ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΟΙ ΧΑΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ ΠΛΟΥΤΟΥ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟΤην ίδια στιγμή που τα προγράμματα ασφυκτικής λιτότητας παρουσιάζονται σαν πανάκεια το ένα μετά το άλλο σε πολλά κράτη του κόσμου, η μικρή λίστα των πλουσίων του πλανήτη βλέπει τους λογαριασμούς της να φουσκώνουν, επωφελούμενη της μεγάλης οικονομικής κρίσης της τελευταίας τριετίας.
Οι 103.000 πιο πλούσιοι άνθρωποι του πλανήτη 
έχουν συσσωρεύσει τόσο πλούτο, ώστε θα μπορούσαν να απαλείψουν το χρέος όλων των κρατών της γης!

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Merrill Lynch και του οίκου επιχειρηματικών συμβούλων Capgemini ο οποίος εδρεύει στο Παρίσι, η συνολική περιουσία των πλούσιων ιδιωτών του πλανήτη (όσων έχουν καταθέσεις άνω του 1 εκ. δολαρίων) έφτασε το 2010 τα 29,4 τρις ευρώ. Επιπλέον, μετά από χρόνια συνεχών αυξήσεων οι πλούσιοι του πλανήτη, πλησιάζουν τα 11 εκατομμύρια ανθρώπους[1].

Το ποσό αυτό ξεπερνά το αντίστοιχο του 2007 –προ κρίσης δηλαδή- όταν η συνολική περιουσία των πλούσιων ιδιωτών είχε υπολογιστεί από την ίδια ετήσια έκθεση στα 28 τρις ευρώ. Χαρακτηριστικό πάντως της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, είναι ότι κατά τα έτη 2008 και 2009 όταν οι περισσότερες δυτικές οικονομίες βρίσκονταν στο επίκεντρο της  κρίσης, οι αυξήσεις ήταν ακόμα μεγαλύτερες από την αντίστοιχη του 2010.

Εκτός όμως των απλών… πλούσιων, η λίστα εκτιμά και τους εξαιρετικά πλούσιους. Ως τέτοιοι θεωρούνται όσοι διαθέτουν περιουσία άνω των 30 εκ. δολαρίων (20,6 εκ. ευρώ). Το νούμερό τους αυξήθηκε κατά 10% το 2010 φτάνοντας συνολικά τους 103.000 στον πλανήτη.  Η ιστοσελίδα Inequality.org αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτοί οι 103.000 άνθρωποι θα μπορούσαν άνετα να καλύψουν με ευκολία, όχι μόνο το συνολικό χρέος χωρών όπως η Ελλάδα (335 δις. ευρώ), αλλά και της πλέον χρεωμένης χώρας στον κόσμο, των Η.Π.Α. (6,5 τρις. ευρώ). Η περιουσία τους το 2010 αυξήθηκε κατά 11,5%.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στους αριθμούς πλουσίων ατόμων παρατηρήθηκαν στις ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως την Ινδία και την Κίνα. Στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, οι πλούσιοι και πολύ πλούσιοι αυξήθηκαν κατά 14,1% σε σχέση με το 2007.
Και στις περιοχές όμως που χτυπήθηκαν άμεσα από την κρίση, οι πλούσιοι αυξάνονται: στις Η.Π.Α. εν μέσω της τριετούς κρίσης το ποσοστό τους αυξήθηκε κατά 8,6%, στη Γερμανία κατά 7,2%, στην Ιαπωνία κατά 5,4%, στη Γαλλία κατά 3,4 και στη Βρετανία κατά 1,4%. 

Πάντως, ακόμα και στον κόσμο των πλουσίων το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό: οι πλουσιότεροι της λίστας βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από τον αντίστοιχο των απλών πλουσίων. Έτσι, το πλουσιότερο 1% αυτής της ιδιότυπης λίστας κατέχει το 36% των 29,4 τρις ευρώ, καθώς ο ρυθμός αύξησης των περιουσιών τους είναι ανάλογος της θέσης που κατέχουν στη λίστα. 
Όσο πιο ψηλά βρίσκεται δηλαδή κανείς στη λίστα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο ρυθμός αύξησης της περιουσίας του την τελευταία τριετία.

Μία άλλη έκθεση η οποία δημοσιεύτηκε από την Credit Suisse τον Οκτώβριο του 2010 καταγράφει αναλυτικά τη χαοτική διαφορά κατανομής πλούτου στον πλανήτη. Σύμφωνα με την έκθεση αυτή:

το 0,5% του πλανήτη κατέχει περισσότερο του 1/3 του συνολικού παγκόσμιου πλούτου, ενώ,

το κατώτερο εισοδηματικά 68,4% κατέχει το 4,2% του παγκόσμιου πλούτου.

Παρόλα αυτά, όπως φαίνεται, το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας, είναι τα τα νοσοκομεία, τα σχολεία, οι εργασιακές συνθήκες και οι μισθοί του 70% του παγκόσμιου πληθυσμού και όχι το ανώτερο εισοδηματικά 8%, το οποίο, κατέχοντας ήδη το … 79,3% του παγκόσμιου πλούτου, σχεδίασε και διευθύνει μια πρωτοφανή παγκόσμιας κλίμακας επίθεση στα εργατικά και κοινωνικά δικαιώματα τόσων δεκαετιών.

 


[1] Στην προσπάθεια εκτίμησης του πλούτου η έρευνα δεν περιλαμβάνει προσωπικά κινητά και ακίνητα αντικείμενα, αλλά μόνο περιουσιακά στοιχεία κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς και επενδύσεις.

(Πηγές: Share The World ResourcesInequality.org,  Capgemini 
Έκθεση της Credit Suisse, “Global Wealth Report”, Οκτώβριος 2010)

Διαβάστε επίσης:
Οι εφιαλτικοί αριθμοί του αμερικανικού ονείρου

Φωτό:wikimedia

Άρης Καπαράκης,
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

1 Ioυλίου 2011

Σχετικά άρθρα