1

TO ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΛΥΤΑ “ΠΡΑΣΙΝΟ” ΚΤΙΡΙΟ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΝΟΤΙΟΚΟΡΕΑΤΕΣ

Το πρώτο επαγγελματικής χρήσης κτίριο με μηδενική εκπομπή ρύπων και λειτουργία βασισμένη απόλυτα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, παρουσίασε σήμερα η Νότια Κορέα. Μοντέλο της πράσινης πόλης που σχεδιάζεται στην Ν. Κορέα, το έκτασης 2.500 τ.μ. κτίριο που φιλοξενεί επιχειρήσεις, στο Ίντσιον, έξω από την πρωτεύουσα Σεούλ, κόστισε οκτώ εκατομμύρια δολάρια και εκμεταλλεύτηκε κάθε είδους τεχνολογία αιχμής προκειμένου να έχει το μίνιμουμ δυνατό αποτύπωμα στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Περιβαλλοντικής Έρευνας της Ν. Κορέας (NIER) που στεγάζεται πλέον σε αυτό, στο κτίριο χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 66 διαφορετικές καινοτόμες τεχνολογίες. Για παράδειγμα η ψύξη και θέρμανσή του γίνεται με τη χρήση τόσο γεωθερμίας όσο και ηλιακής ενέργειας.

Σύμφωνα με μελέτες το συγκεκριμένο κτίριο θα “εξοικονομήσει”, πάνω από 100.000 δολάρια σε ετήσιο ενεργειακό κόστος και ταυτόχρονα 100 τόνους διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, ποσότητα ίση με τα καυσαέρια ενός αυτοκινήτου 2.000 κυβικών που καλύπτει 200.000 χιλιόμετρα.

Όπως δήλωσε ο ερευνητής του ινστιτούτου NIER, Τζάι Μπαμ Λι, το κτίριο έχει, εκτός από συμβολικό και ουσιαστικό ρόλο στην ενεργειακή και περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, αφού τα κτίρια είναι υπεύθυνα για το 25% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η Ν. Κορέα, τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, έχει δεσμευτεί να  μειώσει κατά 30% τις εκπομπές ατμοσφαιρικών ρύπων της ως το 2020.

(Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία)