1

ΤΩΡΑ ΚΑΤΑΣΠΑΡΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (του Γιώργου Δελαστίκ)

Εξαιρετικά διδακτική είναι αυτή η ιστορία της προκλητικής πιστοληπτικής υποβάθµισης των κρατικών οµολόγων της Πορτογαλίας από τη Moody’s. 
Είναι πολλαπλά διαφωτιστική και τινάζει στον αέρα όλα τα προσχηµατικά και αληθοφανή επιχειρήµατα που χρησιµοποιούνται για να δικαιολογήσουν τα µέτρα που εφαρµόζονται και στην Ελλάδα. 

Αξίζει επίσης να σηµειωθεί ευθύς εξαρχής και η εξοργιστικά µεροληπτική στάση του ευρωπαϊκού και αµερικανικού Τύπου εναντίον της χώρας µας σε σύγκριση µε τη στάση του απέναντι στην Πορτογαλία.

Εξω φρενών γινόταν οποιοσδήποτε Ελληνας διάβαζε χθες ξένες σοβαρές εφηµερίδες. Κορυφαία είδηση µε τεράστιες συνέπειες για µια ολόκληρη χώρα, για όλη την ευρωζώνη, για το ευρώ και ως εκ τούτου για την παγκόσµια οικονοµία ήταν φυσικά η υποβάθµιση στην κατηγορία των “σκουπιδιών” των πορτογαλικών κρατικών οµολόγων από τον αµερικανικό οίκο αξιολόγησης Moody’s.

Σε καµιά εφηµερίδα όµως δεν ήταν πρώτο θέµα! Σε καµία! Ούτε καν στις οικονοµικές! Το κεντρικό πρωτοσέλιδο θέµα της “Γουόλ Στριτ Τζέρναλ”, για παράδειγµα, ήταν για την… Ελλάδα!!! “Εν αµφιβόλω η ελληνική διάσωση εν µέσω έλλειψης οµολόγων” ανέφερε ο κεντρικός πρωτοσέλιδος τίτλος και η υποβάθµιση της Πορτογαλίας ήταν µια ασήµαντη παραποµπή κυριολεκτικά δύο µόλις αράδων -και µάλιστα τρίτη στη σειρά- στο… ελληνικό ρεπορτάζ!!! Ελεος.

Στην πρώτη σελίδα των “Φαϊνάνσιαλ Τάιµς” του Λονδίνου η υποβάθµιση της Πορτογαλίας αναφερόταν σε ένα µονόστηλο που είχε… 14 (µετρηµένες!) αράδες. Στους “Τάιµς” του Λονδίνου η είδηση βρισκόταν στη σελίδα 29, στα οικονοµικά θέµατα.

Ακόµη και στην ισπανική εφηµερίδα “Ελ Παΐς”, που λόγω γειτνίασης και λόγω υπερβολικής έκθεσης ισπανικών τραπεζών στα πορτογαλικά κρατικά οµόλογα το ζήτηµα είναι ζωτικής σηµασίας για την Ισπανία, δεν υπήρχε τίποτα, καµιά αναφορά ή παραποµπή στην πρώτη σελίδα. Η είδηση υπήρχε στη σελίδα 20. Τα ίδια λίγο – πολύ σε όλες τις εφηµερίδες…

Πέρα όµως από τη δικαιολογηµένη αγανάκτηση (όλες αυτές οι εφηµερίδες αθροιστικά έχουν κάνει εκατοντάδες φορές κύριο θέµα της πρώτης σελίδας τους την Ελλάδα, µε απαξιωτικό και υπονοµευτικό φυσικά τρόπο), υπάρχει και η ουσία του ζητήµατος.

“Πρόκειται για τροµοκρατία” δήλωσε έξαλλος ο Πορτογάλος πρώην υπουργός Βιοµηχανίας Λουίς Μίρα Αµαράλ, αναφερόµενος στην κατά τέσσερις (!) βαθµίδες υποβάθµιση της χώρας του από τη Moody’s χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα γεγονός που να µπορεί έστω και προσχηµατικά να χρησιµοποιηθεί ως δικαιολογία για την κίνηση αυτή.

Σε ανακοίνωσή της η Moody’s ισχυρίστηκε ότι κατέταξε στα “σκουπίδια” τα πορτογαλικά κρατικά οµόλογα, επειδή δήθεν εκτίµησε από τώρα ότι η χώρα µετά από δύο χρόνια, από τα µέσα του 2013 και έπειτα, δεν θα µπορέσει να βγει στις αγορές να δανειστεί. Και έτσι θα χρειαστεί και η Πορτογαλία δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Γκρέµισε δηλαδή τους Πορτογάλους τώρα στα “σκουπίδια”, επειδή της ήρθε µια ιδέα για το τι θα κάνουν µετά από δύο χρόνια!

Η γελοιότητα του ισχυρισµού του αµερικανικού οίκου αξιολόγησης αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι ακόµη και αν όντως δεν µπορέσει να βγει στις αγορές η Πορτογαλία τότε, τα ποσά που θα χρειαστεί για το δεύτερο πακέτο βοήθειας από τα κράτη της ΕΕ είναι κυριολεκτικά ασήµαντα: µόλις 10 δισεκατοµµύρια ευρώ για το 2013 και ακόµη λιγότερα, µόνο 6 δισεκατοµµύρια για ολόκληρο το 2014!

Οι ύαινες του χρηµατοπιστωτικού συστήµατος χρεοκοπούν εν ψυχρώ µια χώρα για 10 και 6 δισ. ευρώ! Οι κερδοσκοπικοί τους στόχοι είναι εξόφθαλµοι. Τα αποτελέσµατα φάνηκαν ήδη από χθες, καθώς τα δεκαετή οµόλογα της Πορτογαλίας στη δευτερογενή αγορά ξεπέρασαν το 12,9% και τα διετή το 16,3% στη διαφορά επιτοκίου µε τα αντίστοιχα γερµανικά οµόλογα, πραγµατοποιώντας άλµα στο κενό της… χωµατερής οµολόγων!

Παραμύθι – Δεν τους έσωσε η συναίνεση
Υπάκουσαν πειθήνια σε όλες τις εντολές της ΕΕ οι Πορτογάλοι. Και µνηµόνιο υπέγραψαν προεκλογικά. Και συναίνεσαν εκ προοιµίου σε αυτό όλα τα πολιτικά κόµµατα πλην Αριστεράς. Και οι εργαζόµενοι και οι συνταξιούχοι αφέθηκαν να οδηγηθούν µοιρολατρικά στη σφαγή χωρίς αντίσταση, χωρίς διαδηλώσεις. Τίποτα από αυτά όµως δεν τους έσωσε. Οι γύπες των αγορών άρχισαν να τους κατασπαράζουν αµέσως µόλις τους έβαλαν σε καθεστώς µνηµονίου! Απλώς τους κατασπαράζουν σιωπηλά, µε την ίδια αγριότητα που λεηλατούν την Ελλάδα, απλά και µόνο χωρίς να τους βρίζουν όπως κάνουν µε µας! “Η Πορτογαλία δεν είναι Ελλάδα. Η θέση µας είναι πολύ καλύτερη!” επαναλάµβανε ανοήτως ο δεξιός πρόεδρος της χώρας. Τώρα έµαθε!

Πηγή: ΕΘΝΟΣ 
Φωτό:Wikimedia

8 Ιουλίου 2011