1

TA TOΞΙΚΑ ΝΕΦΗ “ΠΝΙΓΟΥΝ” ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΤΟΠΙΑ (της Διονυσίας Λάγιου)

Καμία μέτρηση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για διοξίνες και βαρέα μέταλλα που εκλύονται από την καύση των σκουπιδιών και ρυπαίνουν αδιάκοπα μια τεράστια έκταση. Ομως, ποτέ έως τώρα δεν έγιναν μετρήσεις για διοξίνες, βαρέα μέταλλα και άλλους ρυπαντές που εκλύονται από την καύση των σκουπιδιών στα εδάφη και τα ύδατα της περιοχής. Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική Υπηρεσία προετοιμάζεται για μεγάλες φωτιές στην Ηλεία, λόγω της λειτουργίας των 14 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ), οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτοί. Αλλά και εξαιτίας της πολύ αυξημένης βιομάζας που έχει αναπτυχθεί φέτος από τις πλούσιες βροχοπτώσεις στην Ηλεία.


Παρά τις δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργείων και την απειλή των υψηλότατων προστίμων, τα οποία αναμένεται να επιβληθούν στην Ελλάδα για τους ΧΑΔΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σήμερα στην Πελοπόννησο υπάρχουν πάνω από 60 ΧΑΔΑ ανοιχτοί, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών.

Στα τέλη Απριλίου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μανώλης Οθωνας, με επιστολή την οποία κοινοποίησε στις περιφέρειες της χώρας, ζήτησε αναλυτική καταγραφή των παράνομων χωματερών, με αφορμή τη νέα αντιπυρική περίοδο, η οποία ξεκίνησε στις 2 Μαΐου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στους εισαγγελείς της χώρας.


Στη Δικαιοσύνη

Κάθε χρόνο που εκδηλώνονται φωτιές σε σκουπιδότοπους οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες ενημερώνουν τις εισαγγελικές αρχές και αυτεπάγγελτα οι υπεύθυνοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οδηγούνται κατηγορούμενοι στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, ακολούθως αθωώνονται, επικαλούμενοι την έλλειψη εγκεκριμένων υποδομών για τη διάθεση των αποβλήτων, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Πολιτεία.

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της χώρας πήραν εντολή από την Πολιτική Προστασία να διενεργήσουν αυτοψίες στους ΧΑΔΑ και όπως εξηγεί ο υποδιοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αμαλιάδας και υπεύθυνος για τους ΧΑΔΑ των Δήμων Πηνειού, Ηλιδας και του Δημοτικού Διαμερίσματος Πηνείας, κ. Στάθης Καρμής:

“Την Τετάρτη αρχίσαμε τη διενέργεια αυτοψιών στους ΧΑΔΑ, σε συνεργασία με το Δασαρχείο και τις αστυνομικές αρχές. Στη χωματερή Γαστούνης του Δήμου Πηνειού δεν λαμβάνεται κανένα από τα προστατευτικά μέτρα πρόληψης πυρκαγιών, τα οποία περιλαμβάνουν επιχωμάτωση των αποβλήτων, σήμανση και περίφραξη του χώρου με τοιχίο.

Οι ΧΑΔΑ είναι η κύρια εστία πυροδότησης πυρκαγιών και φέτος στον Νομό Ηλείας υπάρχει υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών, γιατί είχαμε πολλές βροχές και η βλάστηση είναι αυξημένη.

Στις πυρόπληκτες περιοχές του νομού η βλάστηση φτάνει το ένα μέτρο και σε περίπτωση που ξεσπάσει η πυρκαγιά και επικρατούν ισχυροί άνεμοι, είναι αδύνατον να την προλάβουμε, διότι η χαμηλή βλάστηση λειτουργεί σαν προσάναμμα.

Από την άλλη, οι δασικές υπηρεσίες, οι οποίες είναι επιφορτισμένες με το έργο του καθαρισμού των δασικών δρόμων, έχουν μειωμένη χρηματοδότηση και φέτος, με αποτέλεσμα να μην έχουν προσωπικό και οχήματα για να το υλοποιήσουν.

Αλλά και οι δήμοι έχουν τραγικές ελλείψεις σε μηχανήματα, προσωπικό και καύσιμα και αδυνατούν να προχωρήσουν τις εργασίες καθαρισμού και βρισκόμαστε σε αδιέξοδο. Προετοιμαζόμαστε για ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι”.


