ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ TA ΑΚΡΑΙΑ ΚΑΙΡΙΚΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Tuscaloosatornadodamage2 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Tuscaloosatornadodamage2 - Σόλων ΜΚΟΟι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν να αντιμετωπίσουν συνεχή ακραία καιρικά φαινόμενα. Έντονες καταιγίδες εν μέσω ξηρασίας, περιοχές οι οποίες γνώριζουν πρωτόγνωρες χιονοπτώσεις, πολικό ψύχος και αμέσως μετά ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες. Οι ακραίες και απότομες μεταβολές των καιρικών συνθηκών, αποτελούν μια νέα πραγματικότητα για τη χώρα, η οποία θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται ως φυσιολογική.

Οι επιστήμονες έχουν εδώ και χρόνια προειδοποιήσει για την αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων ως συνέπεια της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τώρα θεωρούν ότι η εμφάνιση ακραίων φαινομένων και μεταβολών των καιρικών συνθηκών θα αποτελεί πια καθημερινό φαινόμενο.
Μετά το επονομαζόμενο “Groundhog Day Blizzard”, το δριμύ κύμα ψύχους στις αρχές Φεβρουαρίου που έπληξε μια τεράστια σε έκταση περιοχή της βόρειας Αμερικής από τα σύνορα με το Μεξικό έως τον Καναδά και είχε ως αποτέλεσμα εκτεταμένες και –πρωτόγνωρες για κάποιες περιοχές – χιονοπτώσεις και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ήρθαν οι μήνες της άνοιξης.

Με το λιώσιμο των πάγων του χειμώνα, οι ποταμοί υπερχειλίζουν και οι συνέπειες της κατάστασης αυτής έχουν φέρει πολλές παραποτάμιες περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. 
Καθώς οι μεγαλύτερες πόλεις της Λουϊζιάνα έχουν να αντιμετωπίσουν την άνοδο της στάθμης του ποταμού Μισισίπι, λίγο δυτικότερα, στο Τέξας, συνεχίζεται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά η παρατεταμένη ξηρασία. Στην πενταετία αυτή όμως, υπήρξαν δύο περίοδοι βροχοπτώσεων που αποτέλεσαν για την περιοχή τις ισχυρότερες εδώ και 100 χρόνια. Κάτι ανάλογο παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και σε άλλες περιοχές του πλανήτη όπως η Αυστραλία.

Η πρόβλεψη των καιρικών φαινομένων, με τεράστια σημασία για την παραγωγή και την καθημερινή ζωή, αρχίζει να γίνεται ολοένα και δυσκολότερη για τους επιστήμονες. Τα ακραία και ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα διαδέχονται το ένα το άλλο με πρωτοφανή ταχύτητα. 
Πρωτοφανή όμως είναι και κάποια καιρικά φαινόμενα όσον αφορά στην εμφάνισή τους, όπως ο πρώτος στην ιστορία ανεμοστρόβιλος που καταγράφεται Ιανουάριο στις νότιες περιοχές του Τέξας.

Στις νότιες Πολιτείες του Μισισιπί, του Τέννεση και του Άρκανσο οι πλημμύρες της φετινής χρονιάς συγκρίνονται μόνο με αυτές του 1927 και του 1937. Περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, άλλα 20-25.000 σπίτια θα πρέπει να εγκαταλειφτούν έως το Σαββατοκύριακο, ενώ οι ζημιές από την υπερχείλιση του ποταμού Μισισίπι είναι αδύνατον προς το παρόν να εκτιμηθούν.

Αποκορύφωμα της αλλόκοτης συμπεριφοράς του καιρού αποτέλεσε ο ανεμοστρόβιλος Super Outbreak” στα τέλη Απριλίου, ο οποίος άφησε πίσω του 341 νεκρούς, ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε τουλάχιστον εφτά Πολιτείες του Νότου ισοπεδώνοντας μάλιστα ολόκληρες πόλεις στην Πολιτεία της Αλαμπάμα.

«Ήμασταν συνηθισμένοι σε συγκεκριμένες καταστάσεις» αναφέρει η περιβαλλοντολόγος Κάθριν Χέιχο του Πανεπιστημίου του Τέξας-Τεκ, «αλλά αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες είναι εκτός κάθε πλαισίου αναφοράς».

Πηγές: BrookingsReutersCampio Climaticο Global

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
aris@solon.org.gr

19 
Μαΐου 2011

Σχετικά άρθρα