ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

SCRIPTA MANENT – ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ (18/4/11–24/4/11)

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

- Σόλων ΜΚΟ«Εβδομαδιαία επισκόπηση παραγνωρισμένων ειδήσεων επικαιρότητας που πρέπει να έχουμε πρόχειρες σε ένα συρτάρι»

(Από δημοσιεύσεις της 3ης εβδομάδας του Απριλίου 2011)


Κοινή λογική και πολιτική
«(Ο Ομπάμα) διακήρυξε πως “δεν υπάρχει τίποτε το σοβαρό σε ένα σχέδιο που υπόσχεται να μειώσει το έλλειμμα χαρίζοντας ένα τρισεκατομμύριο δολάρια σε φορομειώσεις για εκατομμυριούχους και δισεκατομμυριούχους. Δεν είναι καθόλου γενναίο να ζητάς θυσίες από εκείνους που δεν δύνανται να τις προσφέρουν και δεν διαθέτουν καμιά επιρροή στον Λόφο του Καπιτωλίου”.
Βλέπουμε (από την μία) έναν συνδυασμό μοχθηρίας και ονειροφαντασίας. 
Από την άλλη, μια επαναβεβαίωση της αμερικανικής ιδέας περί συμπόνιας και κοινότητας, που συνοδεύεται από σχετικά ρεαλιστικούς αριθμούς. Εσείς τι θα διαλέγατε;» 

Paul Krugman, “Επιτέλους, μια σοβαρή απάντηση”, To Βήμα, 17/4/2011

***

Εισβολή στο ΙράκΌταν το «Μεγάλη» εξακολουθεί να παραπέμπει στη λέξη «βαρβαρότητα»
«Η Βρετανία φαίνεται πως συζήτησε σχέδια για την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αποθεμάτων του Ιράκ με μερικές από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου, πέντε μήνες πριν εισβάλει στη χώρα αυτή μαζί με τις Η.Π.Α., όπως αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμά της η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Επικαλούμενη έγγραφα που διευκρινίζει ότι απέκτησε έπειτα από αίτημα του ακτιβιστή και συγγραφέα Γκρεγκ Μάτιτ, βασισμένο στο νόμο περί ελευθερίας της ενημέρωσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι τουλάχιστον πέντε συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν ανάμεσα σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και τις εταιρείες BP και Royal Dutch Shell τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2002.

«Η Shell και η BP δεν μπορεί να μην έχουν ένα μερίδιο στο Ιράκ» φέρεται ότι δήλωσε ο Έντουαρντ Τσάπλιν, πρώην διευθυντής του Foregn Office, υπεύθυνος για τη Μέση Ανατολή, ύστερα από μια συνάντηση με πετρελαϊκούς ομίλους τον Οκτώβριο του 2002.

«Είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε ένα δίκαιο κομμάτι της δραστηριότητας για τις βρετανικές εταιρείες στο Ιράκ μετά τον Σαντάμ» δήλωσε σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης. Έναν μήνα αργότερα, το Foreign Office κάλεσε και πάλι την BP, για να συζητήσουν τις ευκαιρίες στο Ιράκ «μετά την αλλαγή του καθεστώτος», όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα. «Η BP θέλει απεγνωσμένα να μπει εκεί μέσα και ανησυχεί μήπως πολιτικές συμφωνίες τής στερήσουν αυτή την ευκαιρία», αναφέρεται στα πρακτικά της συνάντησης, σύμφωνα με το άρθρο του Independent. Επίσης, η BP είπε στο Foreign Office ότι το Ιράκ είναι «το σημαντικότερο από οτιδήποτε έχουμε δει ως τώρα».

“Ύποπτες συνομιλίες της Βρετανίας πριν από την εισβολή στο Ιράκ”, www.zougla.gr, 19/4/2011

***

Για τις παράπλευρες απώλειες
«Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συνεχίζει το περιοδικό, το 60% των ελληνικών χρεών βρίσκεται στα χέρια ξένων επενδυτών, που βρίσκονται κυρίως στην Ευρώπη. Οι απώλειες τους θα ήταν σημαντικές, αν το «hair cut» έφτανε στο 50%, όπως υπολογίζεται σήμερα. Ακόμα μεγαλύτερο φόβο προκαλεί όμως το ενδεχόμενο, το ελληνικό παράδειγμα να βρει μιμητές και σε άλλες προβληματικές χώρες, όπως η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, και ενδεχομένως, στη συνέχεια, η Ιταλία και η Ισπανία. Το αποτέλεσμα θα ήταν μια αλυσιδωτή αντίδραση που θα ήταν, σε αναλογία με το ύψιστο δυνατό ατύχημα σε πυρηνικά εργοστάσια, εξοντωτικό για την οικονομία της ευρωζώνης»

