ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΟΙ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΣΥΝΘΕΤΟΥΝ ΕΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ (της Ελένης Βουλτσίδου)

falaines erwtika tragoudia vima - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

falaines erwtika tragoudia vima - Σόλων ΜΚΟΗ μεγαλύτερη ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων, μετά τον άνθρωπο, γίνεται από τις αρσενικές φάλαινες την περίοδο του ζευγαρώματος.
Ότι οι αρσενικές φάλαινες αρέσκονται να πολιορκούν τις θηλυκές με το τραγούδι τους είναι ένα κοινό γνώρισμα. Όλες οι αρσενικές φάλαινες λένε το ίδιο τραγούδι, όταν θέλουν να ζευγαρώσουν. Αυτό όμως, που δεν ξέραμε μέχρι σήμερα είναι ότι οι ήχοι που εκπέμπουν ανανεώνονται τακτικά σύμφωνα με την «μόδα».


Όπως αποκάλυψε έρευνα του Πανεπιστημίου του Queensland, το τραγούδι των αρσενικών φαλαινών αλλάζει κάθε φορά που μια νεότερη και πιο γοητευτική εκδοχή κάνει την εμφάνισή της. Το εντυπωσιακότερο είναι ότι η νέα εκδοχή εξαπλώνεται από την Ανατολή ως την Δύση, παρά το ότι οι επιμέρους πληθυσμοί παραμένουν αμετακίνητοι.

Οι ερευνητές εργάστηκαν μαζί με την South Pacific Whale Research Consortium, η οποία καταγράφει εδώ και μια δεκαετία τα τραγούδια των φαλαινών σε έξι γειτονικούς πληθυσμούς του Νότιου Ειρηνικού.

Η καταγραφή αυτή ανέδειξε την μεγαλύτερης κλίμακας ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων σε ολόκληρο πληθυσμό πέρα από τον ανθρώπινο.

Η εξέλιξη στην κουλτούρα ενός πληθυσμού φαλαινών είχε ως αποτέλεσμα όλες οι αρσενικές φάλαινες να αλλάξουν το τραγούδι ζευγαρώματος που χρησιμοποιούσαν. Οι μελετητές συμπέραναν ότι όλα τα αρσενικά ήθελαν να χρησιμοποιούν ένα αναγνωρίσιμο και καινοτόμο τραγούδι για να θέλξουν τα θηλυκά, παρά το ότι τελικά υιοθετούσαν όλα το ίδιο.

Οι αρσενικές φάλαινες έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα στον νέο ήχο, ο οποίος συνήθως είναι μια σύνθεση των ήχων που ήταν πρόσφατα στην μόδα και απολύτως νέων ήχων. Είναι σαν οι U2 να κάνουν διασκευή σε ένα κλασικό τραγούδι των Beatles. Κατά περιόδους οι αρσενικές φάλαινες αποσύρουν τα παλιά τραγούδια και δημιουργούν καινούρια.


Βουλτσίδου Ελένη

22 Απριλίου 2011

(Πηγή/ Φωτό: ΤΟ ΒΗΜΑ)

Σχετικά άρθρα