Τραγική Κατάσταση – Διογκώνονται οι χωματερές, δεν προχωρεί κανένα έργο

Το πρόβλημα δεν υφίσταται μόνο στην περιοχή της Γαστούνης, αλλά σε όλο τον Νομό Ηλείας, εφόσον εξακολουθούν να λειτουργούν οι 14 ΧΑΔΑ, τους οποίους σφράγισε η Νομαρχία Ηλείας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2010.

Αλλά οι δήμαρχοι αψήφησαν την νομαρχία και άνοιξαν τους ΧΑΔΑ, μην έχοντας άλλη επιλογή, όπως υποστηρίζουν.

“Σε αδιέξοδο βρίσκεται σήμερα ο Νομός Ηλείας με το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Από τη Γαστούνη μέχρι τη Νέα Μανολάδα η κατάσταση είναι απελπιστική”, λέει ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Λεχαινών και χημικός μηχανικός, Γιώργος Μπακογιάννης.

“Οι χωματερές διογκώνονται και τα έργα για την αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα.

Εκτός ελέγχου
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη σημερινή κατάσταση αποτελεί και ο ΧΑΔΑ Βαρθολομιού, που βρίσκεται σε ένα από τα εναπομείναντα δάση της πυρόπληκτης Ηλείας, στο Δάσος Θινών, και όπου μεταφέρονται απορρίμματα του Δήμου Πηνειού.

Τα σκουπίδια έχουν γεμίσει τη χωματερή και έχουν φτάσει μέχρι τον δρόμο.

Ωστόσο μέχρι σήμερα στις περιοχές γύρω από τους ΧΑΔΑ δεν έχουν πραγματοποιηθεί μετρήσεις για διοξίνες και άλλους ρυπαντές που εκλύονται από την καύση των πλαστικών που καταλήγουν στις χωματερές”, συμπληρώνει ο κ. Γιώργος Μπακογιάννης.

Οι κάτοικοι του Βαρθολομιού είναι ανάστατοι από τον Φεβρουάριο και ετοιμάζονται να αντιδράσουν με κινητοποιήσεις και αποκλεισμό του δρόμου που οδηγεί στις Θίνες.

“Βροχή” οι καταγγελίες – Λειτουργεί δίχως να παίρνει στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας
Η απόρριψη των αποβλήτων στη χωματερή Γαστούνης πραγματοποιείται επιφανειακά και ο Δήμος Πηνειού που τη λειτουργεί, δεν λαμβάνει ούτε τα στοιχειώδη μέτρα ασφάλειας, εφόσον δεν ρίχνει ούτε χώμα πάνω από τα σκουπίδια.

Το αποτέλεσμα είναι να αυταναφλέγεται η χωματερή διαρκώς, εξαιτίας του βιοαερίου που εκλύεται από τα οργανικά απορρίμματα και να καίγεται επί μήνες.

Ρίψεις με εκατ. κυβικά νερού πραγματοποιεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία κάθε χρόνο στη χωματερή Γαστούνης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Λόγω του μεθανίου, η φωτιά δεν σβήνει.

Ολο το καλοκαίρι του 2010 καιγόταν η χωματερή της Γαστούνης, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Αμαλιάδας, η οποία δέχεται βροχή καταγγελιών καθημερινά από κατοίκους της περιοχής, η οποία “πνίγεται” από τοξικά νέφη.


Καίνε καλώδια

Την άθλια εικόνα συμπληρώνουν Τσιγγάνοι και αλλοδαποί, οι οποίοι δραστηριοποιούνται καθημερινά σε όλους τους ΧΑΔΑ, καίγοντας καλώδια για να πάρουν τον χαλκό και διαλύοντας ηλεκτρικές συσκευές για να καρπωθούν τα μέταλλα.

Ο ΧΑΔΑ Γαστούνης εκτείνεται σε μια τεράστια έκταση, στην καρδιά του κάμπου της Γαστούνης και είναι ορατός από την εθνική οδό Πατρών – Πύργου. Πρόκειται για γη υψηλής κτηνοτροφικής και αγροτικής παραγωγικότητας.

Περιμετρικά της χωματερής λειτουργούν 4 κτηνοτροφικές μονάδες, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων υπάρχει μονάδα επεξεργασίας γαλακτοκομικών προϊόντων και γύρω στο ένα χιλιόμετρο βιομηχανία ντοματοπολτού.

Διονυσία Λάγιου 
kallipateira@pegasus.gr

(Πηγή/Φωτό: Έθνος)