1

AMETAKINHTOI OI “ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ” ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ

Παρά το γεγονός ότι οι κρατικές αρχές ανακήρυξαν «παράνομες» τις διαδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο, οπότε και λαμβάνουν χώρα οι τοπικές εκλογές στην Ισπανία, οι διαδηλωτές που από τις 15 Μαΐου κατασκηνώνουν σε πολλές κεντρικές πλατείες πόλεων της χώρας δηλώνουν ανυποχώρητοι, σκοπεύοντας να προχωρήσουν ακάθεκτοι στις κινητοποιήσεις του.


Η “ισπανική επανάσταση” όπως αποκαλείται από τα ΜΜΕ λαμβάνει την υποστήριξη πολιτών από πλήθος χωρών όλου του κόσμου ενώ σελίδα στο Facebook έχει δημιουργηθεί ακόμα και στα ελληνικά με κινητοποιήσεις να διοργανώνονται και στην Αθήνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα δήλωσε την Πέμπτη πως η κυβέρνηση ανέμενε την απόφαση της κεντρικής εκλογικής επιτροπής (JEC) προκειμένου να αποφασίσει τη διαταγή προς την αστυνομία να διαλύσει τους διαδηλωτές που έχουν καταλάβει μεταξύ άλλων και την κεντρική πλατεία της Μαδρίτης, Πουέρτα Ντελ Σολ. Ωστόσο, σημείωσε πως η αστυνομία «αναζητεί τρόπου να λύσει το πρόβλημα και όχι να δημιουργήσει περισσότερα».

Με κεντρικό αίτημα «πραγματική δημοκρατία τώρα!» οι διαδηλωτές του κινήματος που είναι επίσης γνωστό ως 15Μ (από την 15 Μαΐου οπότε και ξεκίνησε η μαζική συμμετοχή) καταγγέλλουν την οικονομική κρίση και την πολιτική διαχείρηση που οδήγησε σε αυτήν, με αποτέλεσμα τρομακτικά επίπεδα ανεργίας με κύριο θύμα τους νέους ανθρώπους της Ισπανίας.

Παρά την απόφαση της JEC, οι διαδηλωτές εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν και το Σάββατο τις κινητοποιήσεις τους, μια μέρα πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών, τονίζοντας ωστόσο πως «σκοπεύουν να σεβαστούν απόλυτα» την εκλογική διαδικασία.

Χθες, οι διαδηλωτές παρέμειναν σε πλατείες της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης, του Αλικάντε, της Βαλένθια καθώς και σε πολλές άλλες πόλεις.

Το κίνημα των Indignados έχει κάνει αισθητή την παρουσία του σε διεθνές επίπεδο, με την αυθόρμητη έκρηξη οργής κατά του πολιτικού συστήματος και της οικονομικής και κοινωνικής κατάπτωσης.

Όπως ανακοινώθηκε στον ιστότοπο του κινήματος «Democracia real, Ya!» (Πραγματική Δημοκρατία, Τώρα!), συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας προγραμματίζονται για Μπουένος Άιρες, Βρυξέλλες, Παρίσι, Βερολίνο, Μπογκοτά, Βιέννη, στην Πόλη του Μεξικού, Μπέρμιγχαμ, το Μπρίστολ, το Εδιμβούργο στη Βρετανία, στην Πάδοβα και το Τορίνο στην Ιταλία, τη Φινλανδία και σε πολλές άλλες πόλεις ανά τον πλανήτη.

Συγκέντρωση προγραμματίζεται και για την Αθήνα, μπροστά από την Ισπανική πρεσβεία με τους διοργανωτές να ευελπιστούν σε αρκετή προσέλευση κόσμου για να κατασκηνώσουν στην οδό Αρεοπαγίτου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

(Πηγή: tvxs)
Φωτό:wikipedia