ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ Ο.Η.Ε.: ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΜΕΧΡΙ 80% ΕΩΣ ΤΟ 2050 ΑΠΟ ΤΙΣ Α.Π.Ε. (του Φ. Καϊτατζή)

Sunburst - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Sunburst - Σόλων ΜΚΟΣημαντικός ρόλος στην ηλεκτροδότηση 1,4 δισεκατομμυρίου ανθρώπων που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρισμό, δίνεται στις ανανεώσιμες πηγές, μέσα από τη νέα έκθεση-Βίβλο του ΟΗΕ, που εκτιμά ότι η διείσδυση των ΑΠΕ εγγυάται ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

Μόλις το 2,5% του τεχνικά αξιοποιήσιμου δυναμικού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μπορεί να καλύψει μέχρι και το 80% της παγκόσμιας ενεργειακής κατανάλωσης έως το 2050, αναφέρει η ειδική έκθεση για τις ΑΠΕ (Special Report on Renewable Energy – SRREN). 
Η έκθεση αυτή, που αποτελείται από 900 σελίδες, είναι ένα μεγάλο έργο αξιολόγησης των 160 και πλέον σημαντικότερων μελετών για τις ΑΠΕ, μας λέει ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος των εκστρατειών για το κλίμα και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Στην ενεργειακή Βίβλο της διακυβερνητικής επιτροπής για τις κλιματικές αλλαγές των Ηνωμένων Εθνών (IPCC) επισημαίνεται ωστόσο ότι, παρά τις δυνατότητες των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική ανάπτυξη αν δεν αρθούν πολλά από τα εμπόδια, διευκρινίζει ο Τάκης Γρηγορίου.

Εκατόν είκοσι ερευνητές σε συνεργασία με την IPCC επικεντρώνονται μέσα από την SRREN σε έξι τεχνολογίες: βιοενέργεια, γεωθερμία, υδροηλεκτρική, ηλιακή ενέργεια, αιολική και κυματική.

Χαιρόμαστε ως Greenpeace, είπε ο Τάκης Γρηγορίου, διότι η έκθεσή μας με τον τίτλο «Ενεργειακή επανάσταση» [που συντάχθηκε από κοινού με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ΑΠΕ (ERC) και το γερμανικό κέντρο αεροδιαστημικής (DLR)], επιλέχθηκε ως ένα από τα τρία βασικά σενάρια της έκθεσης της IPCC. «Από την πρώτη φορά που δημοσιεύτηκε το 2005 η “Ενεργειακή επανάσταση”, έχει κυκλοφορήσει σε 40 χώρες και έχουν αναπτυχθεί εθνικά σενάρια, καθώς επίσης και τρεις εκδόσεις παγκόσμιου σεναρίου». 

Φ. Καϊτατζής

(Πηγή: Ελευθεροτυπία)
Φωτό:wikipedia

Σχετικά άρθρα