Νίκος Χειλάς, “Η Ευρώπη φοβάται το ελληνικό έμφραγμα”, Το Βήμα, 19/4/2011
Δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel» για το ελληνικό χρέος

***

Όλα αλλάζουν και όλα ίδια μένουν

«Είναι ανάρμοστο η στήριξη -που παρέχουν μέσω της κυβέρνησης οι φορολογούμενοι στον τραπεζικό κλάδο της χώρας-  να καταλήγει στις τσέπες των στελεχών των τραπεζών ως επιβράβευση για τις αμφισβητούμενες πολλές φορές υπηρεσίες που έχουν παράσχει»

Επιτροπή Δημοσίων Οικονομικών της Βουλής των Κοινοτήτων (Βρετανία) “Ανάρμοστα τα μπόνους χρεοκοπημένων βρετανικών τραπεζών”
Έκθεση – καταπέλτης Επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων, Το Βήμα, 20/4/2011

***

Διασώζοντας την ιδέα από τον σφετεριστή της
«Ο ανταγωνισμός στη σκέψη είναι επικίνδυνος και δεν επιλύει τα προβλήματα. Απαιτείται αφαιρετικότητα σκέψης, η οποία αφαιρετικότητα δεν αποτελεί αφαίρεση λόγω ενός δήθεν ακατάληπτου χαρακτήρα της, αλλά είναι τέτοια επειδή απαρνείται τις στρεβλές μορφές αναζητώντας το κρυπτόμενο νόημά τους. Π.χ. Ο χριστιανισμός απέτυχε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι απέτυχε η αγάπη που ήταν το κεντρικό νόημά του, πράγμα που θα μας έδινε την δικαιολογία για να οδεύσουμε σε μια ζωή με απουσία αγάπης και πλήρη ατομισμού. Αντίθετα, απορρίπτοντας τις στρεβλότητες του χριστιανισμού σαν μιας ανθρωποποίητης εφαρμογής των αρχών του Χριστού, πρέπει να αναζητήσουμε το αληθινό νόημα της αγάπης, αν κρίνουμε ότι αξίζει τον κόπο. Αλλοιώς η σκέψη είναι επιφανειακή και απλώς αντιδραστική, περιχαρακωμένη στα ειδωλικά πλαίσια, όσο και αν προβάλλεται ως λύση των προβλημάτων»

Μουτσοπούλου Ιωάννα, “Ολοκληρωτισμός και αντιφατικότητα πολιτικών και διανοούμενων”, 21/4/2011

***

Ευρώπη ελεύθερης αγοράς ή ελευθέρων ηθών;
«Οι Γάλλοι φοβούνται -και δικαίως- ότι αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών Αθήνας – Βερολίνου (για αναδιάρθρωση) θα είναι η διαφύλαξη των συμφερόντων τόσο της γερμανικής κυβέρνησης όσο και των γερμανικών τραπεζών εις βάρος φυσικά των υπολοίπων και πρωτίστως των Γάλλων, που είναι αρκετά εκτεθειμένοι αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος.
 Εκνευρισμένοι και ανήσυχοι με την προοπτική συμφωνίας και προώθησης ενός τέτοιου ελληνογερμανικού σχεδίου είναι και οι Άγγλοι.

Αυτοί δεν έχουν να χάσουν πολλά από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους – αντιθέτως, το Σίτι του Λονδίνου θα κερδίσει πολλά από τα τεράστια ποσά που έχουν στοιχηματίσει οι τζογαδόροι χρηματιστές του υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας. 

Οι Βρετανοί όμως φοβούνται ότι αν γίνει κάτι τέτοιο υπό γερμανική αιγίδα στην Ελλάδα, δεν αποκλείεται καθόλου να επαναληφθεί στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία, όπου οι βρετανικές τράπεζες είναι πολύ περισσότερο εκτεθειμένες. Γι’ αυτό και οι Βρετανοί αντιδρούν μαζί με τους Γάλλους»

Γιώργος Δελαστίκ, “Μυστικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης”, Έθνος, 21/4/2011

Φωτό:wikimedia

Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της Μ.Κ.Ο. Σόλων
info@solon.org.gr

26 Απριλίου 2011

 

Σχετικά άρθρα