1

Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΩΣ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑΣ

Συστατικό της επιχειρηματικής κουλτούρας πολλών χωρών της Ευρώπης φέρεται να αποτελεί η διαφθορά, καθώς έρευνα εταιρείας συμβούλων επιχειρήσεων δείχνει ότι οι δωροδοκίες συνιστούν σε πολλές χώρες καθημερινότητα.

Στην έρευνα της Ernst &Young με κεντρικό θέμα τη διαφθορά στον κόσμο της οικονομίας, έλαβαν μέρος κορυφαία στελέχη και απλοί εργαζόμενοι από 2.300 επιχειρήσεις σε 25 ευρωπαϊκές χώρες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα πορίσματα της έρευνας, οι δωροδοκίες για τη διασφάλιση παραγγελιών και ανάθεσης έργων συνιστούν σε πολλές χώρες καθημερινότητα, με το πρόβλημα να οξύνεται σε εποχές οικονομικής ύφεσης.

Οι γερμανικές επιχειρήσεις φαίνεται, ωστόσο, ότι μετά τα διάφορα σκάνδαλα που συνεχίζουν να απασχολούν τη δημοσιότητα, διαχειρίζονται πλέον με μεγαλύτερη ευαισθησία το ζήτημα της διαφθοράς.

Ενώ, λοιπόν, στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, το 18% των μάνατζερ και το 17% των απλών εργαζομένων θεωρεί θεμιτή τη δωροδοκία για τη διασφάλιση παραγγελιών, στη Γερμανία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 3% και 12%.

Συνάρτηση μεταξύ της ανεκτικότητας έναντι της διαφθοράς και της κρίσης όπως την βιώνουν οι επιχειρήσεις, βρίσκουν, ακόμη, οι ερευνητές, ενώ λιγότερο επιρρεπείς στη διαφθορά φαίνεται να είναι οι εισηγμένες στα χρηματιστήρια εταιρείες.

Ακόμη, οι δύο στους τρεις υποστηρίζουν ότι η διαφθορά συνιστά καθημερινή πρακτική, ενώ ο ένας στους πέντε θεωρεί το «λάδωμα», τα «δωράκια» και τις «ψυχαγωγικές προσφορές» αποδεκτά μέσα για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ιδιαίτερα αισθητή φέρεται να είναι η «διάθεση» αυτή στην Ρωσία και την Ελλάδα, ενώ, αντίθετα, μεγαλύτερες είναι οι αντιστάσεις στη Νορβηγία και τη Γαλλία, αναφέρουν οι συντελεστές της έρευνας.

Τέλος, ιδιαίτερα υψηλό είναι το ποσοστό της διαφθοράς στις επιχειρήσεις των γοργά αναπτυσσομένων χωρών, συμπεραίνει η έρευνα.

Πηγή: Tvxs
Φωτό: wikimedia