ΖΩΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ, ΖΩΗ-ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ-ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗΣ (του Ρίτσαρντ Γκουγκενχάιμερ)

Day Three - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print
Day Three - Σόλων ΜΚΟΗ διαδικασία της απαλλαγής μας από την κακή συνήθεια της ασαφούς σκέψης είναι κοπιαστική. Κατ’ αρχήν, λίγοι από μας αναγνωρίζουν το γεγονός πώς είναι θύματα αυτής της συνήθειας. Έπειτα, για πολλούς πρακτικούς σκοπούς της καθημερινής ζωής η συνήθεια αυτή είναι χρήσιμη. Η σκέψη προσαρμόζεται στους διάφορους σκοπούς και η τεχνική της καθημερινής δράσης είναι σαφώς ασυμβίβαστη μ’ έναν εμβριθέστερο διαλογισμό. 

 

Είναι η απώλεια της συνοχής της σκέψης μας εκείνη που μας παίζει τα χειρότερα παιχνίδια. Η αληθινή διαδραμάτιση των γεγονότων χαρακτηρίζεται από ρευστότητα, από κάτι που είναι τελειότερο της διαδοχής, από ένα είδος αδιάκοπης άνθισης. Όταν αυτή η διαδικασία της άνθισης «λησμονηθεί» κι έπειτα ανακατασκευαστεί με τη μορφή γενικών επεισοδίων, τότε διακυβεύεται η ακεραιότητα της πραγματικής διεργασίας. Ενώ η ζωή ανθίζει ακατάπαυστα, η σκέψη επιχειρεί βιαστικές και σπασμωδικές συλλήψεις της ολότητας.

Η υγιέστερη σκέψη είναι εκείνη που συλλαμβάνει, πέρα από τις λεπτομέρειες, τις πλατύτερες προοπτικές. Ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης σύγχυσης και πάλης οφείλεται στην κοντόφθαλμη προοπτική, σε διάνοιες που απομακρύνονται από το κύριο θέμα ή συσκοτίζονται από ατελείς εντυπώσεις και προκαταλήψεις. Μερικοί από μας είναι τόσο πολύ σκλάβοι της τυποποιημένης σκέψης ώστε σπάνια αντικρίζουν την πραγματικότητα. Και δεν αντιλαμβανόμαστε πόσο συχνά σκεπτόμαστε με ανοργάνωτο τρόπο εξαιτίας της καθαρής αδράνειας.

Είναι δύσκολο να προσαρμοστούμε σ’ αυτό το δυναμικό γεγονός. Ο σύγχρονος άνθρωπος σπαράσσεται ανάμεσα στη δυσπιστία του για το καινούριο και στη δυσπιστία του για το παλιό. Οι συντηρητικοί και οι ριζοσπάστες βρίσκονται αδιάκοπα σε πόλεμο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σ’ ό,τι απορρίπτουμε σαν ξεπερασμένο και σ’ ό,τι υιοθετούμε σαν καινούργιο. Μπορούμε να παρακινηθούμε λαθεμένα να παραμερίσουμε το εξαίσιο πλαίσιο της λογικής την οποία δομήσαμε και πάνω στην οποία ανυψώσαμε το οικοδόμημα των ανακαλύψεων και των επιτευγμάτων μας. Δεν αμφισβητούμε την εγκυρότητα της στους τομείς των πρακτικών εφαρμογών αμφισβητούμε την παγκοσμιότητα της.

Έχουμε αποκτήσει κάποιες συνήθειες σκέψεις που μας δυσκολεύουν ν’ αφιερώσουμε την προσοχή μας σε κάτι περισσότερο από ασήμαντες περιοχές ή περιορισμένα τμήματα της ολικής μας γνώσης. Καθώς ο νους ανυψώνεται στην ελεύθερη και άφοβη σοφία, αυξάνεται η δύναμη της προσοχής του στο πλατύτερο νόημα της ζωής. Το πετυχαίνει αυτό γιατί ένας από τους καρπούς της σοφίας είναι η απαλλαγή από την ενδόμυχη σύγκρουση και διαμάχη. Καθώς η ψυχή ανακουφίζεται από τα άγχη που χαρακτηρίζουν την ύπαρξή της στα απομακρυσμένα από τη σοφία επίπεδα, διευρύνεται σε μια ευτυχισμένη ενάσκηση της αδέσμευτης ενέργειάς της.

(Creative Vision by Richard Guggenheimer, Edit.: Harper Bros.)

(Φωτό: wikimedia)

Ημερομηνία ανάρτησης: 26 Αυγούστου 2011

 

Σχετικά άρθρα