1

OYTOΠΙΑ Η ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ

Την αδυναμία της Ελλάδας να αποπληρώσει έγκαιρα το χρέος της, δήλωσε ο Αυστριακός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, Φρίντριχ Σνάιντερ, ένας από τους τρεις συμβούλους που έστειλε η ΕΚΤ στην Ελλάδα για να μελετήσουν το φορολογικό σύστημα της χώρας.

“Είναι ουτοπία ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αποπληρώσει τα χρέη της. Το χρέος της Ελλάδας πρέπει να μειωθεί” είπε ο κ. Σνάιντερ σε ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας ότι “χωρίς μία μείωση του χρέους και ένα αξιόπιστο πρόγραμμα χρηματοδότησης, τίποτε δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα στην Ελλάδα”.
Ο αυστριακός καθηγητής είπε ότι ο μέσος Έλληνας πρέπει να διαχειρισθεί μείωση του εισοδήματός του κατά 30% έως 40%, προσθέτοντας ότι αυτό δίνει ώθηση στην αδήλωτη εργασία και την παραοικονομία, επειδή είναι ο μόνος τομέας που μπορεί να αποφέρει τουλάχιστον λίγα επιπλέον χρήματα.

Άλλο ένα “όχι” στην αναδιάρθρωση
Στο μεταξύ, την αντίθεσή του σε μια πιθανή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας, Μιγκέλ Ανχελ Φερνάντες Ορντόνεζ, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος.

“Στο θέμα της αναδιάρθρωσης χρέους λέω όχι” δήλωσε ο Ορντόνεζ στη διάρκεια συνεδρίου στη βόρεια Ισπανία.

(Πηγή/Φωτό: Έθνος)

3 Ιουνίου 2011