρωπαϊκό τύπο τα δημοσιεύματα που επισημαίνουν ότι η ΕΕ χωρίζεται όλο και περισσότερο σε δύο κατηγορίες: στα 17 κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ και στα υπόλοιπα 10 που δεν έχουν υιοθετήσει το κοινό νόμισμα. Η ελληνική χρηματοοικονομική κρίση, επισημαίνουν οι σχολιαστές, έχει παίξει καταλυτικό ρόλο. Επιπλέον εκφράζονται απόψεις ότι Μέρκελ και Σαρκοζί είναι επικίνδυνοι ηγέτες για την Ευρώπη και επισημαίνεται ότι τα πάντα καθορίζονται μετά από διμερή συνάντησή τους.


Ο διαχωρισμός της Ευρώπης σε δυο κατηγορίες κινδυνεύει να διασπάσει σημειώνει ο αρχισυντάκτης της Handelsblatt, Daniel Goffart 
επισημαίνοντας σε σχόλιό του ότι «όσο περισσότερο συσπειρώνονται οι χώρες της ΟΝΕ, τόσο περισσότερο αισθητή γίνεται η διάσπαση. Οι χώρες του ευρώ δεν έχουν βέβαια άλλη επιλογή, αλλά το τίμημα είναι ότι διευρύνεται η απόσταση προς τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ».

«Από την έναρξη της ευρωκρίσης λαμβάνονται από τις Βρυξέλλες σειρά αποφάσεων, οι οποίες αφορούν την ευρωζώνη και οι οποίες είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των 17 μελών, αφήνοντας απέξω τα υπόλοιπα 10 μέλη. Παρόλο που αρχικά φαίνεται ως τεχνικό θέμα, στην πραγματικότητα θα έχει τεράστια πολιτική επίδραση στην ΕΕ» επισημαίνει.

«Θα μπορεί στο μέλλον να αναλάβει επίτροπος νομισματικών ένας Πολωνός ή ένας Βρετανός; Θα μπορεί να αποφασίζει το ευρωκοινοβούλιο των 27 για νομισματικά θέματα των 17 μελών της ευρωζώνης, ή θα θεωρείται η ψήφος των ευρωβουλευτών από τα κράτη εκτός ευρωζώνης ανάμειξη σε ξένες υποθέσεις;»

«Η ανάπτυξη δύο παράλληλων νομικών κύκλων εντός της Ευρώπης προχωρά με μεγάλα βήματα. Ήδη η σύσταση του μηχανισμού στήριξης EFSF και η εξέλιξη του σε ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο υποδηλώνει μια ανατροπή: τα 17 μέλη της Ευρωζώνης παίρνουν μια κομβικής σημασίας για την Ευρώπη απόφαση, χωρίς να μετέχουν τα άλλα δέκα μέλη της ΕΕ» καταλήγει το άρθρο.

Η Ευρώπη κινδυνεύει από Μέρκελ και Σαρκοζί

«Η Ευρώπη δεν παίρνει αποφάσεις παρά μόνο μετά από γάλλο-γερμανική συνάντηση» επισημαίνει την ίδια στιγμή η βελγική εφημερίδα «LE SOIR».
Από την εποχή της ελληνικής χρηματοοικονομικής κρίσης η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος πολλαπλασιάζουν τις διμερείς συναντήσεις
, παίρνοντας αθόρυβα τα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπερνώντας τις προβλεπόμενες ευρωπαϊκές διαδικασίες, σημειώνει η εφημερίδα.

Πρόκειται για πραγματική θεσμική εκτροπή, που αφορά ιδιαίτερα τα πιο μικρά κράτη-μέλη της Ένωσης, όπως και το Βέλγιο, που στερούνται έτσι εκ των πραγμάτων, τους «υπέρ της ισοτιμίας» μηχανισμούς της Ένωσης. Για λόγους ρεαλισμού, λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να καταγγείλουν αυτήν την κατάσταση. Αλλά με την αποτυχία των λύσεων που πρότειναν το Βερολίνο και το Παρίσι, θα μπορούσαν να ακουστούν και άλλες διαμαρτυρίες, εκτός από εκείνες που ήδη εκφράζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τονίζεται στο δημοσίευμα.

Την Τρίτη, ο Jose Manuel Barroso, Πρόεδρος της Επιτροπής υποδέχτηκε στις Βρυξέλλες τον Donald Tusk, Πρωθυπουργό της Πολωνίας, που αναλαμβάνει την κυλιόμενη Προεδρία της Ε.Ε. Ισως μίλησαν για αυτήν την θεσμική εκτροπή, αλλά δεν δήλωσαν τίποτα σχετικά στον τύπο. «Οι ευρωπαϊκές ελίτ, συμπεριλαμβανομένων και των γερμανικών, πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να συνεχιστεί το ευρώ, ακόμη και με υψηλό κόστος, ή όχι»,δήλωσε τη Δευτέρα ο Πολωνός Υπουργός Οικονομικών, Jacek Rostowoski, στη Gazeta Wyborcza «Πρέπει να επιλέξουμε: πιο μεγάλη μακροοικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης ή διάλυσή της. Δεν υπάρχει τρίτος δρόμος».

(Πηγή/φωτό:Tvxs)