1

ΠΟΣΟ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΤΣΕΚΑΡΟΝΤΑΣ ΤΑ E-MAIL ΜΑΣ;

Σχεδόν 1,5 δις. άνθρωποι από όλο τον κόσμο βρίσκονται καθημερινά συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, διαβάζουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, σερφάρουν ή στέλνουν αρχεία. Ασφαλώς, όλη αυτή η δραστηριότητα έχει κάποιο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Πόσο όμως μολύνουμε τον πλανήτη με τις καθημερινές μας αυτές συνήθειες;

Καταρχάς, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Κομισιόν, οι υπηρεσίες μόνο του διαδικτύου αντιστοιχούν στο 2% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην Ευρώπη, ποσοστό που αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2020. Συγκεκριμένα, οι δραστηριότητες οι οποίες ενδεικτικά αναλύονται ως προς τον αντίκτυπό τους στον πλανήτη είναι η αποστολή email, η αναζήτηση πληροφοριών μέσω των ιντερνετικών μηχανών αναζήτησης και η χρήση των μονάδων αποθήκευσης USB.

Τα 247 δισεκατομμύρια κατά μέσο όρο φτάνει ο συνολικός αριθμός email τα οποία στάλθηκαν σε μια μόλις ημέρα του 2009, αριθμός ο οποίος υπολογίζεται να φτάνει σήμερα τα 500 δισεκατομμύρια. Αν, λοιπόν, υπολογίσουμε ότι ο μέσος εργαζόμενος λαμβάνει 58 μηνύματα και στέλνει 33 και κάθε email υπολογίζεται στο 1 ΜΒ μέγεθος, τότε μια επιχείρηση 100 ατόμων παράγει μόνο μέσω των emails τους 13,6 τόνους το χρόνο διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή, ένας μόνο εργαζόμενος παράγει 136 κιλά CO2 το χρόνο, δηλαδή όσο παράγουν 13 πτήσεις, μετ’επιστροφής, από το Παρίσι μέχρι τη Νέα Υόρκη.

Σερφάροντας στο διαδίκτυο, ο μέσος χρήστης πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 949 αναζητήσεις το χρόνο, δραστηριότητα η οποία από μόνη της παράγει 9,9 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Με μια μικρή προσπάθεια να μειώσουμε ή να βελτιώσουμε τον τρόπο με τον οποίο αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο εξοικονομούμε έως και 50% του παραγόμενου CO2 προτείνει η ίδια μελέτη.

Τέλος, χρησιμοποιώντας το «USB φλασάκι» μας, κι αν υπολογίσουμε ότι ο μέσος χρήστης χρησιμοποιεί μονάδες αποθήκευσης χωρητικότητας 512ΜΒ και μεταφέρει ένα αρχείο 10ΜΒ τη μέρα, τότε παράγει 11 γραμμάρια CO2 το χρόνο.

Πηγή/Φωτό: Tvxs