ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

H KATAΡΡΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΦΘΕΙ

Gullfish - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Gullfish - Σόλων ΜΚΟΗ πιθανή κατάρρευση ενός οικοσυστήματος μπορεί να προβλεφθεί και να αποφευχθεί με την συνεχής παρακολούθηση, υποστηρίζουν επιστήμονες που πραγματοποίησαν σχετικό πείραμα σε λίμνη των ΗΠΑ.
Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στην λίμνη Peter στο Ουισκόνσιν όπου οι επιστήμονες άλλαξαν την δομή της τροφικής αλυσίδας προσθέτοντας ψάρια-θηρευτές. Στην λίμνη η τροφική αλυσίδα ήταν η εξής : Τα έντομα, όπως οι ψύλλοι τρέφονταν με φυτοπλαγκτόν, τα μικρά ψάρια τρέφονταν με τους ψύλλους, και τα μεγαλύτερα ψάρια τρέφονταν με τα μικρά.


 

Μέσα σε τρία χρόνια τα ψάρια είχαν κατακλύσει την λίμνη μειώνοντας έτσι το φυτοπλαγκτόν και αυξάνοντας τον αριθμό των ψύλλων. Μετά το τέλος του πειράματος η τροφική αλυσίδα είχε αλλάξει με τα ψάρια και τους ψύλλους να κυριαρχούν στην λίμνη σε μεγάλους αριθμούς.

Το ίδιο είχε συμβεί και πριν από 20 χρόνια, στα ανοιχτά του Grand Banks στην ανατολική ακτή του Καναδά. Ο μπακαλιάρος κυριαρχούσε εμποδίζοντας την ανάπτυξη άλλων ειδών. Όμως η υπεραλίευση τελικά οδήγησε στην κατάρρευση του μπακαλιάρου από την κορυφή της τροφικής αλυσίδας. Στην θέση του κατέλαβαν άλλα είδη τα οποία κυριάρχησαν και στα νεογνά μπακαλιάρους δείχνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην προηγούμενη κυριαρχία τους.

Τέτοια περιστατικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν σύμφωνα με τους επιστήμονες. «Είμαστε περικυκλωμένοι από τα προβλήματα που προκαλούνται από οικολογικές μεταβολές. Η έλλειψη νερού, η μείωση της αλιείας, η μη παραγωγικοί βοσκότοποι αλλά και η μελέτη μας δείχνει ότι υπάρχει ελπίδα για τον εντοπισμό αυτών των αλλαγών πριν να φθάσουν σε σημείο μη αναστρέψιμο» τονίζει ο Jonathan Cole από το Ινστιτούτο Μελετών Οικοσυστημάτων κοντά στη Νέα Υόρκη.

Η ιδέα ότι με την συστηματική παρακολούθηση θα επιτευχθεί η έγκαιρη προειδοποίηση τυχόν μεταβολών σε ένα οικοσύστημα δεν είναι καινούργια. Αλλά είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται πειραματικά.

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οικολόγοι πίστευαν ότι οι αλλαγές αυτές δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν. Τώρα έχουμε δείξει ότι μπορούν να προβλεφθούν» δήλωσε ο αρχηγός της έρευνας Στήβεν Καρπέντερ από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν στο Μάντισον των ΗΠΑ.

Το μόνο πρόβλημα είναι η δαπανηρότητα του έργου. Βέβαια οι επιστήμονες προτείνουν ότι οι δορυφόροι που παρακολουθούν την γη μπορούν να φανούν χρήσιμοι στο έργο αυτό.

(Πηγή:tvxs)

Σχετικά άρθρα