ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΠΡΩΤΟΦΑΝΗΣ Η ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ

UNHCR somalia food shortage - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

UNHCR somalia food shortage - Σόλων ΜΚΟΠέραν κάθε φαντασίας είναι σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη η τραγωδία που εκτυλίσσεται στην ανατολική Αφρική. 

Ο ατελείωτος εμφύλιος πόλεμος στην Σομαλία, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ξηρασία που πλήττει εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια το Κέρας της Αφρικής έχει ως αποτέλεσμα μια πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή.

Χιλιάδες Σομαλοί περπατούν εκατοντάδες χιλιόμετρα προς την Αιθιοπία και την Κένυα προκειμένου να ξεφύγουν από τις αιματηρές εχθροπραξίες στη χώρα τους. Πολλοί όμως, όταν καταφέρνουν να φτάσουν στον προορισμό τους πεθαίνουν από την πείνα, τη δίψα και τις κακουχίες. 
Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των 7,5 εκατομμυρίων Σομαλών έχουν φύγει από τη χώρα. Μόνο τον Ιούνιο τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι εγκατέλειψαν τη χώρα 54.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με παρατηρητές του Ο.Η.Ε. ο πιο συνηθισμένος τρόπος φυγής είναι το περπάτημα –πολλών εβδομάδων- μέσα στην έρημο, προκειμένου να περάσουν στις γειτονικές χώρες Αιθιοπία και Κένυα. Οι πρόσφυγες περπατούν για πολύ καιρό με ελάχιστα ή καθόλου τρόφιμα και νερό, αφύλαχτοι από ληστές αλλά και άγρια ζώα, τα οποία λόγω της ξηρασίας στην περιοχή πολλές φορές τους επιτίθενται.

Σύμφωνα με τον Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλή της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η τραγωδία έχει ξεπεράσει την ανθρώπινη φαντασία. Η Μελίσσα Φλέμινγκ εκπρόσωπος της Αρμοστείας ανέφερε ότι οι απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή κάνουν λόγο για πρωτοφανή κατάσταση.

Περισσότερα από τα μισά παιδιά που φτάνουν είναι υποσιτισμένα, και πολλά δεν καταφέρνουν να επιζήσουν μετά από μερικά 24ωρα. Πολλά παιδιά κάτω των 5 ετών μάλιστα δεν προλαβαίνουν να επιζήσουν ούτε μία ημέρα μετά το τέλος του μακρινού και εξαιρετικά επικίνδυνου ταξιδιού. Και πολλοί ενήλικες όμως καταλήγουν εξαιτίας της παρατεταμένης πείνας και δίψας, αφού έχουν διασχίσει προηγουμένως εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Η κατάσταση μοιάζει απελπιστική στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων.  Στη Νταμπάμπ στην Κένυα, φιλοξενούνται περισσότεροι από 380.000 πρόσφυγες. Είναι το μεγαλύτερο σημείο συγκέντρωσης προσφύγων του πλανήτη με τον αριθμό τους να αυξάνεται αλματωδώς, αφού κάθε ημέρα υπόλογίζεται ότι καταφθάνουν 1.400 άνθρωποι επιπλέον. Πρόσφατα ξέσπασαν ταραχές τις οποίες κατέστειλε με ιδιαίτερη αγριότητα η αστυνομία. Οι αρχές της Κένυας έχουν φτάσει στα όριά τους, καθώς αρχίζουν και παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, σκηνές και άλλα βασικά υλικά για την υποδοχή και τη στοιχειώδη διαβίωση των προσφύγων. Στην Αιθιοπία τα δύο σημεία συγκέντρωσης προσφύγων έχουν γεμίσει με τα Ηνωμένα Έθνη και την κυβέρνηση της χώρας να σχεδιάζουν την δημιουργία νέων.

Όπως ολόκληρο το Κέρας της Αφρικής, εκτός της Σομαλίας, η Αιθιοπία και η Κένυα ως χώρες υποδοχής, έχουν χτυπηθεί ανηλεώς από την χειρότερη ξηρασία στην περιοχή εδώ και 6 τουλάχιστον δεκαετίες. Με τους αριθμούς των προσφύγων να αυξάνονται δραματικά, τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι η Κένυα φιλοξενεί έως τώρα 405.000 Σομαλούς, η Αιθιοπία 110.000 και η Υεμένη στην απέναντι ακτή της Ερυθράς Θάλασσας άλλους 187.000.

Ο Εμφύλιος πόλεμος στην Σομαλία ανάμεσα στην κυβέρνηση, τις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και διάφορες φυλές να συνεχίζεται εδώ και δύο δεκαετίες. Η σφοδρότητα των συγκρούσεων είναι τέτοια, ώστε σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη είναι σχεδόν αδύνατο να προσεγγίσουν την χώρα. Οι επαρχίες είναι διαιρεμένες σε διαφορετικές φυλές ή πολιτικές δυνάμεις. Στο Βορρά η κατάσταση ελέγχεται από αυτονομιστές που θέλουν να καταστήσουν ανεξάρτητη την περιοχή της Σομαλιλάνδης, ενώ στο Νότο επικρατούν φανατικοί Ισλαμιστές (al-Shabab). Η κυβέρνηση ελέγχει μόνο το κέντρο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, εκτός των ανθρώπινων απωλειών που έχει επιφέρει η ξηρασία, εκατομμύρια ζώα έχουν βρει το θάνατο, ενώ οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί. Οι αγροτικές κοινότητες έχουν καταστραφεί τη στιγμή που οι τιμές βασικών διατροφικών ειδών παραμένουν πολύ υψηλές σε χώρες μάλιστα που ήταν πάντοτε ιδιαίτερα φτωχές.

Εκτιμάται ότι η μεγάλη ξηρασία θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα περισσότερα από 10 εκατομμύρια ανθρώπους σε πέντε διαφορετικά κράτη (Αιθιοπία, Κένυα, Σομαλία, Τζιμπουτί και Ουγκάντα).

Διαβάστε σχετικά με την ξηρασία στην ανατολική Αφρική:
Εκατομμύρια άνθρωποι και ζώα στο έλεος της ξηρασίας, 6 Οκτωβρίου 2009

(Πηγές: Ύπατη Αρμοστεία Ηνωμένων Εθνών για τους ΠρόσφυγεςAl JazeeraBBCThe Guardian)

Φωτό: Ύπατη Αρμοστεία Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

6 Ιουλίου 2011

Σχετικά άρθρα